Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik ble uigurer med i al-Qaida

Sentral-asiatisk jihadisme var lokalt orientert. Nå snakkes det om al-Qaida-tilknytning, også i Norge.

USBEKISK PR-SUKSESS: Islamic Jihad Union (IJU) er navnet på den mest synlige sentral-asiatiske terrororganisasjonen i dag. Den usbekiske gruppen med medlemmer fra mange ulike nasjonaliteter har hatt kontakt med al-Qaida, trent i Wazirsistan og deltatt i planlegging av terror på tysk jord. Den mulige norske cellen som ble avslørt i forrige uke ligner en IJU-celle. Bildet som dette har skaffet IJU oppmerksomhet i media. Det ble offentliggjort i fjor. Foto: AFP/SITE Intelligence Group
USBEKISK PR-SUKSESS: Islamic Jihad Union (IJU) er navnet på den mest synlige sentral-asiatiske terrororganisasjonen i dag. Den usbekiske gruppen med medlemmer fra mange ulike nasjonaliteter har hatt kontakt med al-Qaida, trent i Wazirsistan og deltatt i planlegging av terror på tysk jord. Den mulige norske cellen som ble avslørt i forrige uke ligner en IJU-celle. Bildet som dette har skaffet IJU oppmerksomhet i media. Det ble offentliggjort i fjor. Foto: AFP/SITE Intelligence Group Vis mer

||| 1991. MUREN VAR FALT, Sovjetunionen ramlet sammen og Usbekistan fikk sin selvstendighet. Usbekeren Juma Namangani drømte om å opprette et islamsk emirat i hjemlandet.

Den tidligere sovjetiske fallskjermjegeren hadde kjempet på sovjetisk side i krigen i Afghanistan på 1980-tallet. Her oppdaget han radikal islam og skiftet side.

Sammen med ideologen Tohir Yo'ldosh dannet den dyktige strategen med mangeårig krigserfaring organisasjonen Adolat. De holdt til i den frodige og religiøst konservative Ferganadalen som deles mellom Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan.

Inspirert av saudisk wahabisme begynte de å bygge moskeer og madrassaer, ifølge en al-Qaida-kilde finansiert med saudiske penger. Gruppemedlemmer fikk religiøs opplæring i Saudi-Arabia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?