Smak og behag

Morsom idé som fungerer utmerket. Og gir mersmak.

-  DU MÅ BARE prøve det nye konseptet til Oro! Det er helt fantastisk! Du bestiller ikke forrett, hovedrett og dessert, men velger i stedet en hel drøss forskjellige småretter. Og så krysser du av på menyen. Det er helt supert hvis du er på første date. Dere slipper garantert ikke opp for noe å snakke om ...

En bekjent av Robinson hadde testet hovedstadens aller nyeste restaurantkonsept og var begeistret. Med en sunn dose skepsis i bakhodet, skred Robinson og Fredag til oppgaven. Skepsisen skyldtes at de opp gjennom åra hadde vært borti en mengde mer eller mindre vellykkede påfunn fra restaurantbransjen. Novelle cuisine var svinedyrt, jålete og med slike porsjoner at man ofte møtte andre restaurantgjester igjen i køen utenfor nærmeste pølsebod seinere på kvelden. Og så har du den nesten enda verre trenden, der kelnerne på en liksom jovial og eplekjekk måte serverer «overraskelsesmenyer» som de nekter å fortelle hva inneholder. Eller hva koster.

-  Hm ... sa Fredag over menyen.

Den er trykt på et A3-ark og likner mer på en blankett.

-  Tja, sa Robinson.

MEN ETTER HVERT som de leste, forsvant skepsisen.

-  Dette høres morsomt ut. Og godt, sa Fredag og begynte å telle. En, to, tre ... femten forretter og hovedretter, og fem desserter å velge mellom.

-   Smaker , rettet Robinson. -  I mengde tilsvarer sju smaker en trerettersmeny.

-  Skal jeg forklare dere konseptet?

Servitøren var svensk og smørblid. Hun virket stolt over den nyåpnede restauranten. Det skulle vise seg at konseptet er svensk og importert fra Restaurangen i Stockholm.

-  Det har vært en jättesuksess der ...

-  Og kommer til å bli det her ..?

Servitøren smilte lurt:

-  Det ville ikke forbause meg.

MYNTE. BASILIKUM. TAMARIND. BBQ. Sesam. Pimiento. Pepperrot. Koriander. Hvitløk. Alt dette er «smaker» Robinson og Fredag valgte. Bakom gjemte det seg ting som rispastaruller med reker, tortellini med pesto, stekt andelever servert som en liten hamburger, fisk- og skalldyr-ceviche, bouillabaisse med aooli, spareribs med coleslaw, entrectte rullet rundt vårløk på makirull-vis - og så videre.

-  Det høres overveldende ut, og faren for fullstendig smaksanarki synes nærliggende. Men, nei. Dette fungerer bra. Veldig bra, sa Robinson.

Fredag var enig. Rettene blir servert i en rekkefølge der de mest omgjengelige smakene kommer først, og så blir de mer krevende. Hver lille rett er virkelig en smaksopplevelse i seg sjøl. Robinson og Fredag ble sittende og diskutere hva de syntes var best. Robinson var begeistret for tortellinien, Fredag trakk fram bouillabaissen. Og begge var enige om at entrectten var som smør.

-  Jeg synes rett og slett alt var ypperlig, sa Fredag.

-  Imponerende er det også at hver eneste rett er så forskjellig. Alle som har stått over grytene, vet at det er en større utfordring å lage mange, små retter enn et par store, sa Robinson.

GJENNOM ÅPNINGEN til kjøkkenet kunne Robinson og Fredag telle fem kokker. Eller var det seks? Det gikk i hvert fall som på skinner.

Men hva drikker man til dette? Det er nærmest umulig å finne én vin til så varierte smaker. Dette blir løst på en enkel måte: Gjesten velger forskjellige glass til hver rett. Føler du at du er på gyngende grunn når det gjelder vin, har restauranten satt opp forslag. Så er det bare å krysse av.

-  Litt besynderlig at all vinen kommer på én gang, kanskje. Jeg føler meg litt som om jeg var ansatt som vinsmaker på Polet, sa Fredag og så på den lange rekka med glass, merket med små papirlapper, foran seg. Glassene er mindre enn vanlige vinglass, men 350 kroner for sju glass er ingen upris.

Det hele ble avrundet med en mørk, mørk sjokoladekake dynket i ymse likører og servert med frisk sorbet og syrlig appelsinsaus til Robinson, og en crème br{lée-variant smaksatt med kaffe til Fredag. Ingen av dem gjorde noe for å endre på helhetsinntrykket.

-  Jeg tror vår svenske servitør har rett, sa Fredag.

-  Dette blir nok en suksess her også.

Vellykket: Oros mange småretter høres overveldende ut, og faren for fullstendig smaksanarki synes nærliggende. Men, nei. Dette fungerer bra. Veldig bra.