Du leser nå Dagbladet Pluss

Smak av sommer

Nå er det bare å kaste seg over makrellen.

|||Å HEVDE AT jeg er en stor fisker, vil være en overdrivelse av dimensjoner, men jeg har fisket nok til å vite at det å havne rett over en makrellstim er en vidunderlig følelse. Er stimen tett nok, kommer ikke den åttende (og siste) kroken under vannskorpa før den første glinsende makrellen har bitt seg fast.

Makrellen forandrer seg drabelig i løpet av sommersesongen. Sommerens første er mager, men stimene sklir innover kysten og inn i fjordene, og spiser med seg det de finner av godsaker. Og det er med makrellen som oss mennesker; godsakene legger seg på sidebeina. Makrellen ender opp med en fettprosent mellom 25 og 30. Og det er fett av det helsebringende slaget!

I dagens søndagsmiddag matcher jeg makrellen med en salat av spinat og rødvinskokte rødbeter. Rødbetene blir fantastisk møre når de blir tilberedt på denne måten, og passer perfekt til fisken.