Slik blir DU en elitekvinne

Dagbladet.no på din side: Gift deg med en yngre mann uten karriereutsikter.

K FOR KARRIERE-KVINNE! Har du stilletthælhøye ambisjoner om egen karriere, og ingen planer om å bli et trofé, en annens lille smykke?

Du kan kle deg for suksess hver dag med både mann og barn, hvis du velger riktig. Ett barn holder, om du virkelig må ha barn.

Mannen du velger kan godt være kunstnerisk anlagt, men helst uten utsikter til karriere.

Og for det tredje, du må selv holde deg langt unna kunstnerisk utdannelse for din egen del. Filosofi og litteratur kan mannen ta seg av, men du må ta en nyttig universitetsgrad som fører pengene til deg. Juss, økonomi, eller kirurgi er nærliggende.

DETTE ER DE TRE RÅDENE forfatter og tidligere advokat og professor Linda Hirshman har til kvinner som vil nå lengst mulig.

Hirshman skrev tidligere i år i magasinet American Prospect om hvordan kvinner kan oppnå tre ting på en gang: Karriere, mann, barn. Og sentralt i denne treenigheten står altså det vi kan kalle, vel, taper-ektemannen.

Hirshaman skrev artikkelen etter å ha lest i New York Times at halvparten av USAs best utdannede, rikeste og flinkeste kvinner slutter å jobbe for å bli hjemme med barna. Det er flere kvinner enn menn som studerer i dag, men menn dominerer fortsatt i arbeidslivets viktige posisjoner.


HVA SKJER MED
de geniale kvinnene? Hirshman satte i gang en privat, liten undersøkelse. Hun ringte til kvinnene som annonserte sine bryllup i søndagsutgaven av New York Times i 1996. Ideen fikk hun etter å ha sett en episode «Sex og singelliv». Det er nemlig ingen hvemsomhelster som setter inn annonser her.

Slik blir DU en elitekvinne

I 2003 og 2004 intervjuet hun dem. Og blant advokatene, redaktørene, markedssjefene og kommunikasjonsdirektørene var nesten alle nå hjemmeværende med barn.

90 prosent av dem som giftet seg i 1996 hadde barn. Av de 30 som hadde barn jobbet fem fulltid. 10 arbeidet deltid, men gjerne ikke med det de hadde planlagt å jobbe med. Halvparten jobbet ikke i det hele tatt. Og halvparten slutten før de fikk det første barnet og uttrykte ønske om å aldri jobbe igjen.

«Jeg hadde et bryllup å planlegge», svarte den ene kvinnen, som sluttet som advokat etter fire år.

«Han er CEO (adm. dir), jeg er CFO (økonomisjef). Han passer på at pengene kommer inn og jeg avgjør hvordan vi bruker dem», forklarte en annen kvinne.

Forfatteren, som står bak utgivelsen "Get to Work: A Manifesto for Women of the World", merket seg at elitekvinnene var tradisjonelle. De var enige i at husarbeid var kvinnearbeid. En mor forklarte at hun tok med datteren sin på alle de store museene. En annen hadde det travelt med å bake eplepai sammen med barna.

De hadde gjort den tradisjonelle feilen: Giftet seg med for ambisiøse menn.

MENS MAN I ÅREVIS har understreket av kvinners valg må respekteres, vil Hirshman heller fokusere på at forslagene feministene har lagt frem for oss var for dårlige. Hun krever en mer radikal, normativ feminisme. Kvinner skal få høre at valgene deres ikke er bra for dem selv og samfunnet.

Hirshman mener det er privatlivet som har skylda for at elitekvinnene ender som bollebakere. For mens offentligheten har endret seg, flere kvinner er kommet ut i arbeidslivet, er hindrene fortsatt store i hjemmet. 

Siden slutten av 90-tallet har andelen av kvinner som jobber gått moderat ned i USA, og flere sier de velger å være hjemme. I Norge er antallet husmødre synkende, men kvinner jobber i langt større grad deltid enn menn, blant annet for å ta seg av barn.

Det dreier seg som vanlig om makt. Tjener han bedre enn deg, er det du som må legge karrieren på hattehylla til fordel for familien. Og det er derfor du ikke skal studere norske sagn og folkeeventyr i en årrekke. Legg fra deg den dragningen din mot folkloristikk. Du overgår ham aldri lønnsmessig med en slik utdannelse.

DET BLE BRÅK etter artikkelen. Erkesinte reaksjoner kom fra organisasjoner som The Mothers Movement Online.

Også mer liberale kommentatorer kritiserer Hirshman for å innbille oss at det går an å lage en feministplan som skal bli styrende for livene til alle kvinner.

NÅ ER TOMME LIVMØDRE en stadig tilbakevendende bekymring for europeiske myndigheter. Den klassiske feministiske løsningen har vært at staten må hjelpe kvinnene med byrdene ved å være mor, slik at de igjen skal klare å få flere.

I Tyskland, for eksempel, der det er mye vanskeligere å oppdrive en barnehageplass enn i Gamle Oslo, er det nå vanlig at kvinnene utsetter å få barn til de er i 30-åra, så forlater de arbeidslivet etterpå.

I Norge er det annerledes. Trondheimsmødre som antropolog Malin Noem Ravn har intervjuet, forklarer at det er mulig på grunn av velferdsstaten å bli foreldre uten å bli fattige, ifølge Weekendavisen.

Men når de skal forklare hvorfor de får færre barn, så er det karrieren som nevnes. I Norge er en god mor en kvinne som har både barn og karriere. Norske kvinner lever opp til idealene ved å få færre barn.

HIRSHMANN mener det dreier seg om tradisjonelle kjønnsrollemønster som må brytes. Og du må gjøre det selv.

Problemet er at mange av kvinnene som blir hjemme med barna tror de velger det selv, mens det i virkeligheten forventes av mennene deres og alle andre. For å løse dette må de tre regler følges. Forberedelsene skal begynne tidlig, unge kvinner må kvalifisere seg til kvalitetsjobber, ta jobben seriøst og dernest ikke sette seg i en posisjon hvor man ender opp med feil mann.

Man kan for eksempel gifte seg med en ung mann, eller en mye eldre en. Unge menn er potensielle høystatuspartnere. Gamle menn er etablert og behøver ikke å arbeide så hardt. De har gjerne også nok penger til å leie hjelp hjemme.

Varsellampen bør lyse om det ser ut til at begge parter er på jobbkjøret og ønsker å stige i gradene samtidig som man har barn. Det er en som er nødt til å gi seg.

Feministorganisasjoner bør være mer brukervennlige, mener Hirshman, som foreslår at de lager lister over hvilke høyere utdannelser som faktisk gir jobber hvert år, sammen med hvor mye man tjener på jobbene. 

Hun etterlyser en forbrukerorientert feminisme som virkelig hjelper.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<A HREF=http://no.wikipedia.org/wiki/Wenche_Myhre>WENCHE MYHRE:</a></B> Har fire barn, men endte opp som sukessrik, til tross for både barn og husmorskole i 1969.
INGEN BARN:</B> Og riktig utdannelse. Celina Midelfart har gjort mange riktige valg i livet og må kunne kalles en elitekvinne. Midelfart er ikke gift, og historien avslører valg av feil menn, skal vi høre på Hirshman: Ikke finn deg rike, ambisiøse arbeidsjern.
ELITEKVINNE:</B> Oprah Winfrey har ingen barn. Kjæresten gjennom 20 år, <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Stedman_Graham>Stedman Graham</a>, er definitivt mindre kjent og ambisiøs.
<a href=http://www.dagbladet.no/magasinet/2003/10/25/381940.html>ELLEN HOLAGER ANDENÆS</A>:</B> Er gift med en professor i rettsvitenskap, har valgt riktig utdannelse, men har fire barn.
<a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Martha_stewart>MARTHA STEWART:</B></A> Har en datter, og holdt på å dumme seg helt ut da hun hoppet av kjemiutdannelsen til fordel for arkitekturhistorie. Men Stewart har mange ben å stå på, og er fortsatt i eliteklassen av elitekvinner, til tross for fengselsopphold.
IKKE LA DEG LURE:</B> Denne mannen kan virke attraktiv, men han kan også komme til å jobbe overtid og overlate familien til kona.
FEI DE GAMLE REGLENE VEKK:</B> Elitekvinnenes tretrinnsrakett er her.
<B>FEIL YRKE:</B> Marianne Aulie er kunstner, men også en suksessrik forretningskvinne.
<a href=http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/12/04/484935.html>GRETE FAREMO:</a></B> Bare ett eget barn og jurist.