Du leser nå Dagbladet Pluss

- Skriv hvit saus, ikke béchamel

Det er for mange fremmedord i norske restaurantmenyer, mener mesterkokk.

NORSK MAT, NORSK SPRÅK: Det er for mange utenlandske ord og uttrykk når norsk mat skal presenteres i menyene på norske restauranter, mener mesterkokk Harald Osa.Foto: METTE MØLLER
NORSK MAT, NORSK SPRÅK: Det er for mange utenlandske ord og uttrykk når norsk mat skal presenteres i menyene på norske restauranter, mener mesterkokk Harald Osa.Foto: METTE MØLLERVis mer

||| • Kan du de utenlandske meny-begrepene? Test deg selv!

Å BESTILLE MAT PÅ en finere restaurant i Norge kan av og til minne om en kunnskapsquiz.

For hvorfor må kjøkkensjefene på død og liv kalle hvit saus béchamel?

Hva er galt med bærsaus, siden alle skriver coulis?

Og hvem av oss kan med hånda på hjertet si at de forstår vichyssoise bedre enn potetsuppe?

Denne tendensen vil mesterkokk Harald Osa, kjent fra Smaken av Norge på TV2, til livs.

Osa er leder av stiftelsen Norsk Matkultur, som har satt i gang et prosjekt som skal gjøre det lettere å lese og forstå norske menyer.

- Vi kokker kan gjerne bruke fagspråket vårt mellom oss på kjøkkenet. Gjennom utdanningen lærer vi et presist språk med mange faguttrykk, ofte franske ord. Men akkurat som leger bruker sitt fagspråk - latin - seg imellom og forenkler språket når de snakker med pasienter, må vi bruke vanlige norske ord og uttrykk ut mot gjestene, sier Osa til Dagbladet.no.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØV GRATIS

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per uke 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

**Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden. Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene; Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • * Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • **Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.