Sjokk-kapitalisme innført med makt

Naomi Klein: - Ekstrem markedsliberalisme etter katastrofer i New Orleans, Russland og Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«ULYKKEN VAR ILLE: Den andre bilen kom i full fart gjennom hovedkrysset. [...] Jeg kom til meg selv akkurat da vi ankom det mest moderne, stille sykehuset jeg noen gang har vært på.»

Slik beskriver Naomi Klein sitt møte med det private helsevesenet i New Orleans rett etter at orkanen Katrina hadde rammet storbyen.

Kontrastene til det offentlige helsevesenet, der man desperat forsøkte å redde fattige mennesker uten engang å ha strøm, er groteske.

«De økonomisk velbergede kjørte ut av byen, sjekket inn på hotell og ringte forsikringsselskapet. De 120 000 menneskene i New Orleans som ikke hadde bil og som var avhengige av at staten organiserte evakuering av dem, ventet på hjelp som aldri kom, laget desperate SOS-tegn eller bygget seg flåter av kjøleskapdører», skriver Klein videre.

På tross av det åpenbare sammenbruddet i det offentlige systemet, ga katastrofen de amerikanske elitene anledning til å privatisere byen i enda større grad. Opprydnings- og redningsarbeidet ble satt bort til private selskaper, skolene som før orkanen var offentlige ble privatisert, og hele området ble deregulert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer