Skriker du som i Rama?

Skrik blir ofte til ramaskrik i media. Men hva betyr det egentlig?

DE HOLDER IKKE KJEFT og samtykker, Rama-skrikerne. De sier ifra om så mangt, som da butikkene måtte holde åpent 2. pinsedag. Da var ramaskriket var så høyt og effektivt at Valgerd snudde og bestemte seg for å stenge Norge og stoppe kremkaken denne 17. mai. Mulig Helse-Ansgar hadde brukt et lite ramaskrik i forkant og at det hele var et samarbeidsprosjekt.

For ramaskrik kan hjelpe. Blir det mer bomring på Rennesøy truer innbyggerne der med ramaskrik.

Men det hjalp ingenting i Italia, til tross for ramaskrik av beste merke ble det røykelov der også.

SOM VANLIG ER DET BIBELEN, den vanligste kilden for munhell og ordtak.

- De fleste stammer fra Bibelen, pluss «Alice in Wonderland» og Shakespeare. Og i Norge er Ibsen den store leverandøren av munnhell og ordtak, og da særlig «Peer Gynt». Og det fører til mange misforståelser dette her, sa Ronald Grambo, pensjonert førsteamanuensis i folkloristikk, i et tidligere intervju med Dagbladet.no

For ramaskriket har sitt opphav i Det gamle testamentet.

- Det kalles også Rakel-skriket, sier professor Helge Steinar Kvanvig ved Det teologiske fakultetet ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no. Skriket dukker opp hos profeten Jeremia som levde tidlig på 500-tallet f.Kr.

Babylonerne okkuperte Judea på denne tida. Det var hardbarka tider, og i dermed ble det bruk for det nymotens skriket. Byen Rama lå mellom Jerusalem og Betlehem, og var midt i smørøyet.

- De gjorde rent bort, brant ned landsbyer og brant seg til slutt gjennom murene og ødela Jerusalem. De deportere bort deler av befolkningen. I et utsagn viser Jeremia til mødrenes store sorg og skrik i Rama fordi hele befolkningen ble utslettet, sier Kvanvig.

Rakel, som var Jakobs andre kone, var gravlagt nær Rama. Jeremia skriver at dette er mødrens skrik som bærer i seg Rakel, landsmorens skrik over uretten.

DET FESTET SEG TIDLIG. I Det nye testamentet tar forfatterne i bruk ordet igjen. Det var behov for sterkt krutt på nytt.

For etter Jesu fødsel sendte kong Herodes sine soldater ut for å finne og drepe alle guttebarna i Betlehem under to år for å forsikre seg om at Jesus ikke ble konge.

Matteus skriver i kapittel 2.18: «Rop ble hørt i Rama, gråt og høylytt klage».

- Skriket i landsbyen blir like stort som det for 600 år siden, sier Kvanvig, som synes det er pussig hvordan uttrykk fester seg.

DET ER INGEN GRUNN TIL Å SLÅ SEG PÅ BRYSTET. Hobby-etymologer og andre spesielt interessert var selvfølgelig godt kjent med ramaskriket fra før. Men det er altså ingen grunn til å slå seg på brystet:

For også dette uttrykket stammer fra Bibelen. Det dreier seg om en toller som er i tempelet og slår seg på sitt bryst fordi han er ydmyk og skamfull. Han har syndet, og er ikke stolt over noe som helst, som mange har tolket det til i dag.

Henger du litt usikkert rundt uriasposten? Gamle ordtak, munnhell og rare vendinger skaper forholdsvis stor fare for å slå alle over en kam om dagen:

  • Mer leser du om misforståtte ordtak og munnhell i artikkelen «Klin Kokos!» (som kommer fra clean cocos på Oslos havn.)

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til:

<B>FORSØKER Å ETTERLIGNE RAMASKRIKET:</B> Blitzerne.
<B>UTLØSTE RAMASKRIK:</B> Munchs Skrik har utløst ramaskrik siden det ble laget. Nå sist var det tyveriet fra Munchmuseet som var årsaken.
TIDLIGERE RAMA-AMBASSADØR:</B> Kronprinsesse Mette-Marit skapte ramaskrik da hun ble sammen med Haakon og snakket ut om den ville fortida si. Nå er det ingen som hever øyenbrynene om hun blir <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/04/25/429791.html">gravid</a> en gang.
LÆRERNE:</B> Ramaskriker ofte, og det hjelper. De siste årene har de gått opp betraktelig i lønn.
UTLØSTE RAMASKRIK:</B> I dag er det vel neppe noen som ville heve et øyenbryn over tekkelige badedrakter som disse, men for femti år siden skapte den første bikinien ramaskrik over hele den vestlige verden.