Slik reddet de norske arkeologene kulturskatten fra å bli Himmler og Quislings nazi-sverd

Det 1500 år gamle krigersverdet - med hakekors på bandolæret - kunne blitt det ultimate nazistsymbolet fra Norge.

KRIGER-SVERD FRA AUST-AGDER: Snartemosverdet ble funnet på gården Snartemo, i en grav fra tidlig 500-tallet. Funnet er omtalt som «det vakreste folkevandringstids gravfunn der til denne dag er gravet frem av norsk jord». Foto: Eirik Irgens Johnsen / Kulturhistorisk museum / UiO                                  
KRIGER-SVERD FRA AUST-AGDER: Snartemosverdet ble funnet på gården Snartemo, i en grav fra tidlig 500-tallet. Funnet er omtalt som «det vakreste folkevandringstids gravfunn der til denne dag er gravet frem av norsk jord». Foto: Eirik Irgens Johnsen / Kulturhistorisk museum / UiO                                   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arkeologene stimlet sammen rundt monteren der sverdet lå. Sverdhåndtaket var dekorert med drager i gull. De glimtet i lyset fra utstillingslampene. På 500-tallet hadde sverdet blitt båret av en høvding i Vest-Agder. Nå var det 1936, og Snartemosverdet var hovedattraksjon på Den internasjonale arkeologikongressen i Oslo. Ved siden av sverdet lå bandolæret som hadde båret våpenet. Det var dekorert med vevde hakekors i rødt, blått og gull.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer