Skiene er ikke norske

Det var skiene som samlet Norge til ett rike, lenge etter Harald Hårfagre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVOR LIVSVIKTIG SKI HAR VÆRT FOR FOLK var det som overrasket Karsten Alnæs mest under arbeidet med norsk skikulturs historie.

I den nye boka «Jeg spenner mine ski» viser han hvordan alt stoppet om man ikke hadde ski i gamle dager: Maten kom fram på ski og slede, posten var like avhengig av ski. Selv presten og kona måtte spenne dem på for å komme seg til kirka. Uten skiene stoppet Norge, før tog, veinett og dampbåt gjorde det lettere.

Men er skiene norske?

- Nei, det er de ikke. Skiene kom til Norge, antakelig østfra. Det er funnet rester etter ski som er eldre enn i Norge både i Sverige, Finland og Russland, sier Alnæs til Dagbladet.no.

Ikke norske!? Hvor var de fra da?

- Det eldste funnet er fra Vis i Nord-Russland, der arkeologer har funnet skitupper som er rundt 8000 år gamle. De aller eldste sporene av ski er funnet på hulemalerier i Altay-området i Kina. De er over 10 000 år gamle, og viser skiløpere på jakt med ski på beina. Arkeologene mener folk gikk på ski her for 10 000 - 20 000 år siden. Ingen vet hvem som fant opp skiene, de var en livsnødvendighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer