Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Slik blir ukjente dine venner

En hvit løgn utvider vennekretsen

GODE VENNER: Manchester United's Fred og Mata, eller Frederico de Paula Santos og Juan Manuel Mata García, er i ferd med å gi hverandre en skikkelig bamseklem - og gå foran med et godt eksempel. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Manchester United's Fred og Mata, eller Frederico de Paula Santos og Juan Manuel Mata García, er i ferd med å gi hverandre en skikkelig bamseklem - og gå foran med et godt eksempel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– You are from Norway?

Jo, nikket jeg bekreftende til mannen bak disken på strandbaren i Thailand. Jeg er jo fra Norge. Fra kjempers fødeland, vikingenes arnested, landet med Ibsen, bjørkestammen, fredsprisen, furet værbitt, a-ha – og selvfølgelig: «Olla Ganna Sollsje!!»

Jeg nikket entusiastisk, selv om jeg ikke skjønte hva han snakket om. Eller hvem. Men da han gjentok de tre ordene, de seks stavelsene «Olla Ganna Sollsje» et par ganger til, og slengte på et «Manchester United», gikk det opp for meg.

– Yes! Ole Gunnar Solskjær, stemte jeg bekreftende i.

Og da jeg for syns skyld holdt en tommel i været mens jeg sa «United is the best», var det gjort.

Jeg hadde fått en ny venn.

«Det er mer enn et sosialt glidemiddel, det er en følelse av fellesskap og vennskap.»

Jeg har aldri vært fotballsupporter, men i voksen alder har jeg skjønt hva jeg har gått glipp av. For jeg har kjent på misunnelsen over å ha noe til felles med millioner over hele verden. Ja, for å være med i supportergjengen til for eksempel Liverpool, Barcelona eller Manchester United, gjør at du uten spørsmål, ganske automatisk, får innpass i et unikt fellesskap slike som jeg bare kan drømme om. Du kan gå inn på en bar i Sydney, Kampala, Havana eller Tokyo og sjansen for at du opplever det samme er stor. Utallige ganger har jeg sett kompiser bli overstrømmende og varmt mottatt av vilt fremmede – fordi de tilfeldigvis deler interessen for fotball generelt og en utvalgt fotballklubb spesielt. Det er mer enn et sosialt glidemiddel, det er en følelse av fellesskap og vennskap. Av å høre til. Jo da, fotball skaper fred, bygger bruer og utvisker forskjeller.

For dem som er innafor.

Hvorfor har jeg aldri vært det? Jeg har tenkt litt på det og kommet til at dette er noe med røtter langt, langt tilbake i tid. Det var ingen autoritetsfigurer, verken foreldre eller eldre søsken, som var spesielt opptatt av fotball. Så i motsetning til de fleste av mine jevnaldrende ble jeg aldri tatt med på fotballkamp. Men viktigere enn det, ja, kanskje helt avgjørende, er at jeg aldri fikk en forballdrakt eller en fotballbag i gave, en slik alternativ skoleveske med logoen til et eller annet lag, helst engelsk, trykket på siden.

Illustrasjon: Finn Graff
Illustrasjon: Finn Graff Vis mer

Det høres pussig ut, men jeg har skjønt at det ofte er sånn en livslang kjærlighet til et bestemt lag begynner. Så får en heller håpe at de som gikk til innkjøp av drakten eller bagen var kvalifisert og forutseende nok til å velge for eksempel Liverpool eller Arsenal framfor for eksempel taperlagene Everton eller Nottingham Forest.

Nå har jeg begynt å lure på om supporter-aktivitet er noe man kan begynne med i voksen alder? Jeg har gjort et par halvhjertete forsøk, men de har alle strandet praktisk talt før de har begynt. Her deler jeg puristens syn. En ekte fotballsupporter skal kunne vise til en lang og uavbrutt kjærlighet til ett og samme lag. Nesten som en partibok. Ellers vil det ikke fungere som det skal.

Men … si at du føler deg utenfor det gode selskap. Si at du er lei av å stå på utsiden og se på kompiser som skåler, hoier og har det moro. Er alt håp ute? Hell, no!

«Når du likevel bløffer kan det neppe skade å ta litt godt i.»

Du kan nemlig bløffe. Det er kanskje ikke helt den samme gleden man opplever når man møter noen som virkelig deler din lidenskap, men – stol på meg – det er mye, mye morsommere enn å stå utenfor og se på andre ha det moro. Så da er det bare å velge seg et fotballag som har en stor, internasjonal supporterbase. Som for eksempel Barcelona eller Manchester United. Eller Liverpool. Men … vent litt: hvorfor «eller». Når du først er i gang, hvorfor ikke gjøre som når man tipper fotball? Hvorfor ikke gardere? Når du likevel bløffer kan det neppe skade å ta litt godt i.

Hilsen en tidvis Barcelona-, Manchester United- og Liverpool-fan. •

Hele Norges coronakart