Skjønnhetens apostel

Hvis alle brydde seg litt mer om håret sitt, kunne verden vært et bedre sted, mener Jan Thomas (41).

FØR, I URTIDEN, KANSKJE, snakket man om indre verdier og mente disiplin. Åndelig søken. Plikt framfor lyst. Uselvisk kjærlighet. Kompassnåla har snudd. Nå er indre verdier ensbetydende med bokstavelig talt - indre verdier.

- Finner man indre skjønnhet gjennom tarmskylling?

- Ja, tarmskylling er undervurdert. Jeg vet ikke om du har prøvd det. Du får nydelig hud og klare øyne.

JAN THOMAS HAR begge deler. Han har akkurat landet etter en seks timer lang flytur og sier han er sliten. Det synes ikke. Huden er … uforanderlig.

- Gjør det ikke vondt?

- Ikke vondt, men det er litt ubehagelig. Som om du skal på toalettet.

- Blir jeg et bedre menneske av det?

- Jeg tror det. Jeg tror faktisk veldig mange hadde hatt godt av det. De hadde ledd seg i hjel, bare fordi det er så vilt og crazy.

SUNNHETSFRIK: Jan Thomas, eller Jan Bertin Østervold som han egentlig heter, sverger til sine egne metoder når det kommer til helse og skjønnhet. Stylisten er for eksempel kjent for å helle i seg 18 eggehviter daglig. Foto: FRANK KARLSEN
SUNNHETSFRIK: Jan Thomas, eller Jan Bertin Østervold som han egentlig heter, sverger til sine egne metoder når det kommer til helse og skjønnhet. Stylisten er for eksempel kjent for å helle i seg 18 eggehviter daglig. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

- Må man ikke jobbe med det indre, for å forbedre det?

- Tenker du nå på følelser?

- For eksempel?

- Om du er usikker, syk eller har problemer, må du gjerne gjøre det. Men å fullstendig ignorere det ytre, jeg vet ikke om det gjør mennesket like lykkelig. De dagene jeg har fått et nytt antrekk, eller er ekstra fin på håret, føler jeg meg rett og slett bedre. 

MANGE AVSKEV JAN THOMAS som en myk mann med hårspray. Så kom tv-karrieren: Først som stylist og coach i «Top Model», deretter som seg selv i dokumentarserien «Fra Hollywood til Parkveien». Nå er det salongen. 4500 brev landet i TV 2s postkasse fra kvinner som ville være leire i hans hender. Menn snakker om fuktighet og peeling som om de aldri hadde gjort annet. Du kan like det, eller ikke. Men det er et sug i markedet etter … ja, Jan Thomas.

- De som tror min jobb bare dreier seg om det ytre har fullstendig misforstått. Det handler om å være fri i seg selv. Kynisk sett vet vi at folk som har utseendet med seg får fortrinn i hverdagen. Selv når du søker jobb på Rema, kan det være en fordel.

- Er ikke det blodig urettferdig?

- Nei. Man kan finne skjønnhet i alle mennesker. Det må starte i det indre, med selvtillit og ro. Og så kan du finne riktige klær og sminke etter hvert.

Skjønnhetens apostel

- At alle er like vakre er vel mer ønsketenkning enn realisme?

- Jeg synes ikke det. Innen realistiske rammer, så er min jobb å finne noe vakkert i alle. Hjelpe dem å finne sin styrke, og troen på seg selv.

- Ved å jobbe med det ytre, fokuserer man på det indre?

- Ja. Ved å stelle det ytre, pleier man det indre. Og hvis de to får leve sammen, kan det bli veldig sterkt. I forrige uke møtte jeg en kvinne som har opplevd en grusom tragedie. Hva sier man da? Det eneste jeg kom på var: Skal jeg vaske deg i håret? Og så begynte vi å le. 

DESSVERRE KOMMER IKKE skjønnhet seilende på ei fjøl, helt gratis. Selv den såkalte «naturlige skjønnheten» betaler man for i disse dager.

- Handler du for førti tusen i måneden?

- Altså, førti tusen er mye penger. Men på den tida hadde jeg behov for mye tøy. I dag har jeg ikke det. Jeg får sponset masse klær. Jeg sorterer garderoben min fire ganger i året. Det gjorde jeg aldri før. Da var jeg bare sånn kjøpekjøpekjøpe. Nå har jeg andre verdier.

- Bare fordi du slipper å kjøpe det selv?

- Nei. Spørsmålet er også: Hvor mye tøy kan man ha? Shopping bringer meg ikke samme glede som før. Jeg kjøper ennå, men vil bruke penger på andre ting.

- Så hva er viktig for deg nå?

- Å ha ro. Stilletid. Jeg har en helt ny strategi i livet. Før hadde jeg tusen baller i luften. Nå gjør jeg bare en ting om gangen. 

JAN THOMAS SYNGER milde sanger. Det er som om det ligger et filter mellom ham og all dritten i verden. Som en ballettdanser streber han hele tiden opp, opp, opp. Til de eteriske lagene der bare det vakre når opp.

- Trener du virkelig syv ganger i uka?

- Jeg trenger gymmen fordi gutten i meg er så sterk. Jeg liker å trene, bokse, svette og lukte vondt. Selv om jeg lukter sjelden. Min venn Vendela sa det så søtt: Herregud, Jan Thomas. Du er skikkelig guttete.

- Tok det tid å finne gutten i deg selv?

- I hele oppveksten visste jeg ikke om den eksisterte. Dette var en Boy George-æra. Alle hadde permanent, og gutter brukte make up. På skolen spurte de andre om jeg var jente eller gutt. Det var ikke lett da jeg var barn. Men jeg overlevde med humor. Selvironi.

- Ble du klassens klovn?

- Ja, og det var min survival mechanism.

ATTEN ÅR GAMMEL satte han seg på flyet til junaiten. Der fikk han beskjed om å klippe det lange håret og bygge muskler. Så begynte en kronglete vei framover, med modelloppdrag, noen gjesteroller i tv-serier og etter hvert hår og sminke.

Tjue år seinere kom han tilbake til et svært forandret Norge. Gamle helter var blitt gamle, og Lene Alexandra sang om puppene sine - og solgte faktisk plater på det.

- Lene Alexandra er et av de vakreste menneskene jeg har møtt. Hun er så interessert i deg som menneske. Kommer hun inn i salongen spør hun alltid hvordan jeg har det, i stedet for å mase om håret sitt eller noe sånt.

- Hvis hun er god, burde hun kanskje brukt egenskapen til å hjelpe andre?

- Jeg føler det er akkurat det hun gjør. Men gir du folk som ser ut som henne egentlig en sjanse?

- Jeg har aldri møtt henne.

- Det er som med Linda Johansen, også en god venn av meg. Lenge var hun bare Lek-Linda, men se hvor langt hun er kommet. Pia Haraldsen blir også forhåndsdømt.

- Du blir ofte selv dømt?

- Jeg føler meg først og fremst elsket og verdsatt i Norge. Men andres oppfatning av hvem jeg er, er bare så viktig som jeg lar det være. Jeg tolerer ikke å bli sjikanert, men du må gjerne kritisere meg.

En som har gjort det til en favorittsyssel er klesdesigner Baron von Bulldog. Spørsmålet er om dette landet er stort nok for dem begge?

- Hva handler denne bitchingen om?

- Ærlig talt, jeg vet ikke. Estetisk sett er vi så ulike som to mennesker kan bli. Han har et talent som designer, men han har også en giftig tunge. Jeg vet ikke om han er et godt menneske, som ønsker andre godt. For meg høres det ut som om han er bitter. Kan det være sjalusi? Jeg vet ikke. Når det gjelder denne siste hendelsen …

- Hva var det?

- Gullruten i Bergen. Han sa jeg så ut som David Toska i bunaden min. Jeg visste ikke hvem Toska var en gang. Men å si at bunad er forjævlig i Norge er kanskje ikke så strategisk smart. Hvis jeg hadde tenkt det, så hadde jeg i alle fall ikke sagt det. Men jeg blåser i Bulldog. Verden dreier seg ikke om ham.

- Han kaller kjæresten din en profesjonell hårsprayholder.

- Jeg bør snart sende ham en faktura på all gratis publisitet han har fått på grunn av meg. 

TYNGDEKRAFTEN VINNER ALLTID til slutt. Over Botox. Over struttende bryst. Over rumpeballer som en gang pekte oppover. Sånn sett er skjønnheten demokratisk. Den lar alle i stikken til slutt.

- Er du redd for å bli gammel?

- Jeg var det. I forhold har jeg fått høre «Stakkars deg når du blir gammel».

- Har kjærester sagt det?

- Ja, to stykker. Jeg har bare hatt tre. I begynnelsen av tjueåra dreide hele min eksistens seg om utseende og trening. Men etter hvert … Nå ser jeg alder mer som en gave. Det betyr ikke at jeg trykker i meg Grandiosa og slutter å trene.

- Du bruker alle krefter på å se bra ut?

- Ja, jeg gjør det. Både fysisk og psykisk. Jeg tillater meg ikke en negativ tanke og prøver å leve i nuet.

- Får du en dundrende femtiårskrise?

- Jeg ser fram til å bli femti. Tenk på Madonna. I dag er alder en helt annen ting enn før. Jeg skal arbeide som nå i fem år til, så skal jeg roe ned. Kanskje jeg skal droppe de lyse stripene, men jeg tror femti blir fint.

- Hvis du skal gi norske kvinner ett råd?

- Bare ett?

- Ok, ta tre.

- Lev livet hver dag. Vær forsiktig med å spre gift …

- Og skaff deg noen lyse striper?

- Ja, det óg. Men det siste må bli: Du kan aldri ha nok sko.

FAN AV TARMSKYLLING: Jan Thomas tror at de fleste hadde blitt et bedre menneske av tarmskylling, fordi det er så crazy. - Å fullstendig ignorere det ytre, jeg vet ikke om det gjør mennesket like lykkelig, sier stylisten om balansen mellom å ta vare på det indre og det ytre.