Skipet som forsvant

Det er gått 30 år og fortsatt vil ikke rederiet si noe om hva som hendte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET NORSKE SKIPET Berge Istra var på vei fra Brasil til Japan med jernmalm. Det ga siste gang lyd fra seg 30. desember 1975 og etter planen skulle det ankomme Japan 5. januar. 

Så hørte de ikke mer. Skipsreder Sigval Bergesen d.y. og selskapet Bergesen ante ikke hvor skipet var blitt av. Ingen nødmelding var sendt ut. Det ble først antatt at man bare hadde mistet radioforbindelsen. Skipet ble meldt savnet 7. januar 1976.

En omfattende leteaksjon ble satt i gang, hvor blant annet den amerikanske kystvakten deltok. Men tankeren var som sunket i havet med de 32 i besetningen.

Dagbladet skrev 8. januar det året:

«Hva kan ha skjedd med den? En japansk fjernsynsstasjon har lansert teorien at den kan være kapret av muslimske opprørere fra den filippinske øya Mindanao. Men både denne og andre teorier, som eksplosjon og brann i maskinen, blir avvist på annet hold.»

På en liste med 10 spekulasjoner som avisen lanserte var den siste at «mystiske krefter kan ha grepet fartøyet i Djevelens hav.»

I OSLO bekymret Bergesen d.y. seg mens hans ansatte lette febrilsk etter overlevende. Leteområdet var enormt. Skipsrederen sa han håpet skipet var kapret, og eksperter anså tidlig eksplosjon som usannsynlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer