Snobber ned

Et par ungdommelige vinopplevelser skremte Terje Kristiansen bort fra vinen i mange år.

{ndash}Den første opplevelsen er fra den gang vi skulle feire at vi var ferdig på Skiens offentlige høyere allmennskole. En i guttegjengen serverte da Ljutomer, og jeg fikk så vondt i hodet at jeg lovet meg selv å aldri drikke mer av det. Bare jeg kjenner duften av Ljutomer den dag i dag, trekker jeg min pistol. Og den andre opplevelsen?{ndash}Da jeg begynte å studere i Oslo, sendte min far med meg noen flasker vin fra Gimsøy Kloster. De smakte virkelig vondt, og etter fem år under senga på hybelen ble de kastet. På grunn av disse to episodene var jeg tidlig bestemt på at vin {ndash} det er ikke noe. Men da han og kona Vibeke Løkkeberg fikk seg hus i Toscana i Italia på 80-tallet, kom han på andre tanker. {ndash}La meg si det med en gang: jeg har ikke greie på vin. Jeg husker sjelden hva som er bra og hva som er dårlig. Men: en dag da vi kjørte rundt i nabolaget i Toscana, kom vi gjennom en dal hvor vingårdene ligger etter hverandre. Vi svingte innom Biondi Santi for å smake. Ikke noe prangende eller luksuriøst sted. Der kom det på bordet ei flaske Brunello. Det var en stor opplevelse der og da! En opplevelse jeg bare hadde hatt en gang tidligere, og da må jeg igjen tilbake til Skien. Da jeg var 18 år, kom min far hjem fra utlandet med en usedvanlig fin Remy Martin, og av den fikk jeg smake en liten klunk. En utrolig smaksopplevelse! Og det var akkurat dette jeg gjenopplevde med Brunello i Toscana på 80-tallet, og da forsto jeg at god rødvin kan inneholde lukter og smaker som {ndash} ja, som selv primitive meg kan ha glede av. Jeg har forsøkt å bli truffet igjen seinere, men blir stadig skuffet. Men, det må jeg si, det som ergrer meg mest med vin, er at vin lagret på eikefat plager meg. Du tåler ikke eik?{ndash}Nei, jeg føler ubehag. Vin lagret lenge på eikefat og vin med mye garvesyre og hva det nå heter, plager meg. Og derfor har jeg funnet ut at det beste for meg er relativt fersk vin lagret på stålfat. Ja ha.{ndash}Men det jeg drikker aller helst, er hvitvin. Har du noen favoritthvitvin til under 100 kroner? {ndash}Det er ikke lett, men akkurat nå, i dag, ville jeg valgt en ungarsk hvitvin som ender på Hill. Du får slå det opp. (200034, Chapel Hill Irsay, kr 68,30.) Beste rødvin til under 100 kroner?{ndash}Når det gjelder rødvin ville jeg valgt en Montepulciano D\'abruzzo (32611, Casal Thaulero Montepulciano D\'abruzzo, kr 79,90). Den er helt ålreit. Favoritthvitvin uansett prisklasse? {ndash}Dersom jeg står helt fritt, ville jeg tatt en dyr hvit burgunder. Ta den dyreste du finner. (13906, Bonneau du Martray Corton Charlemagne, kr 631,50.) Favorittrødvin uansett prisklasse?{ndash}Jeg ville valgt en Brunello. De har uansett ikke de beste Brunelloene på polet, og det er meg en gåte at de har valgt de vinene de har valgt. Jeg blir alltid skuffet når jeg kjøper en dyr i Norge. Nå hørtes du litt snobbete ut?{ndash}Nei, jeg er ikke det. Men når jeg en gang imellom skeier ut og kjøper en vin i stiv prisklasse, har jeg alltid angret. Det forsvarer ikke prisen. Ikke for meg. Så bare velg hvilken som helst. (3460, Barbi Brunello di Montalcino, kr 266.) hallgeir.opedal@dagbladet.no

<B>Terje Kristiansen</B>