TRENING GJØR DEG IKKE SLANK: Tvert om, mener en rekke forskere, som legger til at trening likevel er veldig bra for helsa. Men du ble slank, sier du? Da spiste du sikkert mindre også, kanskje du fulgte en diett. Foto: REUTERS/Thomas White
TRENING GJØR DEG IKKE SLANK: Tvert om, mener en rekke forskere, som legger til at trening likevel er veldig bra for helsa. Men du ble slank, sier du? Da spiste du sikkert mindre også, kanskje du fulgte en diett. Foto: REUTERS/Thomas WhiteVis mer

Slanking kan gi deg diabetes, hjertesykdom og kreft

Du blir ikke tynnere av å trene, multivitaminer kan gjøre deg syk, rynkekremer virker ikke og fem om dagen har liten effekt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

NORDMENN LEVER LENGER og blir stadig friskere. Det viser SSB sin statistikk over dødsårsaker, som ble offentliggjort i forrige uke. Hvert år får kvinner 90 dager ekstra å leve, menn 80. Slik har det vært siden 1840 i den rike verden.

Og dette skjer altså mens andelen av overvektige er dobbelt så stor som for 30 år siden.

Hvor mye betyr egentlig livsstilen og kostholdet for helsa?

Ikke så mye som vi gjerne tror. Den viktigste årsaken til at vi lever lenger, er de medisinske fremskrittene. Sykdommene vi får er hovedsaklig en funksjon av alder og gener. Hvorfor lever vi så lenge?

- Årsaken til at vi lever lenger er at færre blir syke, eventyelt syke senere i livet, og at behandlingen har blitt bedre. Til dels har også enkelte sykdommer blitt fredeligere, så å si, sier Dag S. Thelle, som er professor i medisin og en av de fremste i Norge innen epidemiologi, læren om befolkningshelse. Han viser til hjerte- og karsykdommer, som fortsatt tar fortsatt flest liv i Norge. Men nedgangen har vært dramatisk siden 1970, og begynte med endringer i livsstil, spesielt røyking og visse kostvaner. Senere kom nye medisiner og bedre akkuttbehandling.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn