Verjus: Du trenger ikke spesialutstyr for å lage din egen verjus. Foto: Mette Randem
Verjus: Du trenger ikke spesialutstyr for å lage din egen verjus. Foto: Mette RandemVis mer

Slik lager du jus med nesten ubegrenset holdbarhet

Fransk­mennene kaller slik saft av umoden frukt for verjus – grønn jus.

Det norske kjøkkenet har nesten alt! Selv om verken oliven, artisjokk eller fiken vokser så langt nord, har vi bedre vilt, deiligere sopp og sjømat enn kanskje noe annet land.

De siste åra har det nye nordiske kjøkken vist hvordan denne utkanten av verden kan by på mat av verdensklasse. Vi mangler ingenting for å skape mat av aller beste kvalitet.

OPPSKRIFTER: Andreas Viestad er matskribent, tv-kokk og kokebokforfatter. Sammen med fotograf Mette Randem serverer han sine favoritter i Magasinet hver uke. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Men noe av det vi ikke har, er en naturlig kilde til syrlighet. Franskmennene lager vin, og bruker den til å lage eddik som gir en syrlig spiss til salatdressinger, eller det lille nødvendige stikket i en gryterett.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn