Du leser nå Dagbladet Pluss

«Skammens øy»

USA lagde den perfekte militærbasen på en isolert øy i Det indiske hav.

TROPISK PARADIS: Den v-formede øya Diego Garcia i Det indiske hav har har en av verdens fineste naturlige havner i en beskyttet lagune, og nok land til en flystripe. Det har vært en strategisk viktig amerikansk militærbase siden 70-tallet.
TROPISK PARADIS: Den v-formede øya Diego Garcia i Det indiske hav har har en av verdens fineste naturlige havner i en beskyttet lagune, og nok land til en flystripe. Det har vært en strategisk viktig amerikansk militærbase siden 70-tallet.Vis mer

||| VINTEREN 1922 VAR åtte år gamle Stuart Barber syk, og mye til sengs. Den lille gutten bodde i New Haven i Connecticut i USA. I sykesengen fant han trøst i geografibøkene sine - Stu var spesielt fascinert av alle verdens små og avsidesliggende øyer.

Han samlet på frimerker fra øy-kolonier over hele verden, og merket seg en rekke små øyer tilhørende Det britiske imperiet i Det indiske hav.

36 år senere tegnet han opp lister over små isolerte koloni-øyer etter å ha gått gjennom alle atlas, kart og nautiske oversikter han kunne finne. Stu hadde vært etterretningsoffiser stasjonert på Hawaii under 2. verdenskrig, og på denne tiden, i 1958, jobbet han for marinen i Pentagon.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.