Slik ble uigurer med i al-Qaida

Sentral-asiatisk jihadisme var lokalt orientert. Nå snakkes det om al-Qaida-tilknytning, også i Norge.

USBEKISK PR-SUKSESS: Islamic Jihad Union (IJU) er navnet på den mest synlige sentral-asiatiske terrororganisasjonen i dag. Den usbekiske gruppen med medlemmer fra mange ulike nasjonaliteter har hatt kontakt med al-Qaida, trent i Wazirsistan og deltatt i planlegging av terror på tysk jord. Den mulige norske cellen som ble avslørt i forrige uke ligner en IJU-celle. Bildet som dette har skaffet IJU oppmerksomhet i media. Det ble offentliggjort i fjor. Foto: AFP/SITE Intelligence Group
USBEKISK PR-SUKSESS: Islamic Jihad Union (IJU) er navnet på den mest synlige sentral-asiatiske terrororganisasjonen i dag. Den usbekiske gruppen med medlemmer fra mange ulike nasjonaliteter har hatt kontakt med al-Qaida, trent i Wazirsistan og deltatt i planlegging av terror på tysk jord. Den mulige norske cellen som ble avslørt i forrige uke ligner en IJU-celle. Bildet som dette har skaffet IJU oppmerksomhet i media. Det ble offentliggjort i fjor. Foto: AFP/SITE Intelligence Group Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| 1991. MUREN VAR FALT, Sovjetunionen ramlet sammen og Usbekistan fikk sin selvstendighet. Usbekeren Juma Namangani drømte om å opprette et islamsk emirat i hjemlandet.

Den tidligere sovjetiske fallskjermjegeren hadde kjempet på sovjetisk side i krigen i Afghanistan på 1980-tallet. Her oppdaget han radikal islam og skiftet side.

Sammen med ideologen Tohir Yo'ldosh dannet den dyktige strategen med mangeårig krigserfaring organisasjonen Adolat. De holdt til i den frodige og religiøst konservative Ferganadalen som deles mellom Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan.

Du kan nå betale med

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer