ÅT SKOGEN: Thomas Wassberg gikk fort nok til å vinne OL-gull, men tror menneskeheten har startet for seint med å redde planeten: - Det kommer til å gå til helvete.
ÅT SKOGEN: Thomas Wassberg gikk fort nok til å vinne OL-gull, men tror menneskeheten har startet for seint med å redde planeten: - Det kommer til å gå til helvete.Vis mer

Skilegenden Thomas Wassberg (62) om den største feilen han gjorde

- Jeg hadde jo ingen mål for livet etter skikarrieren, sier Wassberg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Oslo, en kveld tidligere i høst. En Volkswagen Golf kjører gjennom byen, på vei til Holmenkollen, og inni den sitter to vaskeekte skilegender, fra ei tid da langrennsløpere gikk med kraftfull diagonalgang og ingen hadde hørt om stakefrie soner eller fellesstart med innlagt skibytte.

Begge er de i byen for å kaste glans over lanseringen av Oddvar Brås nye bok. I passasjersetet sitter finske Juha Mieto (69), 196 centimeter lang og med sko i størrelse 52, og peker på ting med en pekefinger på størrelse med et pølsebrød, alt mens han buldrer av gårde på malmfullt finsk.

Rett bak ham, med knærne nesten oppunder haka, sitter den tidligere milslukeren og tjue centimeter lavere Thomas Wassberg (62) og tenker på … ja, hva tenker han på, svensken, der han kikker ut av bilruta? På den forestående skisesongen, kanskje, den som denne helga stakes i gang på Beitostølen? Svensk herrelangrenn er tross alt nede for telling etter OL i Pyeongchang – mens Norge har Klæbo-klivet og egen smørebuss, russerne har et kobbel av unge, sultne ulver på vei opp og Finland har Iivo Niskanen, går den stolte langrennsnasjonen Sverige i en tilsynelatende evig motbakke. Selv Frankrike reiser nå ifra dem på stafettene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn