Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Skattejakten

Det er nå du kan møte kjolen i ditt liv.

HAR DU EN MOR som var tenåring i «the swinging sixties», fortsatt ung på det glade 70-tall, og utstyrt med god smak og samlemani? Ikke, sier du? Da er dette våren og sommeren du skal sikre deg selv eller de kommende døtrene dine en second hand-garderobe det vil gå gjetord om. Og dere vil ha 17. mai-antrekk i generasjoner framover.

Jeg er ikke en kjole- person selv, men det er min venninne. Jeg elsker å høre om igjen historien om da Motepolitiets Jan Thomas kåret kjolen hennes til festens fineste under en celeber begivenhet sist høst. For det var ikke hvilken som helst kjole det var snakk om.

-  Mammas gamle flyvertinnekjole. Hun kjøpte den i London da hun var der med foreldrene sine som 17-åring, sier hun.

Min venninnes mamma falt for kjolen og i den sjarmerte hun en ung engelskmann så til de grader at hun glemte å komme hjem til hotellrommet om kvelden. Foreldrene ble så bekymret at de ringte selveste Scotland Yard.

-  Da mamma kom tilbake etter stevnemøtet, satt det en politidame i full Scotland Yard-mundur med hatt og greier på hotellrommet hennes, ler min venninne.

HUN HAR ARVET SIN mors sans for kurtise ikledd lårkort, og den rød, hvite og blå flyvertinnekjolen har vært med på flere sødmefylte rampestreker siden den gang. Likeså med den berømte snekkerkjolen. Som min venninne ofte gjør suksess med i bursdager. Hun blir lattermild.

-  Jeg har et gammelt svart-hvitt bilde av mamma. Med hornbriller, hvite knestrømper, hvit høyhalser og musefletter - og stripete snekkerkjole. Hun var temmelig foxy skal jeg si deg...

Nå blir hun litt bortreist i stemmen, for nå tenker hun visst høyt. Hun mimrer om det store våningshuset hjemme på gården på Nes. Hvor det henger lange rader av kjoler bortetter veggene, og hvor kleskottene tyter over av skjørt, sko og topper etter hennes mor. Nok til å fylle en hysterisk trendy butikk hvor som helst i London, Køben eller på Grünerløkka.

-  Takk Gud for det huset, sier jeg.

-  Og at faren din aldri kaster noe.

-  Mmm. Nå kom jeg på en sånn prikkete, søt Heidi-sak...

-  Du mener à la Julie Andrews i «Sound of Music»?

-  Ja! Akkurat den stilen! Helt perfekt for en «hoppe-i-høyet»-fest. Den har jeg aldri fått anledning til å bruke... eller den knelange, hvite med mønster...

-  Jeg må gå nå, sier jeg.

-  Jeg har nye bunadsko og de må gås inn før 17. mai.

SOM MIN VENNINNES mamma kan du komme langt med den rette kjolen denne våren. Magasinet har laget 17. mai-pølse-fest for dem som er lei av jeans. Kjoler med korte ermer er tilbake i år, og massevis av korte 60-talls kjoler, ifølge vår stylist Linda C. Myrseth. Lek deg med mønstre og trykk - i alle farger og fasonger, og kjolen kan godt være asymmetrisk, med én skulder bar. Det går mye i duse pasteller, men «den lille hvite» og «den lille svarte» er også et «må-ha». Når sommerens motebilde kun dreier seg om ett stykke tøy, blir livet enkelt. Kjoler kan brukes til alle anledninger. På jobb med bukse under, på stranda med solhatt og espadrillos og til fest med høye hæler og smykker. Og det fineste tilbehøret er en miks av enkle smykker, solbriller i knallfarger, sko med detaljer, belte i midjen og hatt.

Og det finnes råd hvis du vegrer deg for å dresse deg opp i kjole.

-  En kjole blir kulere og mer avslappet hvis den har litt skrukker, sier stylist Linda.

Står denne våren i ditt lykketegn, så finner du en kjole som kan leve mange liv.


Styling og make-up:
Linda C. Myrseth/Pudder, assistent Lillian Wangen.

Hår: Renate Ringen/Adam & Eva Modeller: Marianne og Anett/Pholk og Anne Marte

Pølsefest: Damene er skrubbsultne. Fra venstre ser vi Marianne med skjørt brukt som kjole fra Koma Vintage (kr 600) og belte fra Bianco rundt halsen (kr 210). Anne Marte har hvit blondekjole fra H&M (kr 398), vest fra Acne (kr 1199), sort smykke fra accessorize (kr 130), armbånd fra By Malene Birger/Companys (kr 800 for 5 stk) og solbriller fra Accessorize (kr 199). Anett har lilla kjole fra Bruuns Bazaar/Companys (kr 3199) og skjellsmykke (stylistens eget).
Gitakameratene: Anett har brun kjole fra H&M (kr 349), strømper fra H&M (kr 39), smykke fra Accessorize (kr 199), lånt gitar og egne sko. Tiskende venninner i bakgrunnen: Anne Marte har rosa prikkete kjole fra Oasis (kr 930), svarte sokker og sko (stylistens egne). Marianne har kjole fra Fornaria/Koma (kr 1599), cardigan fra H&M (kr 349), belte fra H&M (kr 149), smykke fra By Malene Birger, tights fra H&M (kr 79) og sko fra Accessorize (kr 419).
Festen ikke over: Enkle smykker, som dette svarte kjedet fra Accessorize (kr 289), er fint til en yndig hvit kjole (fra H&M, kr 398). Vesten er fra Acne (kr 1199)
Leggvarmere: Skjørt fra Koma Vintage (kr 600), beige strømper fra H&M (kr 39) og second hand-gullsko (stylistens egne).
Solhatt: Hatt og kjole er lekkert. Marianne i babydoll-kjole fra Oasis (kr 700), hatt fra Accessorize (kr 259), grønt armbånd fra Koma (kr 200) og tights fra H&M (kr 79).
Utslått i sola: Anett i knallrosa kjole fra Koma Vintage (kr 800) og hvite solbriller (stylistens egne).
Tørrtrening: Øvelse gjør mester før den store dagen. Og husk å holde flagget høyt hevet! Anett har lilla kjole fra Bruuns Bazaar/Companys (kr 3199), sko fra Marc Jacobs/Corso Como (kr 3098) og skjellsmykke (stylistens eget). Anne Marte har rosa prikkete kjole fra Oasis (kr 930), svarte sokker og sko (stylistens egne). Marianne i lys transparent kjole fra Fornarina/Koma kr 1599), grå cardigan fra H&M (kr 349), rosa belte fra H&M (kr 149), smykke fra By Malene Birger/Companys (kr 499), tights fra H&M (kr 79) og svarte ballerinasko med glitter fra Accessorize (kr 419)
Maskerade: Anett i lilla kjole fra Bruuns Bazaar/Companys (kr 3199) og maske fra Standard (kr 79, 50).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling