Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa Aisato
Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa AisatoVis mer

Smittsom omsorgssvikt

Det offentlige mangler anstendighet og sunn fornuft i møte med barn. Det har spredd seg til norske foreldre, mener Jesper Juul.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Foreldrene til en 13 år gammel norsk jente blir skilt etter mange år med konflikter og vold. Jentas prestasjonsnivå på skolen synker, og hun er veldig lei. I en samtale med PPT forteller hun at hun ofte har vært utsatt fra vold fra faren. Han blir seinere fratatt retten til å være sammen med henne. Ingen hjelper jenta. Hun er alene med angsten, smerten og sorgen, og orker til slutt ikke skolen.

Så får hun hjelp! Det vil si at forskjellige offentlige instanser holder mange møter med hverandre (uten henne). Moren og hennes nye samboer blir rådet til å sette grenser (altså lage regler) og å være konsekvente. Velmenende mennesker med flere års utdannelse og erfaring foreslår at foreldrene tvinger henne ned i bilen hver morgen for å kjøre henne til skolen. Når hun nekter å gå ut av bilen og inn på skolen, skal de kjøre hjem igjen. Så skal hun sitte i isolasjon på rommet sitt uten tv, pc eller mobil, til skoledagen er over («være konsekvente»).

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn