Skar øret av John Paul Getty III

Milliardæren John Paul Getty fikk beskjed om at barnebarnet kom hjem i biter om han ikke betalte.

10. JULI 1973 ble John Paul Getty III kidnappet i Roma. Han var barnebarnet til oljemilliardæren J. Paul Getty, en av verdens aller rikeste menn. Da kidnapperne ringte familien, krevde de 105 millioner kroner for å få ham tilbake - noe som tilsvarer 540 millioner i 2004-kroner.

Bestefaren var ikke villig til å betale, av prinsipp.

Fire måneder seinere mottok ei dagsavis en konvolutt med en hårlokk og et avskåret øre.

«Dette er Pauls øre. Hvis vi ikke får penger innen ti dager, får dere det andre øret. Med andre ord, han vil komme i småbiter.»

Getty senior syntes fortsatt beløpet var for stort, og forhandlet seg fram til summen 12,5 millioner kroner. Ei uke etter at pengene var betalt dukket barnebarnet opp i live i Sør-Italia. Kidnapperne ble aldri tatt.

KJENTE OG VELSTÅENDE mennesker risikerer på en helt annen måte enn vanlige mennesker å bli kidnappet hvis det er penger kidnapperne ønsker. Personer som er mye i media kan ønske å betale raskt, framfor at saken skal bli kjent.

Å kreve penger av en velstående familie kan også være lettere enn å kidnappe «vanlige personer», og så kreve penger av myndighetene som regel har som et prinsipp å ikke forhandle med terrorister og kidnappere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I konfliktområder hender det at utenlandske hjelpearbeidere og pressefolk blir kidnappet. Da er det ofte ikke penger som er primærønsket til kidnapperne. I stedet ønsker de som regel at fengslede terrorister og kriminelle skal slippe ut, eller at militære styrker skal trekke seg ut av landet eller et spesielt område.

I slike situasjoner er myndighetene i all hovedsak beinharde, og kidnapperne møter liten velvilje. Det har endt med at gisler har blitt drept, men mange har også blitt sluppet løs etter hvert som gisseltakerne har skjønt at de ikke ville komme noen vei.

ÅRHUNDRETS KRIMINELLE HANDLING, har den blitt kalt, kidnappingen av sønnen (2) til Charles A. Lindbergh i New Jersey i 1932. Lindbergh ble verdenskjent da han som første mann fløy alene over Atlanterhavet.

Inntrengere brukte en stige og klatret inn i soverommet til guttungen. Da la igjen et pengekrav i vinduskarmen.

Kravet ble innfridd, men guttungen ble likevel funnet drept i en skog, 73 dager etter kidnappingen.

To år seinere ble snekkeren Bruno Richard Hauptmann arrestert, funnet skyldig og henrettet.

GIKK MED MYNTER I LOMMA. Frank Sinatra var en av verdens største kjendiser, og heller ikke han slapp unna kidnappingsmarerittet. I 1963 ble 19 år gamle Frank Sinatra jr. kidnappet, og faren mottok et krav på 1,5 millioner kroner (13 mill. i 2004-kroner) for å se sønnen igjen.

Kidnapperne krevde at Sinatra skulle kommunisere med dem via mynttelefon. Derfor gikk han konstant rundt med en rull med småmynter. Dette ble en vane han holdt fast med resten av livet, og det blir sagt at Frank Sinatra ble begravd med en slik myntrull, en pakke Camel-sigaretter og en flaske Jack Daniel\'s.

To dager etter kidnappingen, etter at superstjernen hadde betalt, ble junior sluppet fri.

For to år siden kom tv-filmen Stealing Sinatra. Den handler om nettopp denne historien.

AGATHA CHRISTIE-MYSTERIET. Få har skrevet så mange kjente kriminalromaner som britiske Agatha Christie. Det finnes også en gåte rundt henne selv, som mange mener ennå ikke er oppklart.

I desember 1926 forsvant hun i elleve dager, noe som førte til bred mediedekning. Bilen hennes ble funnet forlatt ved siden av veien. Hun ble til slutt funnet på et hotell, hvor hun hevdet hun hadde blitt utsatt for et hukommelsestap på grunn av et nervesammenbrudd etter ekteskapsproblemer og morens død.

Det er imidlertid delte meninger om det var dette som egentlig skjedde. Noen mener hun planla et falskt kidnappingsscenario for å få publisitet.

Uansett så skapte krim-dronningen en gåte rundt seg selv.

SVENSK KIDNAPPINGSDRAMA. Sverige rystes nå av kidnappingsdramaet i Göteborg. Milliardær-arvingen Fabian Bengtsson ble mandag morgen bortført på vei til jobb. Kort tid etterpå fikk faren, konsernsjefen i elektronikkgiganten Siba Bengt Bengtsson, denne tekstmeldingen fra sønnens mobil:

«Bortført mot min vilje.»

Så langt skal verken politiet eller familien ha hørt noe fra kidnapperne. Politiet har derimot to spor som kan føre til en oppklaring: Bilen til Bengtsson ble i går funnet i Göteborg, og politiet har sikret seg bilder fra en minibank etter at en person tok ut penger fra Bengtssons konto.

Politiet jobber med teorien at millionæren har blitt tatt med ut av landet, og kidnapperne er derfor etterlyst gjennom Europol og Interpol. Også norsk politi er kontaktet.

PS. I 1992 sa Gry Jannicke Jarlum, alias J-Diva, at hun ble bortført av grønne mennesker i en UFO. Dette resulterte i 200 spirituelle låter og boka «Du er jeg».

Dagbladet.no skrev torsdag om at norske toppledere har kriseplaner mot kidnapping og utpressing.Kilder: Wikipedia, Crime Library og Dagbladets arkiv.

  • Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

  stian.haraldsen@adgbladet.no

SKAR BORT ØRET: John Paul Getty III mistet et øre da han ble kidnappet.
KLATRET INN VINDUET: Han som kidnappet sønnen til Charles A. Lindbergh kom seg enkelt inn vinduet med en stige.
FAR BLE TATT: Familien Iglesias innførte nye sikkerhetsrutiner etter at faren til Julio ble kidnappet.
FUNNET DØD: Charles Lindbergh Jr. ble bare to år gammel. Her er en forside av bladet Time fra 1932.
BLE FILM: Verdensstjernen Frank Sinatra opplevde at sønnen ble kidnappet. Seinere er det laget film om saken.
MYSTERIE: Agatha Christie skapte et lite mysterie rundt seg selv da hun plutselig forsvant og ble borte i 11 dager.
SVENSK MILLIARD-FAMILIE: Fabian Bengtsson forsvant plutselig mandag. Nå jakter svensk politi på flere gjerningsmenn som kan ha bortført ham.