Pisket stemning: Tilslørte jordbærpiker - med krem, sitronskall, brødsmuler og hasselnøtter - er en sommerlig variant av en urnorsk klassiker. Foto: Mette Randem.
Pisket stemning: Tilslørte jordbærpiker - med krem, sitronskall, brødsmuler og hasselnøtter - er en sommerlig variant av en urnorsk klassiker. Foto: Mette Randem.Vis mer

Skumsprøyt

Måltidet var et luftslott.

Skum er for 2000-tallet hva balsamico var for 1990-tallet: Det er overalt og ofte helt ubegrunnet. Til tider er det så mye skum i maten at det kan være vanskelig å finne noe å sette tennene i.

Skumbølgen, hvis man kan kalle den det, begynte i eksperimentelle kjøkken, hvor vitenskapelig orienterte kokker frydet seg over muligheten til å lage sauser som var så lette, så flyktige at det virket som om de svevet over tallerkenen. Og fra avantgarden spredde det seg bakover i rekkene. Selv de som ikke var spesielt interesserte følte at de måtte være med. Tykningsmidler og kjemikalier som lenge hadde vært brukt av matindustrien, ble en del av restaurantenes hjelpemidler. Der et måltid ute på luksusrestaurant tidligere handlet om å fete seg opp på tjukke sauser, var det plutselig tilværelsens uutholdelige letthet du fikk servert på tallerkenen.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn