Skal sikre OL-gull

Kina mishandler 4-åringer for å sikre kommunistene OL-gull.

BARNA BLE VRIDD, vridd, tøyd og strukket med makt. Det er gått 12 år siden den britiske avisa Sunday Telegraph avslørte hvordan små kinesiske barn ble utsatt for brutale overgrep fra trenerne som ville produsere olympiske turnmestre. Barna var nede i femårsalderen, og bildene fra den kjente fotografen Tom Stoddart viste ansikter fulle av smerte.

Bildene ble tatt på sportsskolen Shi Cha Hai. «Suffer little children» het reportasjen som kom på trykk, og bildene sjokkerte en hel verden.

I slutten av november dro tidligere OL-mester Matthew Pinset tilbake til skolen og rapporterte til BBC. I Kina fikk han se at de gamle treningsmetodene langt fra er forlatt, til tross for massiv kritikk på 90-tallet. Pinset går så langt som å kalle opplegget på Shi Cha Hai for barnemishandling.

- Jeg vet at dette er gymnastikk og at man må starte når utøverne er unge i denne sporten, men jeg må si at jeg ble sjokkert over det som foregikk. Jeg mener disse barna blir mishandlet, sier Pinset, som fulgte 40 barn på trening.

Men Pinsett har antakelig bare sett en liten del av det som foregår på landets turnskoler. Antakelig er treningsregimer som dette ikke noe unntak, men heller regelen.

EN AKSPERTERT METODE. Sunday Telegraphs kommentator Simon Hart skriver at avstraffelse ser ut til å være en akseptert del av opptreningen av unge atleter i Kina.

For to år siden intervjuet han 10 000 meter-løperen Wang Junxia. Hun fortalte at hennes tidligere beryktede trener Ma Junren, pleide å slå henne med en pisk. Det skulle få henne til å løpe lenger.

«Ingen suksess uten slag», svarte nåværende viserektor på Shun Cha Hai på spørsmål fra BBC om avstraffelsene. Og fortsatte: «Vi har et gammelt ordtak: Vi finner glede i lidelse. Barn kan finne glede i hard trening.» Sjefen hevdet også at noen foreldre ber trenerne om å slå barna deres på deres vegne, for at de skal oppføre seg.

Skolen er bare en av rundt 20000 i Kina, og som Hart skriver: Det er vanskelig å tro at denne skolen er den eneste som bruker så brutale virkemiddel. Tvert om. Kinesiske myndigheter har framholdt skolen som et godt eksempel og har villig arrangert turer dit for vestlige journalister.

I 2008 HOLDES OL I KINA. Avsløringen er pinlig for landet, som fikk sterk kritikk da det strenge treningsregimet ble avdekket for 12 år siden. Fortsatt slås barna om de ikke klarer å gjennomføre øvelsene godt nok. Dette er imot skolene reglement, men rektor bryr seg ikke om det.

En liten gutt hadde røde striper på ruggen. Han hadde blitt slått av treneren sin. Og andre elever snakket seg imellom om at de ble slått.

I 1993 møtte Telegraph en ung jente som trente i gymsalen. Hun hadde store blåmerker og sår på anklene, legger og lår. Treneren hennes fortalte at det dreide seg om allergiske reaksjoner etter myggstikk. Men alle jentene hadde merker etter uendelige timer med trening.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ANHIU SPORTSENTER:</B> Her brukes de samme metodene. Rundt 300 000 kinesiske barn går på sportskoler rundt om i landet. Her trenes de opp til å bli verdens beste i ping pong, svømming, volleyball, badminton, vektløfting and fotball.
HARDT:</B> Denne jenta gråter mens treneren hjelper henne med tøyingen på dette senteret i Xuzhou
ALDRI FRI:</B> Et medlem av det nasjonale laget til Kina øver mens en vasker gjør jobben sin på et treningssenter i Beijing.
BARN TRENER HVER DAG:</B> Disse guttene holder til ved Li Xiaoshuang-skolen i Xiantao. Skolen har over 100 kinesiske barn fra hele landet. Her bor de fast og målet er olympiske gull.
BRUTALE TRENERE:</B> Ved Li Xiaoshuang-skolen i Hubeiprovinsen tøyer ungene i timesvis hver dag. Barna er mellom fire og ti år gamle, og skolen kan skryte av flere olympiske mestre.
<B>SHI JUAN-TEAMET:</B> En jente trener ved Beijings nasjonala gymnastikksenter 9. november i år. Det er OL i 2008 i Bejing de har som mål.
OGSÅ HER:</B> Schichahai sportsskole i Beijing. Istruktøren presser på ryggen til åtte år gamle Xia Tian.