Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Skjøt på hjelpehelikopter med pil og bue

Et livstegn fra primitive stammer på Andamanene og Nikobarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RØMTE INN I JUNGELEN. Overlevende blant stammefolket på øya Car Nicobar forsvant til skogs etter at flere hundre av deres venner og slektninger ble drept av tsunamien 2. juledag. Mandag - åtte dager etter ulykken - var de fortsatt i skjul i skogene, der de lever av kokosnøtter, bananer, ville bær og poteter, skriver Reuters.

- Det er ikke mye å spise der, men de tør ikke komme ned, sier Zainuddin, en av de overlevende som besøkte en slektning på sykehuset i Car Nicobar, den nordligste av øyene i Nikobarene.

Enkelte stammer på disse indiske øygruppene lever et meget isolert liv. De er jegere og sankere utstyrt med spyd eller pil og bue, kledd i bark eller blader fra trærne.

Skepsisen mot fremmede er mange steder veldig stor. Det fikk et indisk kystvakthelikopter merke da det fløy over Sentinel-øya i Andamanene for å sjekke tilstanden og slippe ned nødforsyninger. Dusinvis av stammemenn skjøt med pil og bue mot helikopteret, skriver BBC News.

- Jeg antar at det betyr at det er OK med dem, sier en lokal politimann.

TUSENER SAVNET. Øygruppene Andamanene og Nikobarene i det indiske hav tilhører India, og består av mer enn 500 øyer. De fleste av dem er ubebodde, og ligger rundt 120 mil øst for det indiske fastlandet. Da flodbølgene på 9-10 meters høyde skyllet over øyene, ble et stort antall mennesker drept.

832 mennesker er bekreftet døde på Andanamene og Nikobarene, skrev India Times i natt. India opererer også med et tall på 5914 savnede mennesker. Størsteparten av dette tallet skriver seg fra øygruppene, og man frykter at de fleste er omkommet.

I tillegg finnes et stort antall mennesker man ikke kan redegjøre for, blant annet på grunn av at de har gått i skjul i skogene, som de føler er deres eneste beskyttelse mot eventuelt nye bølger.

image: Skjøt på hjelpehelikopter med pil og bue

TAKKET NEI TIL HJELP. Indiske myndigheter har nektet internasjonale hjelpeorganisasjoner tilgang til øyriket. Grunnene de har gitt er hensynet til de lokale stammene og sikkerheten til en indisk militær flybase. Myndighetene anser dette som et strategisk viktig område.

I går takket India offisielt nei til bistand på øyene.

- Vi er veldig takknemlige overfor utenlandske regjeringer, byråer og alle andre som har tilbudt å hjelpe til. Men Indias regjering har tilstrekkelige midler til disposisjon. Vi tror vi kan takle denne katastrofen, sa viseinnenriksminister Prakash Jaiswal ifølge Reuters.

FLYTTET FOLK TIL HOVEDSTADEN. Indiske myndigheter har heller ikke prioritert å hjelpe folk på hjemstedene deres i Andamanene og Nikobarene. I stedet har de skipet overlevende til øyrikets hovedstad Port Blair i Andamanene.

Andre har blitt sendt til det indiske fastlandet og bedt om å søke jobb eller bo hos slektninger til husene deres er gjenoppbygget, slik regjeringen har lovet.

Men tirsdag tok regjeringen omsider anbefalingene fra de internasjonale hjelpeorganisasjonene til følge, hevder en anonym myndighetenekilde overfor nyhetsbyrået AP.

- Det er kommet en endring i strategien. Hjelpen vil komme ut til hjemmene deres, sier kilden.

BER MYNDIGHETENE ÅPNE. Fortsatt mener hjelpearbeiderene at India trenger hjelp i arbeidet.

- Hele verden ønsker å gjøre noe med denne krisen. Andamanene og Nikobarene burde ikke isoleres fra denne hjelpeaksjonen, sier Saroj Das, regionalansvarlig i Sør-India for den britiske organisasjonen ActionAid International.

I hovedstaden Port Blair er skolene gjort om til flyktningeleire. Overlevende fra de små øyene omkring er kastet inn i et urbant miljø de ikke har opplevd maken til før. Mange mistrives, rapporterer AP.

- Jeg har det forferdelig i byen. Det er så bråkete, sier 14 år gamle Manmat Rao fra øya Hut Bay.

- De ber hele tiden moren min om å reise til fastlandet. Hvorfor skal vi reise? For å tigge der? Vi har ingen penger, så det er det eneste vi kan gjøre.

- REDD FOR HAVET. Psykologiske traumer preger flere av de overlevende. Hjelpegruppene etterlyser et kriseapparat til å ta seg av folk.

- Alle barna er redde. Ofte tror de at det er jordskjelv og løper ut av bygningene om natta. Vi forsøker å få dem til å koble ut med idretter som fotball og cricket, sier Sushil Singh, rektor på en av skolene i Port Blair som fungerer som flyktningeleir.

- Jeg er redd for havet nå. Jeg pleide å leke i nærheten av bølgene hele tida hjemme, men jeg vil ikke de dem nå. Jeg kan ikke glemme den dagen, sier 12 år gamle S. Chiranjivi.

Nå lover også regjerningen å sende ti team med psykiatere til Andamanene og Nikobarene, skriver AFP. Inntil nå skal Sunil Kumar ha vært den eneste psykiateren i arbeid i Port Blair.

- Akkurat nå er de i sjokk, og dermed er det få som kommer til meg. Men så snart de starter å gjenoppleve katastrofen vil de komme i stort antall, sier Kumar.

I tillegg til de ti teamene med psykiatere sendes det inn 75 leger, 29 spesialister på folkehelse og 20 sykepleiere for å bistå lokale myndigheter, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

STUET SAMMEN: Slik gikk mange overlevende fra Andamanene og Nikobarene det nye året i møte. Bildet er fra en leir i Port Blair 1. nyttårsdag.
ØDELAGT: Nesten alle de 15 kystlandsbyene på øya Car Nicobar er utslettet av tsunamien.
VENTER: En mann fra stammefolket på Nikobarene hjelper kona å lage lunsj i en hjelpeleir på øya Car Nicobar. Over en uke etter at flodbølgen skylte over øya, venter sultne og syke overlevende fortsatt på hjelp. Internasjonale organisasjoner nektes å reise ut til de mange øyene som er rammet i Andamanene og Nikobarene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!