Skjelettjakt i Stillehavet

Verdens mest berømte forsvinning er fortsatt et mysterium.

TUREN AMELIA EARHART la ut på fra New Guinea i 1937 skulle bli hennes siste. Hun og navigatøren Fred Noonan var ventet å ankomme knøttlille Howland Island, 410 mil øst, senere samme dag. Dit kom de aldri.

Den stolte amerikanske marine, kystforsvaret og flere frivillige søkte i området i over tre uker, men fant verken spor etter piloten eller den sølvfargede Lockheed Electra-maskinen.

Alle håpet i det lengste at pionerene fortsatt var i live, og det skulle ta to år før Amelia offisielt ble erklært død. I den offisielle forklaringen het det at flyet hadde gått tom for bensin, og de to våghalsene var sunket i den kalde, våte grav.

Det er det ikke alle som tror på.

– MANGE SPØR oss om hvorfor vi igjen skal lete etter Amelia Earhart. Svaret er rett og slett at vi vil løse en altfor gammel gåte, forteller ekspedisjonsleder og flykrasj-etterforsker Ric Gillespie til AP.

Amerikaneren har jaktet på skjønnhetens levninger gjennom snart tre tiår. Hele 19 ganger har han arrangert kostbare ekspedisjoner med oppklaring som mål for øye. Han er ikke alene. I skrivende stund drar han med sitt mannskap på 15 til en bortgjemt øy i Stillehavet for å lete etter skjelettet av pioneren.

Han mener det er gode grunner til å fortsette jakten.

I juli 1937, rundt tiden da en sølvgrå Lockheed Electra forsvant fra peilestasjonene for godt, plukket 15 år gamle Betty Klenck opp en desperat beskjed på kortbølgeradioen sin. Den snarrådige ungjenta noterte ned det hun hørte: «Send us help. Amelia take it. Hear it. Help, help. I need air.»

Skjelettjakt i Stillehavet

I dag har Betty feiret sin 85. fødselsdag, og hun er sikker på at det var stemmen til Amelia Earhart hun hørte den gang.

FORFATTER GILLESPIE og kumpaner tror Earhart og hennes navigatør Fred Noonan krasjet i et rev på utsiden av stillehavsøyen Nikumaroro. De to skal så ifølge Gillespie ha blitt skyldt i land på øyen, og levd der i flere måneder, akkurat som Robinson Crusoe og Fredag fra Daniel Defoes kjente roman. Samtidig måtte til slutt den amerikanske marinen, kystvakten og verden erklære dem tapt til den våte og dype grav.

Ikke overraskende mottas Gillespies teorier med en voksen dose skepsis. Mange ønsker likevel en oppklaring på det fortsatt levende mysteriet. Entusiastene i The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) har mottatt nesten to millioner kroner fra velvillige givere som vil sponse ekspedisjonen.

TEORIEN DERES er ikke den eneste som avviker fra den offisielle versjonen, som sier at flyet gikk tom for bensin og forsvant i det store havdypet. Lenge var det en utbredt oppfatning at de to var blitt fanget og henrettet som amerikanske spioner av japanere, som lusket rundt i farvannene nær destinasjonen Howard Island.

Et annet rykte sier at de to ble tatt til fange av japanerne, og at Amelia ble tvunget til å bedrive propaganda for Japan under dekknavnet Tokyo Rose.

Selvfølgelig finnes det også de som mener hun aldri mistet livet, og så sent som i november i fjor hevdet National Geographic Channel at Earhart overlevde sin jordomflyving, flyttet til New Jersey og ble husmoren Irene Craigmile Bolam.

PÅ TROSS AV sine 19 ekspedisjoner, har flykrasjetterforskeren Ric Gillespie selv ikke funnet noe i nærheten av hva han leter etter. Nederlagene tar han imidlertid ikke så tungt. Ric mener at det finnes flere bevis som holder vann.

I 1940 fant en britisk tilsynsmann beinrester på en leirplass på øya. Beina ble først antatt å tilhøre en mann av såkalt blandet rase, og forsvant på Fiji i løpet av tumultene under andre verdenskrig. Notater fra en beinanalysen dukket imidlertid opp igjen i London i 1998. To amerikanske rettsmedisinere gikk gjennom analysen igjen, og mente hardnakket at skjellettet tilhørte en kaukasisk kvinne på Earharts høyde og alder.

Skjelettjakt i Stillehavet

I tillegg er det funnet en liten bit av pleksiglass i den samme tykkelsen som flyvinduet.

- JEG SKJØNNER at mange tror vi er på dypt vann, og jeg innrømmer at vi mangler bevis før vi kan konkludere sikkert. Verden vil få se til slutt. Jeg er overbevist om brikken som mangler finnes der ute et sted, er Gillespies svar til tvilerne.

FORTSATT STÅR amerikanerinnen Amelia Earhart som en av verdens viktigste pionerer innen både luftfart og kvinnekamp. Førstedame og kvinnesakskvinne Eleanor Roosevelt var svært imponert over den unge kvinnen, og gjorde henne til en medsammensvoren i kampen for kvinners rettigheter i mellomkrigsamerika.

Eleanors mann, president Franklin D. Roosevelt, satt imidlertid foten ned for at hans kone skulle opp i noe fly sammen med våghalsen.

Spesielt ble Amelias tanker om ekteskapet sett på som vel liberale i samtidens USA. Hun trodde på likeverd for begge som skaffet brød på bordet, og var blant de første gifte kvinner i offentligheten som insisterte på å beholde sitt eget navn.

Hun figurerte stadig på forsiden av aviser og magasiner, og hennes tre bøker ble raskt bestselgere. Amelia Earhart er fortsatt en av USAs mest berømte og avholdte kvinner.

VERDENSBERØMT BLE hun da hun som første kvinne tok seg alene fra det amerikanske kontinentet til Europa i et Lockheed Vega-fly i 1932. Det var andre gang i historien at et menneske fløy alene over Atlanterhavet.

Soloturen mellom kontinentene skjedde fem år etter Charles Lindebergs berømte tur, og tok 14 timer og 56 minutter. Rekordturen endte midt i en beitemark i Nord-Irland, og historien sier at hun ble møtt av en irsk bonde som noe forfjamset spurte den 34 år gamle kvinnen om hun hadde reist langt. «Fra Amerika», svarte hun med selvfølgelighet. Landingsplassen er nå omgjort til Amelia Earhart Centre.

HISTORIEN OM VÅGESTYKKET fikk raskt vinger og ble fortalt og diskutert i hele den vestlige verden. Avisene var fulle av bilder av den unge kvinnen. For flyturen ble hun tildelt «Distinguished Flying Cross» av den amerikanske kongressen, «The Cross of Knight of the Legion of Honor» av den britiske regjering og mottok National Geographic Societys gullmedalje fra selveste president Herbert Hoover.

Fransk presse måtte også innrømme at bragden var imponerende, selv om et av landets største aviser utstyrte sin artikkel med følgende hovedspørsmål: «But can she bake a cake?»

Amelia svarte avisen med å si at hun tok imot prisene på vegne av alle kakebakere, og andre kvinner som brukte tiden sin på minst like viktige bedrifter som å føre et fly.

SELV OM rekordturen skrev henne inn i luftfartshistorien, er det likevel forsvinningen fem år etter som har løftet henne opp i verdenshistorien. Publikum aksepterte ikke at flyveresset skulle dø på grunn av noe så enkelt som en tom bensintank. 

Hun er ikke alene i de forsvunne kjendisers mytegalleri.

AMELIA EARHART ble ikke erklært død før januar 1939. Hun har likevel levd videre, ikke bare blant historikere, men som en stadig tilbakevendende referanse i den amerikanske og europeiske populærkulturen.

Blant mangfoldige eksempler er følsomme Joni Mitchell og komiserien Friends, melankolikeren Tom McRae og den himmelstormende Star Trek-serien. Alle har de inneholdt referanser til den berømte forsvinningen og kvinnen som sjarmerte og imponerte verden i mellomkrigsårene.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

FAMOUS LAST WORDS: Den 2. juli 1937 plukket 15 år gamle Betty opp det hun mener er Amelia Earhart via kortbølgeradio. På bildet ser du hva 15-åringen skrev ned mens hun hørte flydronnings desperate bønn om hjelp. (<a href="http://www.dagbladet.no/download/brev_amelia.JPG">Se bildet i full størrelse</a>)
JAKTER SKJELETTET:Forfatter og historiker Ric Gillespie er overbevist over at Amelia Earharts levninger befinner seg på en bortgjemt øy i stillehavet. Her viser han fram plexiglasst han mener stammer fra hennes Lockheed Electra.
ENESTÅENDE DAME: Hadde ikke uttrykket vært så forbasket forslitt, kunne Earhart lett ha blitt beskrevet som en dame med bein i nesa.
LUFTENS DRONNING: Amerikanske og britiske aviser var fulle av beundring over atlanterhavsturen. Franskmennene lurte imidlertid mest på om hun kunne bake kake. Her i Lockheed Vega-maskinen i Nord-Irland.
IKONET LEVER: Da Apple Computers lagde sin reklameserie om verdens pionerer var Amelia Earhart et naturlig valg. Amerikanerinnen tenkte annerledes enn andre på sin tid.
ALTERNATIV TEORI: I tvserien Star Trek: The Voyager hevdes det at Amelia ble bortført av romvesener. Det er bare én av de mange teoriene som verserer rundt hennes forsvinning.
HER LIGGER AMELIA: Ifølge Ric Gillespie. Den fire kilometer lange øyen Nikumaroro het tidligere Gardner Island, og ligger i Kiribati i Stillehavet.
FØR FLYTUREN: Før verdensomflyvingen sa Amelia Earhart at det skulle bli hennes siste vågestykke. Det fikk hun helt rett i. Her sammen med navigatøren på reisen, fem år eldre Fred Noonan.
FASCINERT FAN: David Schwimmers karakter Ross Geller i komiserien Friends var så opptatt av Amelia Earhart at han ville bygge en temapark om henne - og dinosaurer.
HEDRER AMELIA: På Tom McRaes siste plate King of Cards har melankolikeren skrevet en ballade til Amelias ære.
<B>IKONET: Amelia Earharts hjerte banket for luftige svev. I 1932 ble hun første kvinnen som fløy over Atlanterhavet alene. I 1937 forsvant hun fra radaren for godt.