Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Skyfritt på kaia

Solsiden gir en sterkere smak av havet enn noen andre spisesteder i hovedstaden.

-  DET BURDE LIGGE sjømatrestauranter langs hele kaia her om sommeren. Det er helt utrolig at Solsiden får regjere alene, proklamerte Robinson før sesongdebuten under Akershus festning.

-  Ja, for restaurantklyngen på andre sida av bukta klarer i hvert fall ikke å sjarmere andre enn turistene, istemte Fredag.

Mens sola sank lavere og lavere over åsen, ble husets egen chablis (kr 495) åpnet. Kokkene tillot seg å stå og henge på podiet i påvente av flere bestillinger. Det var stille før storinnrykket.

-  Nå er jeg spent på om de leverer bedre varer enn i fjor. Da var de for rause med saltbøssa og litt rustne på servicen, mintes Robinson.

-  La oss først høre hvor mye bedre sju-retteren høres ut enn dagens tre\'er, sa Fredag.

Dermed gikk det som det måtte gå: Tre ble til sju og servitøren fikk velge vin. To østers på hver startet kalaset, to friske skalldyr som først ble påstått av servitøren å være norsk, deretter irsk, for så å få endelig fastslått fransk statsborgerskap. Men forvirringen om de ureturnerbare sjøfruktene beviste servitørens innsats og gode humør mer enn inkompetanse. Heldigvis fikk Robinson og Fredag beholde henne gjennom hele kvelden.

DEN SOYA- OG limemarinerte sjø-ørreten var et godt oppspill til krydderstekt kongekrabbe med avocadokrem, dette monsterskalldyret som er Norges råeste innvandrer fra Russland.

-  Dette er så saftig liksomhummergodt at jeg nesten ikke kan vente på sjøkrepsene, sa en stadig mer fornøyd Robinson. De behøvde ikke sulte lenge etter neste rett på tross av et stadig travlere og pengesterkt miljø.

Kanskje det var påvirkningen fra de rikes bord som gjorde at Robinson sa ja da servitøren foreslo en Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot fra Lequin-Colin til 745 kroner.

-  Det er slik det smaker å ikke tenke på lommeboka. Nydelig, slurpet Fredag.

-  Men de burde vært rausere med å kunne tilby flere viner på glass. Det er faktisk det eneste jeg har å utsette på stedet, konkluderte Robinson.

For eieren Lars J. Amundsen har Solsiden vært en gullgruve de siste ti åra med driftsmarginer på nærmere 23 prosent. Når han forklarer suksessen med logistikk, for eksempel forhånds-bestillingen av oppdrettsfisk, burde han også klare et mer fleksibelt vinkart.

DEN HVITE BURGUNDEREN gjorde breiflabben enda bedre, sammen med morkler, trøffelsky, smørdampet nykål og risoni, risformet pasta.

Med breiflabben kom også nye gjester, av den sorten som gjør at hodene på gjestene snur seg litt oftere. Det som viste seg å være et bursdagsselskap for en popstjerne fra Tromsø besto av en rekke andre kjente navn fra samme by.

-  Nå kan vi virkelig si det er stjernekvalitet over Solsiden, hvisket Robinson.

Etter første bit av de fire ostene, savnet spiseparet passende drikke til. Sekunder etter satte servitøren uoppfordret to glass Riesling Schneiderberg Eiswein (95) på bordet. Til den avsluttende desserten, innbakte jordbær med bringebærsorbet, slo hun til igjen med en ny variant, som ikke engang kom på regningen. Den var til gjengjeld på vel 3400 kroner, en bagatell for finanseliten, en utsøkt utskeielse for resten.

Ensom majestet: Utrolig nok regjerer Solsiden alene langs kaia under Akershus Festning. For eier Lars J. Amundsen er restauranten en gullgruve.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling