Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Slik infiltrerte han mafiaen

New York-mafiaen er vingestekket etter at en FBI-agent har jobbet under cover i over to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ONSDAG DENNE UKA slo FBI til mot en av New Yorks fem kriminelle familier. Mer enn 30 fremstående medlemmer av mafiaen, de fleste fra Gambino-familien er arrestert og siktet for en rekke lovbrudd.

John Gotti, familiens legendariske leder, snur seg i grava seks fot under nå, for hans gamle brødre er blitt rundlurt. FBI-agenten som infiltrerte dem gjorde en så god jobb at Gambinoene ville gjøre ham til en «made guy». I april skulle FBI-agenten bli fullverdig medlem av familien. For å kvalifisere må ens mor være italiensk, og man må sverge evig troskap til familien.

- Om vi hadde latt ham gå ute i gatene lenger ville Gambino-familien faktisk ha fått et ekstra medlem, sier Pasquale D\'Amuro, sjefen for FBIs New York-kontor.

Den over 100 sider lange tiltalen dreier seg om en rekke ulike former for gangstervirksomhet. 32 personer er tiltalt, også noen fra Luchese- og Genovese-familiene.

FORTSATT UNDER COVER. En enkelt agent med livet som innsats sørget for at FBI kunne slå til mot den organiserte kriminaliteten denne uka. Ikke siden FBIs Joe Pistone, mannen som gikk under jorda som gangsteren Donnie Brasco, har noen gjort en så omfattende infiltreringsjobb. Pistone fikk over 100 medlemmer av Bonanno-familien siktet for 25 år siden.

For at den anonyme agenten skal kunne fortsette livet med kona og sine barn må FBI ta sikkerheten alvorlig. Og det gjør de, det er ikke mye som har lekket ut, men noe vet vi.

Mannen har brukt de to siste årene på å spille gangster. Det dreier seg denne gangen ikke om en ung Brasco, men en 48-åring som er veteran i byrået.

DET STARTET I EN STRIPPEKLUBB. Agenten uten navn kom seg med i laget til Greg DePalma. Han skal se troverdig ut, som en vaskeekte gangster, en italiener på 1.83 meter og muskuløs.

Han ble med i crewet til Greg DePalma (72), som er capo, capodecina betyr lagleder, i Gambinofamilien.

Introduksjonen er ikke helt ulik Donnie Brascos. Donnie presenterte seg som juveltyv, smisket seg inn på en eldre mafioso som følte at respekten for ham dalte, og ble svært godt mottatt i familien. Også vår ukjente venn, 48-åringen, lokket med juveler og andre verdifulle gjenstander.

Kilder sier til New York Post at han gikk inn i rollen for to år siden da en FBI-informant introduserte ham som en utenbysfra med tilgang til tyvegods som han var flink til å flytte raskt. Dekkhistorien hans tillot ingen unøyaktigheter.

Det var eieren av strippeklubben «Pretty Woman» i Bronx som presenterete agenten for capoen DePalma. Klubben er mafiakontrollert og DePalma er selv en hemmelig medeier i klubben.

For å sukre pillen delte agenten ut gaver til DePalma og karene hans. Tillit ble kjøpt med flatskjerm-Tv-er, biler, penger og klokker til en verdi av 5000 dollar, alt sammen autentisk tyvegods levert av FBI.

FIKK BESKYTTELSE. I mai 2003 omsatte han stjålne klokker og juveler verdt tusenvis av dollar. I januar 2004 begynte han med plasma-TVer.

Denne innbringende gesjeften fikk han ikke ha for seg selv, snart ble han plassert i DePalmas gjeng, noe som betød at han måtte rapportere all sin aktivitet til sjefen og betale ham en viss prosent av omsetningen.

Til gjengjeld, på klassisk mafiavis, tok DePalma seg av alle uoverenskomster agenten kom opp i med andre gjengmedlemmer.

EN DAG I KJØKKENAVDELINGEN. FBI hevder agenten aldri måtte ty til vold, men for å fremstå som ekte måtte han være med på å true utpressingsoffer og folk med gjeld til mafiaen. Agenten grep ved en anledning inn og forhindret et drap uten at det satte dekkhistoriens hans i fare.

Han var med 21. februar i år da DePalma og andre gjengmedlemmer brukte en lysestake og banket opp et gjengmedlem som var for seint ute med betalingen. Det skjedde i kjøkkenavdelingen på kjøpesenteret Bloomingdales i White Plains, New York.

Squiteri, som er familiens «konstituerte» sjef, møtte han aldri personlig. Men gjengleder DePalma hang han mye sammen med, noe som gir FBI unik kjennskap til arbeidet i de innerste kretsene.

DePalma var, som alle skarpe mafiabosser, bekymret for å bli overvåket. Det var han som kom på at de kunne holde møtene sine ved sengen til sønnen hans. Han ligger i koma på United Hebrew Geriatric Center i New Rochelle. Craig (37) har ligget slik siden 2000, da han forsøkte å henge seg i fengselet da han ble presset til å vitne mot familien.

FBI fikk pleiehjemmet avlyttet, ifølge New York Daily News. De har flere hundre samtaler på bånd.

Arbeidet til agenten var så vellykket at en dommer gikk med på å få DePalmas mobiltelefon avlyttet, som skulle vise seg å bli en skattkiste for FBI.

AGENT X VAR MED. Overvåkningen har båret frukter, og forteller historier om gangstervirksomhet som på film. 

DePalma og Bonanno-familien har ikke funnet opp kruttet, de driver fortsatt illegal gamblingvirksomhet. I år har FBI overvåket dem mens de fikset gamblingen på Super Bowl.

De har også drevet pengeutpressing, ulovlig utlånsvirksomhet, underslag av penger fra fagforeningers pensjonsfond og kjøpt helseforsikring til seg selv og familien. Tyvegods er fraktet verden rundt, blant annet biler, klokker og juveler. En nylig hendelse gikk utover et belånt offer som ble tvunget til å ta regningen etter en mafiaferie i Las Vegas.

Radiostasjonen WKTU-FM ble tvunget til å sende reklame for mafia-kontrollerte restauranter og andre virksomheter.

ET NYTT HIERARKI. Anslaget mot familien kom på et viktig tidspunkt, gottiene er i ferd med å overlate kontrollen over familien til andre.

I januar ble familiens sjef Peter Gotti, Johns bror, satt bak lås og slå, det ser ikke ut til at han kommer ut noen gang. John Gottis sønn har også virket som sjef for familien, men også han er tiltalt og kommer antakelig til å havne i fengsel på livsstid. Gotti selv døde av kreft i fengselet i 2002.

- Han har vært med på å rive det første post-Gotti Gambio-hierarkiet opp med rota, sier statsadvokat David Kelley.

Nå kan familien krympe ytterligere. Noe må blø for tabbene som er gjort.

Etter at Joe Pistone avsluttet jobben i Bonanno-familien gjorde mafiosene det som måtte til. Sonny Black, mannen som introduserte Brasco ble drept. Greg DePalma kan være glad han er i myndighetenes hender nå.

<B>LOT SEG LURE:</B> Greg DePalma (lengst til venstre), kaptein (capo) i Gambino-familien, lot seg lure og brakte FBI-agenten inn i familien. Her er DePalma på et klassisk bilde fra 1976. Frank Sinatra står ved siden av ham og andre gangstere. Greg ble arrestert denne uka. Det skal han være glad for. Det er mange i familien som vil ta rotta på ham nå.
ARRESTERT DENNE UKA:</B> Fungerende sjef for Gambino-familien arrestert av FBI i New York på onsdag.
DRAP PÅ DRAP:</B> John Gotti tok over familien da den mektige sjefen Paul Castellano ble skutt og drept utenfor en New York-restaurant i 1985.
DØDE I FENGSEL:</B> John Gotti fikk kreft og døde i 2002. Her fra begravelsen.
TOK OVER:</B> Den dumme broren til John Gotti, Peter, tok over ledelsen i familien etter brorens død. Også han havnet innenfor murene.
OVERLØPEREN:</B> Sammy «The Bull» Gravano var undersjefen i Gambino en lang periode, fram til han skiftet side og vitnet mot sjefen sin i retten. John Gotti havnet bak murene.
AVDEKKET GRAVSTED:</B> FBI gravde i 2004 opp stedet i Ozone Park i New York som de mistenker er et gravsted for mafiafamilien. Flere lik ble funnet her.
GOTTIENE MISTET TAKET:</B> Arnold Squitieri har ledet Gambino-familien fordi de virkelige lederne, Gottiene, sitter inne.
<B>JOHN GOTTI:</B> Den mediaelskende, glamorøse lederen av Gambino-familien døde i 2002.
SØNNEN PÅ PLASS:</B> John A.«Junior» Gotti fikk prøve seg som sjef, men også han havnet i fengsel. Her sammen med advokaten sin.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!