Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Snipp snapp snute, så var oljeeventyret ute

Aktivistenes ti nye oljebud for Norge.

Les også redaktørene Tone Huse og Berit Kristoffersens debattinnlegg «Oljebud for framtida» på Dagbladets debattsider søndag.

«22. JUNI klokken 08.00 fikk alle operatørene i den norske oljebransjen den samme meldingen fra myndighetene:

"Fra i dag er det ikke lenger tillatt å eksportere olje fra norsk territorium. Dere er pålagt å redusere produksjonen umiddelbart. Utsettelse av dette vil bare godtas av vitale tekniske- og sikkerhetsmessige årsaker."

Samtidig ble et kommuniké sendt til alle de store nyhetsbyråene, med et like konsist budskap:

"Fra og med i dag har Norge besluttet å stanse all oljeeksport. Mer informasjon vil bli gitt klokken 13.00 i dag. Alle operatører i Norge og på norsk sokkel er instruert om å redusere produksjonen med umiddelbar virkning."

Panikk brøt umiddelbart ut på børsene i Asia der det var ettermiddag, og i Europa der børsdagen akkurat hadde begynt.»

SLIK BEGYNNER en av artiklene i Adbustersmagasinet Vrengs siste nummer, et temanummer som handler utelukkende om olje.

Fabelen om den norske eksportstansen er skrevet (på engelsk) av bloggeren Jerome a Paris, som jobber som «energy banker» i Paris.

«EKOFISK THE RIDE»: Miljø- og klimakrise, global mangel på energi, økende priser og enorme ressurser som i økende grad hentes ut fra fattige deler av verden av norske oljeselskaper. Dette er ifølge det nye nummeret av Adbustersmagasinet Vreng kriser i kjølvannet av oljeindustrien. 

Illustrasjonen er laget av 
Tomas Ramberg til Oljenummeret av Vreng, som også er magasinets siste utgave.
«EKOFISK THE RIDE»: Miljø- og klimakrise, global mangel på energi, økende priser og enorme ressurser som i økende grad hentes ut fra fattige deler av verden av norske oljeselskaper. Dette er ifølge det nye nummeret av Adbustersmagasinet Vreng kriser i kjølvannet av oljeindustrien.
Illustrasjonen er laget av Tomas Ramberg til Oljenummeret av Vreng, som også er magasinets siste utgave. Vis mer

Redaktørene Tone Huse og Berit Kristoffersen, som begge er samfunnsgeografer, sier de vil sette i gang en grundigere diskusjon om den norske oljepolitikken, som de mener er unndratt demokratisk kontroll.

- StatoilHydro er en enormt mektig politisk aktør, men slipper unna med ideen om at \'det som er godt for norsk oljeindustri er godt for Norge\'. Helge Lund møter aldri til debatt, han tar godene men vil ikke diskutere ondene, sier Huse til Dagbladet.no.

Miljø- og klimakrise, global mangel på energi, økende priser og enorme ressurser som i økende grad hentes ut fra fattige deler av verden av norske oljeselskaper, er ifølge Vreng noen av de store problemene som i dag rir industrien.

- DEN NORSKE OLJEHISTORIENS storfortelling handler om et privilegert folk med enorme ressurser til disposisjon. «Det norske oljeeventyret», som politikere, journalister og selskaper kaller den, utgjør stor grad den moderne beretningen om nasjonalstaten Norge, heter det i lederen, som har overskriften: «Snipp snapp snute, så var oljeeventyret ute».

De fortsetter:

- Verdiene som er forankret i denne fortellingen er gode. Problemet med oljeeventyret er at det representerer en virkelighetsbeskrivelse som reduserer en rekke komplekse forhold. [...] Oljeeventyret er slik å forstå en tilslørende og delvis falsk fremstilling av vår nærmeste historie, samtid og framtid, mener redaktørene.

Oljenummeret av Vreng er den siste utgaven av magasinet som gis ut av Adbusters Norge - et aksjonsbasert nettverk som jobber for «mentalt miljøvern» - blant annet ved å manipulere reklame.

I 1971 VEDTOK Stortinget 10 bud for oljevirksomheten i Norge, for å sikre langsiktighet og at ressursene kom hele folket til gode. Mange er oppfylt, men flere av disse budene er man i ferd med å gå bort fra, spesielt når det gjelder utvinningstakt og klimaspørsmål, mener Huse og Kristoffersen.

- Snipp snapp snute, så var oljeeventyret ute

Derfor har de satt opp 10 nye oljebud fra 2008, som de mener bør veilede norsk oljepolitikk. Punktene er radikale og går på tvers av de rådende tendensene i norsk oljepolitikk:

På lista er blant annet at den øvre grensen for hvor mye olje og gass Norge skal produsere hvert år skal fastsettes gjennom demokratiske prosesser. Dessuten mener de at Norge innen 2015 skal bruke like store beløp på fornybar energiforskning som på fossil energiforskning.

Huse og Kristoffersen mener også det er på høy tid Norge tar ansvar for klimautslippene vi eksporterer: Et av budene er at det skal settes strenge begrensinger på CO2-utslipp i alle ledd av produksjonen av olje og gass. I 2009 bør CO2-avgiften settes til 1000 kroner for hvert tonn CO2 som slippes ut i oljesektoren, og i 2015 bør CO2-avgiften reflektere den reelle miljøkostnaden og heretter oppjusteres hvert år, mener de.

All miljøteknologi som utvikles i Norge bør dessuten kunne tas i bruk etter open source- prinsippet, innen 2010 bør all korrespondanse mellom det offentlige og oljeindustrien gjøres åpent tilgjengelig, og Norge bør gå inn for varige oljefrie områder utenfor Lofoten og Vesterålen, Svalbard og Arktis.

Et av budene er dessuten at Norge innen 2015 skal bruke halvparten av årlige inntekter fra oljesektoren på tiltak som hjelper utsatte områder og folkegrupper direkte til å begrense skadene og øke tilpasningsdyktigheten til klimaendringer.

JEROMES FABEL fra energibørsene ender som et underholdende manifest over hvordan Norge kan endre den internasjonale energiindustrien i en håndvending. I møte med voldsomt internasjonalt press og fullstendig kollaps i råvaremarkedet, må den norske regjeringen handle, og resultatet er overraskende.

Bærekraft er et gjennomgangstema i flere av artiklene i oljenummeret av Vreng, der blant annet Kåre Willoch oppsummerer oljepolitikken i hans epoke og forsker Helge Ryggvik diskuterer Afrikas utfordringer og Norges rolle i oljevirksomheten i regionen.

- Oljepolitikken formes i altfor mange lukkede rom, og Norges befolkning møter StatoilHydro først og fremst gjennom reklame. Det sivile samfunnet må få kunnskap og delta i diskusjonene og beslutningene om oljeindustrien, sier Kristoffersen og Huse.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på

e-post.

REDAKTØR: Berit Kristoffersen.
BLODIG KAMP OM OLJE:</B> Nigerdeltaet er rammet av voldelige aksjoner rettet mot den internasjonale oljeindustrien. Lokalbefolkningen får lite av oljerikdommen i landet.
DET NORSKE OLJEEVENTYRET: Oljeboringsplattformen Odin Drill ble bygget i 1974. Men «oljeeventyret» er en tilslørende og delvis falsk fremstilling av vår nærmeste historie, samtid og framtid, mener redaktørene.
REDAKTØR: Tone Huse.
PRISENE LØPER LØPSK: Over hele verden berøres befolkningen av energikrise.
FÅR KJEFT: StatoilHydro-sjef Helge Lund.
FAKSIMILE:</B> Fra Vrengs oljenummer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling