Slik ble uigurer med i al-Qaida

Sentral-asiatisk jihadisme var lokalt orientert. Nå snakkes det om al-Qaida-tilknytning, også i Norge.

USBEKISK PR-SUKSESS: Islamic Jihad Union (IJU) er navnet på den mest synlige sentral-asiatiske terrororganisasjonen i dag. Den usbekiske gruppen med medlemmer fra mange ulike nasjonaliteter har hatt kontakt med al-Qaida, trent i Wazirsistan og deltatt i planlegging av terror på tysk jord. Den mulige norske cellen som ble avslørt i forrige uke ligner en IJU-celle. Bildet som dette har skaffet IJU oppmerksomhet i media. Det ble offentliggjort i fjor. Foto: AFP/SITE Intelligence Group
USBEKISK PR-SUKSESS: Islamic Jihad Union (IJU) er navnet på den mest synlige sentral-asiatiske terrororganisasjonen i dag. Den usbekiske gruppen med medlemmer fra mange ulike nasjonaliteter har hatt kontakt med al-Qaida, trent i Wazirsistan og deltatt i planlegging av terror på tysk jord. Den mulige norske cellen som ble avslørt i forrige uke ligner en IJU-celle. Bildet som dette har skaffet IJU oppmerksomhet i media. Det ble offentliggjort i fjor. Foto: AFP/SITE Intelligence Group Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| 1991. MUREN VAR FALT, Sovjetunionen ramlet sammen og Usbekistan fikk sin selvstendighet. Usbekeren Juma Namangani drømte om å opprette et islamsk emirat i hjemlandet.

Den tidligere sovjetiske fallskjermjegeren hadde kjempet på sovjetisk side i krigen i Afghanistan på 1980-tallet. Her oppdaget han radikal islam og skiftet side.

Sammen med ideologen Tohir Yo'ldosh dannet den dyktige strategen med mangeårig krigserfaring organisasjonen Adolat. De holdt til i den frodige og religiøst konservative Ferganadalen som deles mellom Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer