Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Skiene er ikke norske

Det var skiene som samlet Norge til ett rike, lenge etter Harald Hårfagre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVOR LIVSVIKTIG SKI HAR VÆRT FOR FOLK var det som overrasket Karsten Alnæs mest under arbeidet med norsk skikulturs historie.

I den nye boka «Jeg spenner mine ski» viser han hvordan alt stoppet om man ikke hadde ski i gamle dager: Maten kom fram på ski og slede, posten var like avhengig av ski. Selv presten og kona måtte spenne dem på for å komme seg til kirka. Uten skiene stoppet Norge, før tog, veinett og dampbåt gjorde det lettere.

Men er skiene norske?

- Nei, det er de ikke. Skiene kom til Norge, antakelig østfra. Det er funnet rester etter ski som er eldre enn i Norge både i Sverige, Finland og Russland, sier Alnæs til Dagbladet.no.

Ikke norske!? Hvor var de fra da?

- Det eldste funnet er fra Vis i Nord-Russland, der arkeologer har funnet skitupper som er rundt 8000 år gamle. De aller eldste sporene av ski er funnet på hulemalerier i Altay-området i Kina. De er over 10 000 år gamle, og viser skiløpere på jakt med ski på beina. Arkeologene mener folk gikk på ski her for 10 000 - 20 000 år siden. Ingen vet hvem som fant opp skiene, de var en livsnødvendighet.

Akkurat ja, hva med Norge da, når kom vi skisinker etter?

- De eldste norske skiene som det er funnet rester etter kommer fra Drevja i Nordland. De er omlag 5000 år gamle og var skinnforet under. Alle måtte gå på ski i gammel tid. I Trøndelag hadde de egne vargski med vargstav, som ble brukt på ulvejakt. I Nordfjord fantes det ski til gaupejakt.

Er det noe som helst vi kan skryte av i Norge når det gjelder ski?

- De norske skiløperkompaniene på 1700-tallet utviklet konkurranseidretten. Det ble arrangert konkurranser for å skape gode soldater på ski, det var viktig at soldatene var utholdende, at de kunne hoppe over hinder og skyte på ski i nedoverbakke. De ble trent opp i dette, som i dag er blitt disiplinene langrenn, skihopp og skiskyting.

Aha. Kan vi altså si at Norge fant opp skisporten?

- Det var utvilsomt Norge som utviklet skiidretten. Det var norske ski som erobret verden. Folk fra Telemark som utvandret til Amerika brakte skisporten dit på 1880-tallet, og der ble den svært populær. Norske ingeniørstudenter som studerte i Tyskland og Frankrike brakte skisporten dit.

De kaller det ski i utlandet også. Ha betyr egentlig ordet «ski»?

- Ski betyr et flatt vedbord, det er det samme ordet som i skigard. Det er et norsk, eller et norrønt ord.

Hvordan så de første skiene ut?

- Det er funnet ski som er tre meter lange. Det er også funnet ski som består av en lang høyreski og en kort venstreski. På høyreskien er det funnet små hull, som viser at det var festet skinn under, som fungerte som dagens skifeller. Dette var antakelig ski som ble brukt i oppoverbakke, man skulle dytte fra med høyreskia og trekke kjelke også videre. Slike ski var vanlig i Norge.

Skifolk hevdet for noen tiår siden at det var udelikat med kvinner på ski. Hvor kom motstanden fra?

- Skiforbundet, som ble stiftet i 1908, var dominert av militære og konservative herrer. De motsatte seg en rekke nye ting, for eksempel at ski skulle inn i OL, at hopp og langrenn skulle være to forskjellige disipliner og at kvinner skulle drive med noen av dem. De ble kalt Norges Skiforbud en stund. Kvinnen skulle helst behage mannen. I mellomkrigstida kunne kvinnene til nød drive med alpint, som ble sett på som mer feminint og grasiøst.

Og hva var denne motstanden mot skøyting?

- Motstanden kom fra samme miljø. En del av motstanden kom fordi de som gikk på ski var fullblods amatører. De fryktet at OL truet amatørstatusen og kom til å kommersialisere sporten. Husk at Brenden og de store heltene på 50-tallet var rene amatører. Han gikk OL med en sprukket ski fordi man ikke mente det var nødvendig at han fikk nye ski.

Hva har vært de viktigste teknologiske nyvinningene for skigåere?

- I 1916 ble klisteret oppfunnet. Og Rottefella kom på 20-tallet. Det virkelig store løftet kom med laminerte ski, der man limte sammen skiene av tynne lister. Da ble skiene smidige og lettere. Deretter kom Swix i 1946, den moderne skismurningen var oppfunnet, noe som gjorde skituren lettere. Endelig kom kunstfiberskiene på 70-tallet.

Du har en råtabloid vinkling i boka om at det var skiheltene som samlet Norge til ett rike, at de var like viktige som Hårfagre? Mener du virkelig det?

- Ja, jeg står for den uttalelsen. I mellomkrigstida var Norge sterkt polarisert. Skiheltene ble fra 1905, og særlig i mellomkrigstida, folkeeie i Norge. Spredd med det nye mediet, radioen, og elsket i alle lag av folket. Skiheltene bidro til å skape en større likhetsfølelse. Dessuten deltok både høy og lav i skisporten. Hytter ble bygget, Skiforeningen reklamerte for skolebarn på ski, skiidretten skapte en nasjonalfølelse og felles identitet. Nasjonsbyggingen på slutten av 1800-tallet var også veldig viktig, men den nådde ikke alle grupper av folket. I mellomkrigstida kom arbeiderklassen og småkårsfolk med.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

BIRGER RUUD:</B> Folk som denne skihopperen bidro til å skape en større likhetsfølelse i Norge, mener Karsten Alnæs. Dette bildet er fra OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Det var vedlegg i sigaretteksene i Tyskland det året.
VAR RENE AMATØRER:</B> Hallgeir Brenden vant OL-gull i Oslo i 1952. Han var amatør som ikke fikk ny ski i OL-konkurransen selv om den gamle var sprukket.
BRONSE:</B> Stein Eriksen vinner bronsemedalje i VM i Aspen i 1950. Han viste seg raskt å være en elegant kjører med akrobatisk kroppsbeherskelse som fornyet idretten.
SKIKONGEN: Kong Olav var en dyktig hopper, entusiastisk skiløper og lidenskapelig tilskuer, som markerte at skiidretten var nasjonalsporten fremfor noen. Både Toralf Engan og Hallgeir Brenden understreket betydningen av å ha en som han som symbolfigur for skisporten. Dette bildet viser kongen under NM på Røros i 1961.
FORTSATT NORSK:</B> Skisporten er preget av nordmenn i dag, som den var det for 200 år siden. Bildet viser Anders Aukland under VM i Sapporo i år.
<B>NESTOR I NORSK KVINNELANGRENN:</B> Ingrid Wigernæs opplevde motstand fra både presse og og forbundsfolk. - Ti kilometer langrenn for damer skaper ingen skjønnhet. Det er ikke pent å se på når de vakler i land, skrev Aftenposten på 50-tallet.
FØRSTE HOLMENKOLLRENN:</B> I 1892 kom tilskuerne til rennet på ski.
NORSKE SKILØPERSOLDATER:</B> Tegnet av Andreas Bloch. Det stemmer nok ikke at norske soldaters skiferdigheter var avgjørende i krigshandlinger på 1800-tallet. Men det som er riktig, er at skikonkurransene som ble innført blant norske soldater på 1700-tallet la grunnlaget for skisporten.
- SKIENE EN BETINGELSE FOR Å OVERLEVE:</B> Denne oppdagelsen overrasket forfatteren Karsten Alnæs, her med boka «Jeg spenner mine ski».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!