Sjekk selv

Er sjekking årets mest populære fritidssyssel?

DET ER EN VANLIG onsdagskveld i Oslo. Langs kalde gater går unge par vott-i-vott og småprater under jakkehettene. På restaurantene smelter varme blikk over tente stearinlys. Men de som virkelig har skjønt det sitter et annet sted. De sitter i en bar. Med en drink i den ene hånda og mobilen i den andre. Med tannbørste i veska, kondom på innerlomma og pågangsmot i blikket.

-  Er du ute på en onsdag, så er du en sjekker, liksom. Da leker du ikke, sier Jim Kristoffersen (23), som har slått seg ned i en stol på utestedet «Tiger Tiger». Selv hevder han at han «alltid er på flørter4n». Mest fordi det er gøy. Mindre fordi han nødvendigvis vil at flørtingen skal føre noen vei.

STEVNEMØTER ER UT. Sjekking er in. Det hevder i hvert fall den amerikanske forfatteren av «Håndbok i sjekking», med undertittel «Lev et heftig liv uten fast partner» som nå kommer på norsk.

-  Unge i dag etablerer seg seint, og vil ikke binde seg, men holde alle muligheter åpne lengst mulig, forteller Jessica Rozler (26), som har skrevet boka sammen med Andrea Lavinthal.

-  Dagens kvinner har ikke tid til å ha kjæreste samtidig som de har en spennende jobb, pleier venninneforhold og holder seg oppdatert på de kuleste filmene, seineste slankekurene og beste utestedene, sier Rozler. Selv har hun erfaring fra sjekking i New Yorks barer og nattklubber.

Hun understreker at selv om man ikke har tid til et tett forhold, ønsker de færreste jenter å leve i sølibat.

-  Å treffe menn helt uforpliktende ute på byen eller andre steder har for mange blitt et godt alternativ. Stevnemøter, derimot, krever for stor innsats, både tids- og følelsesmessig, mener Rozler. Som det hevdes i boka hennes: «Stevnemøtene slik vi kjente dem er blitt like avleggs som dinosaurer». Dinosaurene er som kjent utryddet. Og boka oppfordrer videre: «Det er helt ut å sitte hjemme og vente ved telefonen. Nå skal det jaktes, for sjekking er blitt et akseptert begrep for det som kan kalles vår generasjons mest populære fritidssyssel. Kom deg opp av sofaen, og på med dine kuleste jeans og høyhælte støvletter.»

PÅ «TIGER TIGER» er det nok av både jeans og høyhælte støvletter å velge mellom, selv om Caroline Rochmann (21) har tatt på seg hvite sneakers for anledningen.

-  Jeg er ikke på sjekker\'n i dag. Men du må komme i morgen! Hver torsdag er det «Ladies night», hvor vi jentene lader opp med champagne fram til klokka tolv, mens guttene venter i baren.

-  Ukas største kjøttmarked. Alle blir sjekket opp på «Ladies night», skyter Jim Kristoffersen inn.

-  Er sjekking blitt vår tids mest populære fritidssyssel?

-  Jeg har inntrykk av at det er in å sjekke for tida. Mange har det som en slags hobby, svarer Caroline. -  Jeg har flere venninner som sjekker mye . Og de gjør det mer for gøy enn for å skaffe seg kjæreste.

-  Hva er målet med sjekkingen?

-  Det er mest for gøy. Men det er klart at hvis det blir mange nok drinker, hender det jo at man blir med noen hjem.

«Håndbok i sjekking» er ikke den eneste boka som handler om å la det gå sport i uforpliktende forhold. Nylig kom også den spanske dokumentarboka «The Sexual Adventures of a French Girl in Spain» hvor forfatteren Valerie Tasso skriver om sine opplevelser etter at hun satte seg som mål å ligge med 10 000 menn. Hun mistet fort tellingen, men hevder at prosjektet har vært en opplevelse hun slett ikke ville vært foruten.

Mannfolk på sin side nøyer seg heller ikke med øl som eneste tilfredsstillelse gjennom seine kveldstimer. I boka «The Game» som nå er å få kjøpt i norske bokhandler, beskriver journalisten Neil Strauss hvordan han gikk fra å være en bleik, nerdete og litt tafatt musikkjournalist til å bli en av Los Angeles beste sjekkere. For det finnes håp, selv for de håpløse: Et internasjonalt fellesskap av menn, som ved hjelp av teknikker basert på forskningsresultater fra nevrolingvistisk programmering, markedsføring og kommunikasjon, hevder å kunne få enhver kvinne med seg hjem.

KUNNSKAPEN OM nevrolingvistisk programmering er tydeligvis begrenset også hos norske menn. I hvert fall dukker det opp flere tilbud denne våren som skal hjelpe nordmenn på sjekker\'n.

Etter påske skal Sigurd Sollien lede programmet «Sjarmørskolen» på TVNorge - et program der åtte menn får eksperthjelp for å lykkes i kunsten å sjarmere kvinner.

-  Vi vil gjøre mennene mer selvsikre, få dem til å ta initiativ slik at de kan få seg dame. Vi vil være med dem gjennom hele prosessen, fra innledende opplæring til ut på byen, forteller Sollien.

-  Trenger nordmenn virkelig eksperthjelp for å sjekke?

-  Jeg har i hvert fall gjort mange sjekkefeil opp gjennom åra, nybegynnerfeil som kunne vært unngått dersom jeg hadde lært teknikken tidligere. Sjekking er som sport, noen er flinkere enn andre, og skal man bli bedre, må man trene. Vi vil lære bort triksene til dem som virkelig kan kunsten å sjarmere.

-  Hvordan sjekker man i 2006?

-  Humor er essensielt. Og å kunne lese signaler. Og så er det viktig å være dannet. Ikke sitte å prompe for eksempel.

Unni Espnes arrangerer sjekkekurs i Trondheim, og er enig i at mange menn ikke alltid er like heldige med sine framstøt mot kvinner.

-  Menn mislykkes fordi de er for primitive. De går rett på og får kvinnene til å flykte i stedet for å fatte interesse, sier hun.

-  Hvordan sjekker man med suksess?

-  Forberedelse er viktig. Billige sjekketriks som blunking og liknende går ikke hjem hos meg, og det tror jeg ikke de gjør hos andre heller. Man må by på seg selv, det er det som gjør at andre blir interessert.

-  Er sjekking blitt en sport?

-  For noen er det nok en hobby. Særlig dette med å sjekke på nettet. Mange leter etter kjæreste, men ikke alle føler de har tid og overskudd til et tett forhold. Jeg driver en kroppspleiesalong, og ser særlig blant de under tretti at de ikke har én partner, men mange småkjærester som de turnerer mellom. Eller jeg kan ta mitt eget liv som eksempel. Jeg bruker meg selv så mye på jobb at jeg ikke har tid til et forhold som krever noe av meg hver dag.

I LIKHET MED Espnes mangler mange nordmenn, frivillig eller ufrivillig, en tidkrevende og kravstor partner hjemme i stua. Ifølge statistikken bor 750 000 nordmenn alene. Det skulle altså være gode muligheter for å finne en annen enslig sjel å sjekke opp og eventuelt etter hvert ut.

-  Måtene vi sjekker på har endret seg mye de siste åra, forteller sexolog Gro Isachsen.

-  Kvinner er blitt mer aktive, og elektronikken er mer tilstedeværende. Mange sjekker via Internett og mobil. Mange er dessuten bevisste på sine seksuelle preferanser og vet hva de vil ha. De går bredt ut og shopper på øverste hylle, på nett og ute på byen.

-  Stemmer det at folk ikke har tid til å binde seg?

-  Det er nok både og. Men jeg tror de fleste vil gå mer i dybden og ønsker en intimitet som varer lenger enn i øyeblikket. Jeg tviler på om råsjekking er løsningen når du skal finne mannen som skal bli far til dine barn.

Sjekkebokforfatter Jessica Rozler har heller ikke mistet troen på kjærligheten.

-  Mange godt voksne som har lest boka har kommet til meg og sagt: «Dette er jo grusomt! Er tilfeldig sex det eneste dere unge er opptatt av? Hva er det som skjer med samfunnet vårt?» Men dette handler jo bare om en periode av livet, og vi setter ting litt på spissen. Innerst inne ønsker vel alle å treffe den store kjærligheten til slutt, sier hun.

Og hun er i godt selskap. Valerie Tasso, som satte seg som mål å ligge med 10 000 stykker, har funnet mannen i sitt liv og holder seg trofast til ham. Neil Strauss, som ble supersjekker i Los Angeles, sjekket til slutt opp den store kjærligheten. Og har sluttet å flørte med andre.

HVA MED SJEKKERNE på «Tiger Tiger»? De lener albuene mot baren mens drinkene går ned, stemningen opp og en ny ladning jenter velter inn døra.

-  Det er det samme opplegget hver gang. Guttene må ha ti tequila før de tør prøve seg, sier Kristoffer Hefte (29), som jobber som bartender. I dag har han fri, og har tenkt seg videre til «Stravinsky» for å danse.

-  Dansing fungerer alltid. Alle jenter danser, så uansett om man har rytme eller ikke er man nødt til å komme seg utpå, mener han.

Thomas Tuhus (23) har også tenkt seg til «Stravinsky» for å danse. Og sjekke.

-  Hva er målet med sjekkingen?

-  Blir det noe, så blir det noe. Men det er ikke noe stress, sier han.

-  Så målet er å få med seg noen hjem?

-  Målet er å ha det gøy. Men aller helst vil jeg vel egentlig finne en kjæreste.

Øyeblikk: Ann Jeanette Thomasrud har kjæreste, men tar seg tid til å tulleprate med Kristoffer Hefte. - Han kommer nok til å sjekke opp noen andre etter hvert. Bare vent, jeg har sett ham på sjekker\'n før, sier hun.
Sjekkevenner: Caroline Rochmann og Thomas Tuhus bor i samme kollektiv, og går på byen to-tre ganger i uka. - Caroline trenger ikke å sjekke. Hun blir alltid sjekket opp, sier Thomas.
Bare rør: - Kjærester? Vi er ikke kjærester. Vi bare tafser, sier Jeanette Tasney, som har tatt plass på fanget til Rune Ødegård.
Meksikansk flørt: - Mexico, reklamerer Antonio Becerra til Tine Grønvold. - Du må komme og feste i Mexico. Der danser guttene i stedet for å drikke.
Fagmann: - Onsdag er bransjedag. Og bransjefolk er de beste flørterne, mener Jim Kristoffersen og viser fram en brun brystkasse. Han jobber selv i utelivsbransjen.