Slik kommuniserer du med en person med demens

Språk kan bli en utfordring for en som har demens. Å finne ord, bygge setninger og forstå begreper. Det finnes muligheter til å få fine stunder sammen likevel.

FORTSATT SAMMEN: Jannicke Granrud (54) sa at Hildegunn Fredheim (58) kunne dumpe henne da hun fikk diagnosen. Men Hildegunn fridde isteden og er blitt en ekspert på samlivet med alzheimer. Foto: Siv Johanne Seglem
FORTSATT SAMMEN: Jannicke Granrud (54) sa at Hildegunn Fredheim (58) kunne dumpe henne da hun fikk diagnosen. Men Hildegunn fridde isteden og er blitt en ekspert på samlivet med alzheimer. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. Si én ting om gangen

Spør for eksempel etter gaffel, og så etter kniv, i stedet for å spørre etter fullt bestikk samtidig.

2. Bruk enkle og konsise ord og setninger

Unngå abstrakte ord og billedlige uttrykk.

3. Fortell hva som skjer

”Nå skal vi dra til butikken og handle”. Det reduserer engstelse og antall spørsmål. Hvis du må gå ut en tur, kan det være lurt å forsikre den som er syk om at du kommer tilbake.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer