Skyv den norske bluferdigheten til side

La tenåringstraumene hvile og hopp i bikinien.

«TO BE OR NOT TO BE bikini», sa tidenes pinupdronning Bettie Page, kjent for sin blåsvarte hårmanke, skjeve pannelugg, timeglassfigur og leopardbikini.

Forløperen er motehistorie: Rett etter krigen, i 1946, lanserer franske Louis Reard en oppfinnelse han håper skal slå ned som ei bombe - en liten, todelt badedrakt. Reard gir den navn etter Bikini-øyene i Stillehavet, som sprenges i filler av amerikanernes atombombe samme år. Reard venter ikke forgjeves på symboleffekten av navnet. Det blir vill furore og bikinien blir bannlyst.

I 1951 ER BIKINIEN forbudt i skjønnhetskonkurransen Miss World. Det er filmens sexbomber som fører den tilbake i rampelyset. I 1957 stiger Brigitte Bardot bikinikledd opp av sjøen i filmen «Da Gud skapte kvinnen», deretter følger Ursula Andress, Bo Derek og Raquel Welch opp som inkarnasjonen av bikini- vampen med amasonekropp og bronsehud på lerretet. I nyere tid er Phoebe Cates, Baywatch-babes som Pamela Anderson og Carmen Elektra, samt Halle Berry som Andress-kopi, blitt våre bikini-ambassadører.

SOMMERENS BADEMOTE har mer enn et snev av jetsett over seg. Her er det bare å late som om den franske rivieraen, karnevalet i Rio, gullkysten i Spania og Capri til sammen er ditt eget nabolag.

-  Madonna startet trenden med turndrakter og tighte overdeler igjen. Så bruk badedrakta med skjørt eller jeans over, og bruk bikinitoppen som bh, sier stylist Linda Wickmann.

Det er fristende å sikre seg med klassisk svart og hvitt. Og pent og pyntelig med heldekkende badedrakter. Men tør du å utfordre deg selv litt, så er dette rette sesongen. Det vrimler av ulike farger og fasonger på badetøyet. Ikke minst kommer knallfargene tilbake i år - rødt, grønt, turkis og lilla! Og retrostilen med fargerike mønstre. Metallisk er stort på tilbehør, men gull og sølv gjør seg også mot en solbrun kropp.

-  Du kan droppe den trauste svarte, for det finnes jo så mange ulike stiler. Bruk tilbehør og style badedrakta og bikinien så du finner din helt egen stil. I stedet for sarong kan du bruke belter, vesker og hatter som matcher. Og selvsagt høye sko til, sier stylist Linda.

JEG HUSKER IKKE MIN første bikini, men jeg husker min beste venninnes. Hun var ti og hadde mast seg til en på salg. På seilferie til Strömstad i juni var det bikkjekaldt; det blåste og regnet og vi andre hutlet oss inn i tepper og ulljakker. Men min stabeis av en venninne spankulerte kry som en hane på dekket. Blå på leppene og med nuppehud overalt på den spikertynne kroppen. Små bikinitrekanter var hektet på en flat, uutviklet overkropp, en knøttliten tanga varmet lite. Men inntil videre var det stor stas å leke voksen, for kroppene våre var fortsatt ikke utvokste.

FOR SÅNN ER DET MED bikinien. Det er nakenhet i dobbelt forstand. Og derfor husker man så godt når dette symboltunge plagget gjorde sin entré i et tenåringsliv. Det var lukt av saltvann, solkrem og svette, når du boret ansiktet ned i håndkleet. Usikker på om du kunne reise deg opp, for var ikke skjæringen for høy? Og du fylte aldeles ikke ut toppen, så hva skulle guttene tenke? Du var fjorten år og fylt av fryd, frykt og forventning.

Fortsatt det samme: Spenning, sårbarhet, forhåpning og vemod. Foran en sommer som skal komme og gå, minner om somrer som aldri kommer igjen. Bikinien er sterke følelser i et bitte lite stykke tøy.

MEN SKYV NÅ DEN norske bluferdigheten til side, la tenåringstraumene hvile og hopp i den. Så får vi sende en vennlig tanke til den stakkars badedrakta. Det hjalp ikke at Reards kompis Jacques Heim lagde en - etter datidas målestokk - minimal drakt og kalte den «atomet». Han var til og med først ute.

Men for seint, badedrakta havnet for alltid i skyggen av bikinien.

Minimalt i jeans: Bikini fra H&M (kr 198), grønt kjede fra Komodo (kr 399), beinfarget kjede fra Komodo/D\'lirium (kr 299) og lykkepose (kr 1195) kjede i svart og sølv med fjær fra Dsqared (kr 2595)
Frisk: Bikini med blomster og bær fra Bik Bok (kr 450).
Gyllen diva: Badedrakt i gull fra Wolford (kr 1499), bling-bling-smykke fra H&M (kr 98) og høye gullsandaler fra Dsqared/Voga (kr 4495)
Sydhavsdrøm: Bikini i 70-tallsstil fra Princesse Tam Tam (kr 420), smykke med pomponger fra Komodo/D\'lirium (kr 299), smykke med gule koraller fra Tommy Løland (kr 1600) og oransje smykke med koraller fra Tommy Løland (kr 1800).
Metallic: Grå bikini med orientalske detaljer fra Diesel (kr 499)
Lettkledd cowboy: Bikinibukse med hestesko fra Dsqared/Voga (kr 2395), hatt fra Accessorize (kr 259), sko fra <p></p>La Redouté (kr 559), belte i krokodilleskinn fra Voga, brun skinnveske fra Kemt (kr 3000) og halssmykke fra H&M (kr 39,50).
Retro: Bikini i mange farger fra Accessorize (kr 159).