- Slik ser den spanske solkysten ut i 2070

Hevder Greenpeace. Viser skrekkscenario i ny fotobok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Last ned boka i PDF-format fra de spanske hjemmesidene til Greenpeace

I FORRIGE UKE LANSERTE miljøvernorganisasjonen Greenpeace boka «Photoclima», som tar for seg mulige konsekvenser i Spania dersom de illevarslende spådommene til FNs klimapanel slår til.

Boka som ble vist fram i Madrid, er et samarbeid mellom Greenpeace og fotografene Pedro Armestre og Mario Gómez.

Med digital fotomanipulasjon som verktøy prøver Greenpeace å vise hvordan spansk natur og bebyggelse trues av klimaforandringene. Scenarioene tar utgangspunkt i rapporten FNs klimapanel publiserte i vår.

Hele boka er lagt ut som en PDF-fil på organisasjonens websider, med bilder og tekst på spansk og engelsk.

- Vi gjør dette for å slå alarm og oppfordre til handling, sier Greenpeaces spanske direktør Juan López de Uralde til den britiske avisa The Guardian.

Direktøren innrømmer at det er en risikabel øvelse å publisere en slik bok.

- Men for å takle klimaforandringene, må vi finne nye elementer som går rett inn i samvittigheten til folk, skriver han i forordet til boka.

<strong><b>TØRRE ELVER:</strong></b> Tørke i innlandet er en mulig konsekvens av klimaforandringene, ifølge FNs klimapanel. Her viser Greenpeace hvordan Ebro-elven i storbyen <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&hl=no&geocode=&time=&date=&ttype=&q=zaragoza,+spain&ie=UTF8&ll=40.597271,-0.922852&spn=11.721802,20.43457&z=6&om=1">Zaragoza</a> vil se ut dersom den tørker inn. Dette kan bli en realitet i 2070, hevder miljøvernorganisasjonen. Bilde 1 og 3 viser situasjonen i dag, 2 og 4 viser samme sted etter utbredt tørke. (Bildene er manipulerte) Foto: PEDRO ARMESTRE/AFP/GREENPEACE
TØRRE ELVER: Tørke i innlandet er en mulig konsekvens av klimaforandringene, ifølge FNs klimapanel. Her viser Greenpeace hvordan Ebro-elven i storbyen Zaragoza vil se ut dersom den tørker inn. Dette kan bli en realitet i 2070, hevder miljøvernorganisasjonen. Bilde 1 og 3 viser situasjonen i dag, 2 og 4 viser samme sted etter utbredt tørke. (Bildene er manipulerte) Foto: PEDRO ARMESTRE/AFP/GREENPEACE Vis mer

URALDE ER STERKT KRITISK til nivået klimadebatten har lagt seg på i Spania, og mener diskusjonen den siste tiden har utviklet seg til å handle om marginale detaljer i klimaspørsmålet.

The Guardian bruker Al Gores besøk i Spania i oktober som et eksempel på dette. Opposisjonspolitikeren Mariano Rajoy stilte spørsmål ved Gores dømmekraft:

«Hør nå her. Jeg har samlet ti av verdens viktigste klimaforskere, og ingen av dem kan garantere hvordan været vil bli i morgen. Hvordan kan da noen si hva som vil skje med klimaet om 300 år?», argumenterte Rajoy.

IFØLGE GREENPEACE VIL det meste av den storslåtte hotell- og leilighetsbebyggelsen i vannkanten på Spanias tett befolkede solkyst stå under vann i løpet av noen få tiår.

De viktige appelsinfeltene utenfor Valencia vil forsvinne innen 2070 hvis utviklingen får fortsette, hevdes det i boka.

TIDLIGERE HAR MEDIER som Vanity Fair brukt ligende, manipulerte bilder for å vise hva som vil skje med storbyer som Washington D.C. og New York om havet stiger som følge av klimaforandringene.

Nobelprisvinner Al Gore bruker samme type bilder av oversvømte landskap i sitt klimaforedrag. Gore viser hvordan New York, Nederland og Danmark kan stå i fare for å se ut under flere meter med vann.

«I over tjue år har forskere levert stadig mer informasjon om årsakene og konsekvensene til klimaforandringene. Men ofte er disse sjokkerende dataene uegnet til å formidle de forferdelige konklusjonene som vi kan trekke av dem», skriver Greenpeace i introduksjonen til boka.

- Slik ser den spanske solkysten ut i 2070

SIDEN 1993 HAR HAVNIVÅET på verdensbasis i gjennomsnitt steget med 3,1 millimeter i året. Dette er en økning i forhold til stigningen de siste 3 000 årene, da nivået steg med 0,1-0,2 mm i året. Fra 1900 steg havet med 1-2 millimeter i året, ifølge Wikipedia.

Klimaforsker Pål Prestrud kommenterte blant annet stigningen i havnivået i et nettmøte her på Dagbladet.no i juni i år.

- Det meste av denne økningen skyldes at varmt vann tar mer plass enn kaldt vann og temperaturen stiger også i havet. Det er foreløpig lite bidrag fra de store ismassene på Grønland og i Antarktis til denne økningen (under 10%), men potensialet er stort for at bidraget kan bli atskillig større, sa Prestrud.

- Det er stor usikkerhet om hva som kan skje med disse store ismassene under en global oppvarming. Det i seg selv burde være et argument for en føre-var-holdning fordi disse ismassene i verste fall kan bidra med flere ti-meters havnivåstigning, skrev Prestrud som er direktør i CICERO Institutt for klimaforskning.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

UTBRENTE SKOGOMRÅDER: Manipulert bilde som viser naturreservatet <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&hl=no&geocode=&time=&date=&ttype=&q=donana+national+park&ie=UTF8&ll=38.702659,-5.866699&spn=6.025985,10.217285&z=7&om=1">Alcornocales</a> i nærheten av Cadiz i Spania. Øverst slik reservatet framstår i dag, nederst slik det kan se ut etter massive skogbranner, som Greenpeace frykter vil herje Spanias tørre områder med en ytterligere økning i temperaturen på kloden.
ØDELAGT SOLKYST: Med denne fotomanipulasjonen viser Greenpeace hvordan hotellbebyggelsen ved <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&hl=no&geocode=&time=&date=&ttype=&q=la+manga+del+mar,+spain&sll=37.0625,-95.677068&sspn=48.555061,81.738281&ie=UTF8&ll=38.272689,-0.021973&spn=6.061984,10.217285&z=7&om=1">La Manga del Mar</a> på den spanske solkysten vil se ut dersom havet stiger så mye som FNs klimapanel frykter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer