Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

«Skogalven» vil kjøpe United

Hvorfor er United-fansen så redde for Malcolm Glazer (76)?

KJØPER SEG UVENNER. Malcolm Glazer vil kjøpe Manchester United. Om han lykkes, får han med en hærskare av rasende uvenner på kjøpet.

Fra mars 2003 til oktober i fjor kjøpte han opp 28,1 prosent av aksjene. Søndag kunngjorde sønnene hans et tilbud på å kjøpe hele klubben, sannsynligvis på omkring 9,6 milliarder. Det er det tredje oppkjøpsforsøket til Glazer på fem måneder. Denne gangen er prisen han tilbyr så god at han kan lykkes.

Ole Gunnar Solskjær er blant United-spillerne som støtter fansen i sine aksjoner mot oppkjøpet.

- Jeg er absolutt på fansens side, de ønsker ham ikke i klubben, sier kristiansunderen.

Men hvorfor er United-fansen så redd for at verdens - ifølge Forbes - 514. rikeste mann vil bruke milliarder av kroner på klubben deres? Hvem er 76-åringen som eier Tampa Bay Buccaneers i NFL, og som kalles «The Leprechaun» - skogsalven - av lagets tilhengere?

FORSØRGET FAMILIEN SOM TENÅRING. Han ble født i Rochester i delstaten New York i 1928. Foreldrene var jødiske immigranter fra Litauen. Da Malcolm var 15 år gammel, døde faren Abraham. Han etterlot seg 300 dollar i kapital og en urmakerforretning. Som eldste sønn, ble det Malcolm som forsørget moren Hanna, en lillebror og fem søstre.

Glazer er mediesky til storkar å være. En av de få kjente uttalelsene hans dreier seg nettopp om farens død:

- Det er trolig det mest tragiske som har skjedd i livet mitt. Men det var bra på én måte: Det gjorde meg til en mann.

Etter fem års med jobbing sju dager i uka, hadde han jobbet seg opp nok kapital til å begynne å handle i eiendom. Malcolm Glazer skapte formuen sin gjennom investeringer i plasser for mobile hjem, bankbransjen, pleiehjem og annen eiendom. I dag eier familiens eiendomsfirma, Allied Corporation, kjøpesentre i 15 av USAs delstater.

SLÅSS MED SØSTRENE I RETTEN. Glazer har med seg flere av sine seks barn i forretningsdriften. Det var sønnene Avram (Avi) og Joel Glazer som offisielt la inn budet på Manchester United. Joel har vært ihuga United-supporter siden han ble overbevist av en engelsk romkamerat på universitetet seint på 1980-tallet, skriver London Evening Standard.

Men Malcolm Glazer har også hatt problemer i forholdet til familien. Etter at moren døde i 1980, lå han i rettslig strid med søstrene sine i nesten et tiår om arven etter Hanna, totalt omkring en million dollar.

I løpet av samme periode bygget han seg imidlertid en formue på tusen ganger beløpet han kranglet med søstrene om. Pengene ble brukt til flere aggressive oppkjøpsforsøk. Det første forsøket rettet seg mot det bankerotte togselskapet US Conrail i 1984. Glazer bød 7,6 milliarder dollar. Han hadde 100 millioner. Det ble aldri noen handel.

Da han gikk etter selskapet Formica i 1988, endta han opp i rettssalen. I 1991 var det den legendariske motorsykkelfabrikken Harley-Davidson som ble kurtisert av Malcolm Glazer. Ledelsen i selskapet lot seg ikke forføre og ba retten gripe inn. Under en høring ble Glazer beskrevet som en «slange i fåreklær» av dommeren Terence Evans. Budet ble avvist.

KJØPTE SJØRØVERKLUBBEN. Deretter gjøv Glazer løs på sportsbransjen, og forsøkte å kjøpe flere amerikanske sportsklubber. Tilslaget fikk han først på NFL-laget Tampa Bay Buccaneers i 1995. Florida-laget var bånn i bøtta både sportslig og økonomisk, men etter åtte år under Glazers eierskap vant de Superbowl i 2003.

De har en overdådig stadion, regnet som en av amerikansk fotballs flotteste arenaer, og har som kjennemerke en 103 fot lang sjørøverskute som fyrer av sine åtte kanoner hver gang Buccaneers - som betyr sjørøverne - scorer en touchdown. Skuta kostet omkring 20 millioner kroner å bygge.

Sannheten om Raymond James Stadium er imidlertid ingen solskinnshistorie, og en av flere gode grunner til å skjelve i United-shortsen i disse dager.

Glazer lovte myndighetene i Tampa å spleise på arenaen som en del av budet på laget. Da han fikk tilslaget, trakk han seg imidlertid fra avtalen, og truet med å flytte laget til en annen by om ikke Tampa fikk oppført banen i løpet av to år.

15. oktober 1996 var byggingen i gang, og 20. september 1998 vant «The Bucs» 27-15 over Chicago Bears i åpningskampen. Fortsatt betaler skatteyterne i Florida en skatt som ble innført for å finansiere blant annet denne arenaen. Billettprisene til Tampa Bay-kampene er skrudd opp.

Buccaneers trener 130 kilometer fra Tampa, ettersom deres eget treningsanlegg, som Glazer fortsatt ikke har innfridd løftet om å renovere, er invadert av rotter, skriver MSN Money.


- IKKE GODE BORGERE.
Tidligere Tampa-borgermester Bill Poe anslo overfor Sunday Times i høst at arenaen kostet byen 2,6 milliarder kroner. Glazer leier nå arenaen for omkring 23 millioner i året - et beløp Poe mener knapt kan dekke utgiftene.

- Glazer-familien vil aldri være hjelpsomme eller snille med mindre det lønner seg for dem selv. De er ikke gode borgere, hevder den tidligere borgermesteren.

Glazer selv har naturligvis et helt annet syn på saken. Gjennom Glazer Family Foundation støtter familien en rekke tiltak for barn og unge.

- Det er viktig for oss å ha suksess på banen, men jeg vil at vi skal være gode borgere i samfunnet vårt også. Vi er rollemodeller. Barn og voksne ser opp til oss. Jeg vil at vi skal statuere et godt eksempel, sier Glazer gjennom familiestiftelsens nettsted.

VILLE ADVARER BRITENE. Bill Poe fortalte at han hadde holdt kjeft om det han mener er Glazer-familiens herjinger i ti år, men tok bladet fra munnen i høst. Da han ble kjent med Glazers oppkjøpsplaner i Manchester, følte han for å advare britene.

- Den britiske regjeringen og dens statsborgere har vært gode allierte og venner av Amerika. Jeg tviler på om jeg ønsker at en som Glazer skal representere amerikansk business i Storbritannia, sier han.

Poe mener Glazer har hentet ut alt han har kunnet, men gitt veldig lite tilbake til Tampa.

Nettopp det frykter United-fansen at blir tilfellet også i Manchester. Glazer er en kontroversiell forretningsmann, men også meget tilbakeholden og utilgjengelig som person. Etter at han startet å kjøpe opp United-aksjer i 2003, gikk det måneder før han ville snakke med noen i klubben.

- Malcolm er en from, seriøs og reservert mann. Ikke i det hele tatt hva du venter av en eier av en sportsklubb. Men at han ikke er hva du venter, gjør ham ikke til noe dårlig menneske, sier Dick Greco, en annen tidligere borgermester i Tampa.

Han er blant Glazer-familiens tilhengere, for de finnes selvsagt også i Florida. Greco mener deres investeringer har gjort underverker for byen.

- Hva vil du ha, et lag som taper? Før klarte jeg ikke engang å gi bort Bucs-billetter. Nå står folk i kø for å kjøpe sesongkort, sier han.

INGEN NY ABRAMOVICH. Om Glazer får kjøpe United, blir han ikke som Roman Abramovich, Chelsea-eieren som har en nærmest utømmelig konto å investere fra. Glazers bud er basert på lån, og supporterne frykter at han må skru opp billett-priser og selge klubbens tradisjoner for å dekke utgiftene.

Budet ble offentliggjort på årsdagen for flyulykken i 1958 der 23 mennesker knyttet til United-laget som var kjent som The Busby Babes mistet livet. Et klart signal på hvor ufølsom Glazer er for klubbens sjel, mener fansen.

I dag vurderer styret i Manchester United budet fra Glazer-familien. De kan velge å anbefale eller fraråde de irske storeierne JP McManus og John Magnier å selge sine 28,9 prosent av klubben. Avisa The Sun skrev i går at de er villige til å selge, men at de avventer styrets vurdering.

Britisk media spekulerer i at styret vil drøye saken i det lengste, i håp om at Magnier og McManus selv beslutter å selge. I så fall kan irene få hatet fra den rasende fansen rettet mot seg, mens styret slipper billigere unna.

VARSLER BORGERKRIG. For det blir ikke hyggelig, lover supporterne. Den hissige gruppa som kaller seg Manchester Education Committee (MEC) har de siste månedene aksjonert helhjertet mot amerikansk oppkjøp. Denne uka kom de med en krigserklæring i skriftlig form:

- MEC vil understreke at dersom ønskene til United-supporterne blir oversett i en oppkjøpssituasjon, vil vi starte en borgerkrig, som vil sette fotballklubben - supporterne - opp mot selskapet. I en slik situasjon, er det vår hensikt å gjøre klubben umulig å styre, og vi vil aktivt forstyrre alle komersielle aktiviteter i forbindelse med Manchester United.

MEC varsler også klubbens sponsorer og kommersielle partnere om at MEC vil se på dem som legitime mål.

Det er lett å la tankene vandre til den legendariske Liverpool-manageren Bill Shankly, som under et TV-show i 1981 kom med sin ofte feilsiterte vurdering av fotballens betydning:

- Noen sa «Fotball er viktigere enn liv og død for deg» og jeg sa «Hør her, det er mye viktigere enn det».

Sa Bill Shankly. Som ikke engang trente et aksjeselskap, bare en gammeldags fotballklubb.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

VARSLER KRIG: Disse supporterne ser relativt fredelige ut, men mer aggressive grupper truer med å gå til «borgerkrig» mot aksjeselskapet Manchester United.
RASENDE: I går protesterte United-supporterne høylydt utenfor Old Trafford. De er blant annet redde for at Malcolm Glazer skal øke billettprisene på arenaen.
SKIFTER NAVN? United-fansen er redd for at Malcolm Glazer vil selge rettighetene til navnet på Old Trafford. Hjemmebanen til Glazers amerikanske fotballag heter Raymond James Stadium, etter at Raymond James Financial kjøpte rettighetene til navnet for en 13-årsperiode.
SUKSESS: Malcolm Glazer kjøpte NFL-laget Tampa Bay Buccaneers da de var helt på bånn i 1995. Her kan han løfte Vince Lombardi-trofeet over hodet etter at laget vant Superbowl i 2003.
PROTESTERTE I HØST: Dette bildet av frustrerte United-supportere er tatt i oktober i fjor. Glazer gjorde to forsøk på å kjøpe United i fjor høst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media