- Skulle ønske jeg kunne ha det på CV\'n

Han var kriminell, i dag er han lovlydig sjef: – Jeg bruker det jeg lærte i jobben min.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi hadde alle nok hjemme, og vi hadde ikke bruk for det vi stjal. Vi fikk jo godteri og leker hjemme også, men vi ville fikse det selv. Dessuten smaker lørdagsgodt bedre på en onsdag enn på en lørdag når du er liten, ler Nils* når han forteller om den forsiktige starten på det som skulle bli hans kriminelle karriere. 

Nils er en av dem som er blitt intervjuet av Eirik Hammersvik, som har skrevet masteroppgaven «Vellykkede lovbrytere som ga seg» ved institutt for kriminologi ved Universitetet i Oslo. Det dreier seg om lovbrytere som går over til et normalt, legalt liv etter å ha hatt en karriere som kriminelle.

Hammersvik har intervjuet seks menn i alderen 28 til 40 år om veien inn i det kriminelle miljøet, om hvordan de etter hvert fikk en karriere som lovbrytere og til slutt om veien deres over til en mer normal livsstil uten lovbrudd. Ingen av mennene han intervjuet ble tatt for lovbruddene de begikk. De var på sitt mest aktive da var mellom 18 og 23 år.

- Tradisjonelt har de som kommer ut på en kriminell løpebane vært sett på som stakkarslige ofre som kommer fra dårlige hjem. De er dømt nedenom og hjem, det må gå galt. Disse gutta greide seg. De er ikke ofre, de er vellykkede kriminelle. De var lovbrytere i ulendt terreng, men de ga seg før de ble tatt, sier Eirik Hammersvik til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer