Skjønnheten og Salman

Forfatter Salman Rushdie (57) sendte ut pressemelding for å overbevise folk om at hans 25 år yngre modellkone er intellektuell nok for ham.

-  JEG SYNES HAN er veldig pen, veldig vakker og veldig sexy.

Modellen og skuespilleren Padma Lakshmi (33) har vært hyllet for sin skjønnheten siden hun var liten. Det samme kan man ikke si om hennes mann, forfatteren Salman Rushdie. I april i fjor giftet han seg Padma Lakshmi. Et noe overraskende valg for mange.

Tungintellektuelle Rushdie står som en bauta i litteraturverdenen. Hans bok «Sataniske vers» førte til at iranske Ayatolla Khomeini utstedte en dødsdom over ham i 1989. Siden har forfatteren vært et av de fremste symbolene for ytringsfrihet. Men vakker?

Det måtte en modell til for å grave fram Salmans indre skjønnhet.

Historien startet i 1999.

SALMAN RUSHDIE ER i Italia for å promotere sin siste bok. Han blar raskt gjennom et magasin der han selv pryder forsiden. Men det er noe annet som først og fremst fanger hans interesse. Smellvakre Padma poserer i bladet. Den indiskfødte bikini- og undertøysmodellen har lært seg flytende italiensk og er blitt programleder. I tillegg har hun skrevet ei kokebok med lavkalorimat fra eksotiske land, som har sikret henne eget show på FoodNetwork.

Rushdie leser intervjuet. Han memorerer alle detaljene. I bladet forteller modellen forteller om arret på høyrearmen hun fikk i en bilulykke, om sine interesser og bakgrunn. Da han en stund seinere møter henne i et selskap, snakker han som om han kjenner henne. Han virker så overbevisende at Padma først tror han er en nær venn av familien.

-  Dette kan umulig være Salman Rushdie, tenker hun.

I UKEVIS SNAKKET DE sammen på telefonen. Han turnerte land og strand rundt for å promotere sin siste roman, hun for å selge kokeboka. Da de møttes igjen var forelskelsen et faktum. De to ble et par. En merkelig kombinasjon, mente mange. Hennes karriere som modell og skuespiller sto ikke høyt i kurs i litterære kretser.

Innsatsen i kalkunfilmer som «Glitter» med Mariah Carey og den indiske skandalefilmen «Boom» hjalp henne ikke akkurat oppover på rangstigen. Filmen utfordret de indiske normene og fokuserte på sex. I en scene spiller Lakshmi en supermodell som gir en arabisk forretningsmann en blowjob.

-  Jeg er enig i at Boom ikke var en god film. Men jeg synes den ble kritisert på feil grunnlag. Den var ikke så seksuelt eksplisitt som mange vil ha det til. Jeg ble brent. Nå må jeg hjem og slikke mine sår, sa Lakshmi til Filmfare.

Like etter publiserte pressen rykter om at forholdet vaklet.

-  Jeg gikk fra henne fordi boksamlingen hennes består av kokebøker, hevdet en avis at Rushdie sa.

Selv avviste forfatteren dette. Og da avisene skrev at Padma ikke var intellektuell nok for forfatteren, var det nok. Han sendte ut en pressemelding der han forsikret om at han verken synes hun var kjedelig eller dum. Snarere tvert imot.

17. april i fjor giftet de seg. Bruden var kledd i en todelt sari, så avslørende og sexy at idet hun viste seg, brøt gjestene ut i impulsive tilrop og hyling. Seremonien var basert på indiske tradisjoner, og hun og Rushdie utvekslet tåringer som et symbol på evig troskap.

ETTER NOEN ÅR som Rushdies armpryd, har Lakshmi for lengst bevist at hun står støtt på egne bein. Når det første av forfatterens verker skal filmatiseres, er hun med som skuespiller. «The Firebird`s nest» handler om en eldre mann som forelsker seg i en yngre, indisk kvinne. Flere har spekulert på om handlingen er selvbiografisk, men Rushdie forsikrer at historien ble utgitt to år før de to traff hverandre.

Lakshmi arbeider også bredere med film. Hun har skaffet filmrettighetene til Norma Kleins bok «A domestic arrangement». Firmaet hennes Lakshmi Films Inc. har også flere filmprosjekter på gang, der hun er produsent.

I det hele tatt virker det nå som om hun blir tatt på alvor. Som hun sa til journalister under Cannes-festivalen:

-  Hvis dere vil snakke med meg om den beste neglelakken, kan jeg det. Vil dere snakke med meg om Proust, kan jeg det også.

I skyggen: Det hersker liten tvil om hvem som får mest oppmer ksomhet når ekteparet Padma Lakshmi og Salman Rushdie viser seg offentlig.
Smask: Padma Lakshimi beskriver ektemannen som sexy. Her er de på filmfestivalen i Cannes.