Smak av India

Man kan aldri få for mye av en god ting.

- VET DU HVA Zaika betyr? spurte Fredag.

- Nei, men jeg har en følelse av at jeg straks får vite det, sa Robinson.

Fredag overhørte spydigheten.

- Smak. Og visste du at det nå er inderne som leder?

- Leder hva?

- Ifølge Gule sider har inderne en knepen ledelse over kineserne. Pr. i dag er det 28 kinesiske restauranter i hovedstaden, mot over 30 indiske. Zaika, som åpnet i november i fjor, er den trettiførste.

- Er det den som noen av kokkene fra populære Agra på Aker Brygge står bak?

- Det er det jeg har hørt. Jeg foreslår vi avlegger den et besøk snarest.

OG SLIK BLE DET. En kald og sur februarkveld tok Robinson og Fredag turen til Vika, nærmere bestemt restaurantlokalet i dumpa under Konserthuset. De ukoselige omgivelsene utenfor var glemt i det øyeblikket døra lukket seg bak dem. Lokalene er fargerikt innredet, uten å bli så glorete som indiske restauranter ofte er.

- Men menyen er like feit som den skal være, sa Fredag og begynte å telle. Kort etter fikk Robinson vite at Zaika kan by på hele 31 hovedretter. Da kan det være godt å få hjelp til å velge.

- Skalldyr? Da vil jeg anbefale Kadhai Jhinga, sa en svært korrekt, men hyggelig servitør. «Store reker kokt i løk, tomater, ingefær, koriander, sjampinjong og krydder,» sto det i menyen.

I tillegg valgte Robinson og Fredag en vegetarrett bestående av poteter og blomkål med løk og sesamfrø, samt en porsjon Sharabi Murg, det vil si grillet kyllingfilet kokt i fløte, løk, hvitvin, kokos, mandler - og pepper.

- Intet måltid på indisk restaurant er komplett uten raita og nanbrød, sa Fredag og lot seg friste til en litt mindre vanlig variant brød: Malai Naan er brød fylt med ost, løk og krydder.

Vinkartet på Zaika er greit nok, men denne kvelden ble det valgt øl i stedet.

- Det er en smakssak, men jeg synes øl passer bedre til sterkt krydret mat, sa Fredag.

VENTETIDA VAR slett ikke lang. Det ble kortet ytterligere av Fredag som briljerte med mer nyervervet trivia, som at restaurantens navnebror i London var den første indiske restauranten som hadde fått en stjerne i Michelin-guiden, og at Oslo-utgaven skulle være særdeles populær blant Oslo-folk med bakgrunn fra India og Pakistan.

- Det pleier jo være et godt tegn, sa Fredag. Men så stoppet ordstrømmen, for her kom maten. For å gjøre en lang historie kort: Både Robinson og Fredag var godt fornøyd med det de fikk servert. Kyllingen var mør, sausen var tykk, aromatisk og stinn av svart pepper - i gamle, gamle dager var det dette krydderet som ble regnet som det virkelige svarte gull.

- Kyllingen er nydelig, men jeg er litt skuffet over scampiene. De kunne med fordel både vært fastere og hatt kraftigere smak, sa Robinson.

Fredag tok en munnfull og tygget sakte.

- Du har rett. Kjedelig konsistens og dvask smak, lød dommen.

Men grønnsakretten var på nivå med kyllingen. Så full av smak at det var vanskelig å forstå at hovedbestanddelen faktisk var noe så lite eksotisk som blomkål og potet. Tilbehøret, både brødet, yoghurtsausen og den krydrede risen var heller ikke noe å klage på.

DESSERT ER IKKE det mest spennende på indiske restauranters menyer. Men Robinson lot seg friste av Kesri Halwa (rispudding med mango og nøtter), mens Fredag gikk for Mango Dilkhush (mangois med fersk mango og krem). Begge var fremdeles enige om at dessert ikke er det mest spennende på indiske restauranter. Men litt tamme scampi og uspennende dessert til tross, Zaika kom godt ut av Robinson og Fredags første besøk.

- Ikke verst. Og ikke er prisene så verst heller, sa Robinson.

- Det er mange indiske restauranter allerede. Men åpenbart ikke for mange. Så lenge kvaliteten er så bra som dette, er det alltid plass til en til.

<B>Fargerik:</B> Zaika er den trettiførste indiske restauranten i Oslo. Lokalene er fargerikt innredet, uten å bli så glorete som indiske restauranter ofte er.