Boeuf bourguignon: - Når høsten kommer, kjenner jeg sulten på den store, varmende gryta. Og da setter jeg av tid, ofte en hel dag, forteller Andreas Viestad.
Boeuf bourguignon: - Når høsten kommer, kjenner jeg sulten på den store, varmende gryta. Og da setter jeg av tid, ofte en hel dag, forteller Andreas Viestad.Vis mer

Slik lager du den beste gryteretten som finnes

Du skal ikke gråte over spilt vin.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hva er den beste gryteretten som finnes? Du skal være ganske vegetarisk - eventuelt må du ha god tilgang på nyslakta haner - for ikke å være enig i at svaret er boeuf bourguignon.

Retten er en klassiker, full av franske paradokser: sofistikert, samtidig ganske enkel. Tidskrevende, men ikke spesielt arbeidskrevende. Tørst på dyr vin, men best med billig kjøtt. Tung og mettende, samtidig umulig å ikke forsyne seg av en andre og tredje gang.

Det er merkelig hvor knyttet resten av verden er blitt til fransk mat. Mange av oss kan navnet på flere tradisjonsretter fra Frankrike og Italia enn fra vårt eget land.

I noen tilfeller er det bare minnene vi seiler på. Vi ønsker å gjenskape retten fra den deilige ferien. Og så sitter vi igjen med sentimental mimring, og en sånn passe god, ikke spesielt autentisk rett. Om den klassiske sørfranske fiskesuppa bouillabaisse sies det at den ikke kan lages ordentlig hvis man ikke kan se Middelhavet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn