FOREBYGGING: - At forebygging virker bedre enn reparasjon burde ikke være noen overraskelse, slik er det jo også med kroppen, huset og bilen, skriver Bjørk Matheasdatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FOREBYGGING: - At forebygging virker bedre enn reparasjon burde ikke være noen overraskelse, slik er det jo også med kroppen, huset og bilen, skriver Bjørk Matheasdatter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Slik tar du best vare på kjærligheten

Vi har så lett for å glemme at også kjærligheten trenger vedlikehold.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I høst stengte jeg kontoret og la ut på en kjærlighetsreise rundt omkring i landet vårt. Det var Riksteatret som spurte om jeg ville bli med på turné for å holde kjærlighetskurs. Forespørselen kom etter at jeg tidligere i år ga ut ei bok om hvordan vi kan ta vare på kjærligheten.

Jeg takket ja til tilbudet fra Riksteatret fordi jeg mener kjærligheten har mye større sjanse for å overleve om vi behandler den som noe fint å ta vare på, enn om vi ser den som et problem som skal løses. De parforholdene som blir dårlige har jo som regel også vært gode en gang.

Forskningen til den amerikanske professoren og par­psykologen John Gottman viser at parterapi bare virker i cirka tjue prosent av tilfellene. Forskning viser også at deltakelse på samlivskurs gir femti prosent større sjanse for å forbli i forholdet sammenliknet med dem som ikke har gått kurs. At forebygging virker bedre enn reparasjon burde ikke være noen overraskelse, slik er det jo også med kroppen, huset og bilen. Men vi har så lett for å glemme at også kjærligheten trenger vedlikehold.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn