Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Smak av sommer

En kveld på Solsiden lokker fram følelsen av ferie og sommerlykke. Komplett med kald hvitvin, fersk fisk, saftige skalldyr og super service.

KJENN DEN LUKTA! Robinson snuste sultent på duften av grillet fisk og salt sjøluft utenfor Solsiden. Den sommeråpne restauranten ligger helt nede i vannkanten, på brygga under Akershus festning. Og, som navnet lover, på solsiden av byen. Mens Aker Brygge tvers over havnebassenget ligger i skyggen om kvelden.

- Jøss, tut og kjør på en vanlig ukedag, konstaterte Fredag da hovmesteren viste vei til bordet. Det var stinn brakke i det store, rustikke lokalet med panoramautsikt til fjord og båtliv. På Solsiden nytter det ikke å slenge innom, her må man ty til telefonbestilling god tid i forveien.

- Livlig og brasseriaktig stemning, mye å følge med på, sa Robinson og tok plass ved siden av et engelsktalende selskap som flirende prøvde å uttale «kveite» på norsk.

Og denne kvelden skulle det vise seg at kveita var konge.

Robinson bestemte seg kjapt for en stekt utgave av den kjøttfulle fisken. Fredag sendte imidlertid lange blikk etter servitørene som bar ut gedigne oppsatser av havets frukter. «Plateau des fruits de mer» (kr 575 pr. person) er Solsidens spesialitet.

- Man må være minimum to for å bestille «plateau», beklaget servitøren vennlig, men bestemt.

Som plaster på såret bestilte Fredag gratinerte sjøkreps til forrett, mens servitøren overbeviste om at kveite, denne gangen i ovnsbakt utgave, var riktig hovedrett. Menyen på Solsiden er helt og holdent hentet fra havet - med unntak av en vegetarrett.

- MED SLIKE SJØKREPS misunner man nesten ikke gjestene som spiser havets frukter, smilte Fredag da forrettene sto på bordet. To store - og ferske - sjøkreps hadde fått en lynrask runde under grillen og ble enkelt servert med sitron. Krepsekjøttet var saftig og smakfullt. Robinson startet med en lekker tunfiskcarpaccio. Fisken var krydret med sichuanpepper og lett frest i panna.

- Heldigvis ikke lenger enn at fisken så vidt er stekt de ytterste millimeterne, sa Robinson, som liker det rått.

Til sommer, sol og havsmak er det alltid riktig med en god chablis. Robinson og Fredag drakk med velbehag sin Chablis Les Vieilles Vignes fra La Chablisienne (kr 545). Servitøren mente at vinen ville passe gjennom hele måltidet, og det hadde hun rett i. Vinen var elegant, men smaksrik nok til å stå seg mot kraftig tunfisk og krydret garnityr.

SÅ VAR DET KVEITAS TUR. - Nydelig! utbrøt Robinson etter første munnfull.

Et raust fiskestykke - som må ha vært skåret fra en rugg av ei kveite - var perfekt stekt. Krispy på utsiden, men likevel saftig. Det hvite fiskekjøttet var vakkert anrettet med ovnsbakte, dyprøde rødbeter og sjalottløk som også hadde tatt opp rødfargen. Sausen, en frisk appelsin- og chili beurre blanc, var utradisjonell og spennende.

- Kokken har bra håndlag med sausene, smattet Fredag, som fikk et luftig blåskjell- og limeskum til sin ovnsbakte kveite. Også Fredags fisk var perfekt varmebehandlet, og ble servert med brokkolikrem og asparges.

- Stekte potetbåter er ikke verdens mest sexy tilbehør, men jammen var de gode, la Fredag til etter å ha tigget seg til litt salt fra servitøren. Hvor ofte må det gjentas? Salt og pepper skal stå på bordet!

FREDAG HADDE ET sultent blikk denne kvelden. Etter litt ost var det enda plass til mer. Nå var det den søte dessertmagen som krevde sitt.

- Jordbærene ser gode ut. Den ene kokken har småspist jordbær i hele kveld, sa Fredag, som hadde god utsikt til de travle kokkene i den åpne kjøkkenløsningen.

- Engelskmennene på nabobordet spiste ei konfektkake som må prøves, mente Robinson. Den mørke kaka ble servert med mild mangosorbet og et speil av lysegrønn pistasiesaus.

- Verdt hver bidige kalori, selv om badesesongen nærmer seg, mente Robinson, som attpåtil bevilget seg et glass portvin til sjokoladeutskeielsen.

Fredag, på sin side, gikk for noe lettere. Is og sorbet.

- De kommer med litt jordbær også, smilte servitøren.

- Mmm. Ja takk, begge deler. Er det sommer, så er det sommer, mumlet Fredag.

SOMMERLIG: Solsiden overbeviser i sin nye sommersesong. Nydelig mat fra havet, hyggelig stemning og kult lokale med perfekt plassering på brygga.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media