Smith o\'hoi

Den nye lederen av Norsk Sjømannsforbund, Jacqueline Smith (35) , banner som en bryggesjauer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HUN MINNER IKKE MYE om en ekte sjøulk, Jacqueline Smith - men nå er hun den første kvinnen og den yngste lederen Norsk Sjømannsforbund noen gang har hatt. I et forbund med 80 prosent menn ble hun valgt uten motkandidat og med akklamasjon. Hun fikk flere delegatklemmer og danser enn hva noen tidligere formenn er blitt til del.

-  Du kaller deg selv en sjømann?

-  Selvsagt er jeg det. Alle som har arbeidsplassen sin til sjøs, er sjøfolk. Jeg har åtte års fartstid som croupier på Color Line.

-  En spillvertinne altså. Men hvorfor sjøMANN?

-  På engelsk heter vi Norwegian Seafarer\'s Union, men entallsformen er vanskelig på norsk, i likhet med i flere yrker. Tittelskiftet fra formann til leder kom før min tid. Jeg kommer ikke til å bruke så mye krefter på kjønnsbenevnelsen. Det er mye annet som er viktigere. Her handler det om avtaler og tariffer. Min jobb er å sikre norske sjøfolk gode arbeids- og levekår. Jeg snakker deres språk.

Sjømannsforbundet er et tradisjonsrikt forbund. Det har kanskje sin storhetstid bak seg, men har mange viktige oppgaver i tida framover, mener Jacqueline Smith, Jackie blant venner. Hun hadde jobbet til sjøs i åtte år da hun ble ansatt i forbundet og deretter valgt til forbundssekretær for fire år siden. Hun kjenner organisasjonen både utenfra og innenfra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer