Smak og bedrag?

Vinkjennere er ikke så flinke til å skille mellom gode og dårlige viner som de skryter av. Tvert imot. Sansene lar seg lett lure, mener forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- LUKTESANSEN BLIR LETT forutinntatt, og den er den mest tvetydige av våre sanser, sier Pamela Dalton til tidsskriftet Nature. Hun er psykolog og luktforsker ved Monell Chemical Senses Center i Philadelphia. Nå har newzealandske forskere slått fast at vinkjennere ikke klarer stort mer enn å skille mellom røde og hvite viner. Tidligere har en fransk doktoravhandling vist at de ikke klarer det engang. Undersøkelsen fra New Zealand viser også at amatørdrikkere er like flinke til å beskrive en vin som ekspertene. Minner og forventninger kan lett overstyre luktreseptorene som masseres av en bestemt aroma, og signalene som sendes til hjernen. - MELLOM TO OG TRE PROSENT merker hvitvinssmaken. De fleste har ikke mye erfaring med vinkultur. Og jo mer trening vinkjennerne har, jo flere feil gjør de, sier den franske forskeren Frédéric Brochet.Vi ser dem på TV fra tid til annen, de som ruller rødvinen rundt i glasset, tar en liten slurk som de på en imponerende måte sender på smaksrunder i munnhulen, før de spytter ut og kommer med sine utredninger. Så viser det seg altså at kvinnen og mannen i gata er like flinke til å sette navn på en lukt som de mest erfarne vinekspertene. Ved Lincoln University på New Zealand settes vinekspertene på plass: En undersøkelse av 11 vinelskere slår fast at de ikke var flinkere enn nybegynnerne til å identifisere enkelte aromaer som er typiske i vin, som kanel, lakris og melon. NORSKE VINEKSPERTER ER UENIGE i kritikken, og mener vinsmaking er en treningssak. Likevel innrømmer de at sansene kan la seg påvirke av ytre faktorer. - Det er en ren treningssak å lære å skille mellom forskjellige smaker. Jeg er derfor uenig i at erfaring og ekspertise på området er ubetydelig, slår Aftenpostens vinekspert Geir Salvesen fast. Vinskribent Tom Martinsen i Dagens Næringsliv mener mange av de såkalte vinekspertene bruker altfor mange beskrivelser. - Det er mange vinelskere som har et litt poetisk forhold til vin. De knytter derfor personlige assosiasjoner til vinen de drikker. De smaker kanskje solbær, mens andre ikke gjør det, sier han. Selv prøver han å være forsiktig med å bruke altfor mange adjektiver når han anmelder vin. Dagbladets vinekspert Bjørn Lyng mener man trenger erfaring og innsikt for å skille mellom mange smaker. - Mange kan legge for mye personlige elementer i sin beskrivelse av en vin. Men det er evnen til å plukke opp og kjenne igjen enkelte smaker som man må trenes opp til, sier Bjørn Lyng. SI DIN MENING!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer