Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik var hverdagslivet innenfor Muren

Folk i DDR hadde det ganske morsomt, tross alt.

DE ANDRES LIV: Den populære filmen fra 2006 portretterer en Stasi-agent, på østtysk kalt "fredsspeider". Til tross for det enorme overvåkningsapparatet ble det produsert interessant kunst og kultur i DDR, og hverdagslivet var for de fleste ikke så ille som mange skal ha det til. Foto: Filmweb
DE ANDRES LIV: Den populære filmen fra 2006 portretterer en Stasi-agent, på østtysk kalt "fredsspeider". Til tross for det enorme overvåkningsapparatet ble det produsert interessant kunst og kultur i DDR, og hverdagslivet var for de fleste ikke så ille som mange skal ha det til. Foto: Filmweb Vis mer

||| VED BERLINS GRENSE utplasserte østtyske myndigheter på det meste 50 støysendere. De skulle forhindre at sendingene fra Vest-Berlin nådde folk i øst. Men det var vanskelig å holde radiosignalene ute. Østtyskernes egne samband ble rammet av støyet, mens Radio Luxemburg slapp igjennom.

Dette er blant historiene du kan lese i den nye boka «DDR - Det det var», redigert av Benedikt Jager og Jon Raundalen. Her gir en rekke fremstående akademikere innblikk i østtysk kultur- og hverdagshistorie, 60 år etter at DDR ble grunnlagt og 20 år siden murens fall. Og de forteller historier som tyder på at DDR ikke var så ille som man ofte skal ha det til.

Noe skikkelig jernteppe mellom øst og vest senket seg aldri. For selv om de østtyske styresmaktene mente den amerikanske slagermusikken hadde en «farlig, krigsforberedende rolle» så var dette realiteten: I 1968 svarte over 85 prosent av østtysk ungdom at de hørte på popmusikk minst en gang i uka, over 40 prosent hørte på vesttyske radiosendinger. To tredeler kunne ta inn vesttyske fjernsynssendinger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

1 UKE*

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr 1 uke. 0,14 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(3,3 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr 1 måned. 3,3 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr 3 måneder. 2,76 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55,-/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Alle abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?