Skjørtejegeren

I ti år har Siri Hustvedt (52) vært mann. Nå ser den norskamerikanske forfatteren fram til å bli kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HUSET I GATA med løvtrærne røper ingenting. Det er vår i New York City, på Coney Island flyr fiskeslukene gjennom lufta og dupper nedover i bølgene til bluefish biter tak. Havbrisen stryker gjennom gatene, forbi T-banestoppene, innover landet til gatene i Brooklyn der et av USAs bestselgende forfatterpar holder hus i en gate preget av en ro bare penger og talent kan gi. Alene eller i kombinasjon.

Steintrappa mot inngangsdøra er kjølig. Ringeklokka like dempet som mannen som åpner døra. Og der står forfatterikon Paul Auster (60) med gråstenk i bakoverstrøket hår, tenksomme, store øyne bak briller og framoverlutede skuldrer som får ham til å virke lavere enn han er. Han kaller på sin kone Siri Hustvedt som kommer smilende – blond, høy, mager og med øyne så levende at de kunne tilhørt en tenåring på vei til sin første dans.

I BEGYNNELSEN VAR Hustveit gård. I drømme var Amerika. Drømmen vant. Oldefaren til Siri Hustvedt pakket sine eiendeler og forlot familiegården i steil Vestlandsnatur på Voss til fordel for prærieland.

Noen generasjoner senere falt øynene til hans barnebarn Lloyd Hustvedt, professor i skandinavisk litteratur, på Ester Vegan fra Mandal. Snart utvandret Ester etter til Northfield, Minnesota. Døtrene Siri, Liv, Astrid og Ingrid vokser opp i det forjettede land. Landet der indianere, slaver, straffanger og immigranter har spilt blod og tårer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer