Smakløs suksess

Henrik Langeland har levert første bind av sitt livsverk. Kanskje blir «Verdensmesterne» det siste han skriver.

GOD TIMING: Henrik Langeland er blitt konfrontert med god timing på sine tidligere bøker. Nå skjer det igjen. Delelinjeforhandlingene og en gryende Treholt-sak svinner i bakgrunnen for hovedhandlinga i hans nyeste bok. - Og hva er det som har vært i mediebildet denne uka? spør forfatteren retorisk. Foto: HÅKON EIKESDAL
GOD TIMING: Henrik Langeland er blitt konfrontert med god timing på sine tidligere bøker. Nå skjer det igjen. Delelinjeforhandlingene og en gryende Treholt-sak svinner i bakgrunnen for hovedhandlinga i hans nyeste bok. - Og hva er det som har vært i mediebildet denne uka? spør forfatteren retorisk. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer

||| Henrik H. Langeland bøyer hodet bakover i en uvant positur inne i det mørke restaurantlokalet noen sykkeltråkk fra rekkehuset på Kampen. Dagslyset fanger ansiktet, uten at noe inntrykk festner seg. Han virker fremmed. Huden synker innover i kinnene.

Fylden som omringer det lure blikket, det skjeve smilet på innsida av bokcoveret på hans nylig utgitte «Verdensmestrene», er borte. Forsvunnet i toalettskåler og spybøtter. Han ser opp på serveringsdamen:

- En blåbærpai, takk. Også en cola.

Var det sånn han hadde sett det for seg? Da han satt på Cuba for ti år siden, leste Don DeLillos «Underworld», og fikk ideen til det han kaller «et slags livsverk» - en romansyklus om et Oslo og Norge i forandring, med selve stavbrekket til Oddvar Brå i Kollen i - 82 som startskudd og dreiepunkt? Ideen som var så omfattende at han måtte gjennomføre tre romaner, deriblant «Wonderboy», og en doktorgrad i litteraturvitenskap om Marcel Proust, som øvelse i forkant? Ideen som ga ham troen på et forfatterskap? Var det? At han skulle drikke cola også på lanseringsfesten? Spøke med at han var blitt syk av all medieoppmerksomheten? Se folk nøle - lure på om han mente alvor siden kritikkene hadde vært både direkte avvisende og svært oppmuntrende. Og så si, med sin raske, avslepne diksjon: «Nei da, jeg var bare en tur på Plantasjen for en uke siden for å kjøpe et nytt hagebord og spiste en ispinne jeg burde latt ligge i frysedisken. Du vet, når du biter over og tenker at denne, hm, denne var vel ikke helt OK, men likevel spiser opp ...».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.