Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Søkkrike tyskere avslørt av utro tjener

Razzia i München i dag.

DET SOM ANTAKELIG ER TYSKLANDS største skattesvindelsak, eksploderte torsdag i forrige uke.

Denne uka begynner alvoret. I dag har tysk politi gjennomført en rekke razziaer i München. En serie med raid er gjort på ulike steder i og utenfor byen, som en del av den landsdekkende etterforskningen, opplyser statsadvokaten. Etterforskningen har pågått lenge, og razziaene har vært planlagt i månedsvis, melder AP. Så langt er ingen arrestasjoner gjort i dag.

Men over hele Tyskland frykter nå finanstopper at de skal få politiet på døra.

BAKGRUNNEN FOR OPPRULLINGEN er at en utro tjener i en rikmannsbank i Liechtenstein skal ha solgt en CD med pikant informasjon til tyske myndigheter.

CDen var full av informasjon om tyske skattesnytere som har sluset penger - ifølge Süddeutsche Zeitung er det snakk om rundt 32 milliarder norske kroner til sammen - ut av landet og inn i ministaten Liechtensteins banker. Slik har de sluppet å skatte av pengene.

TYSK ETTERRETNINGSTJENESTE Bundesnachrichtendienst (BND), har stått sentralt i kjøpet av CDen. Pengesummen som den ukjente mannen fikk for CD-plata, skal ha vært godkjent av toppene i tysk politikk.

Mannen som solgte informasjonen til etterretningstjenesten har bedt om beskyttelse etter å ha mottatt flere drapstrusler. Han skal ha fått ny identitet av tyske myndigheter.

Ikke minst har han gjort seg upopulær blant bankfolk i Liechtenstein, som lever av å love full diskresjon til sine kunder.

image: Søkkrike tyskere avslørt av utro tjener

Denne uka er det planlagt 125 store razziaer. Over 1000 personer - mange av dem skal være kjente, fremstående tyskere - er kommet i statsadvokatens søkelys, skriver Spiegel. Mange av Tysklands rike skvetter nervøst til hver gang dørklokka ringer.

DEN FØRSTE RAZZIAEN ga resultater: Sjefen for det tyske postverket, Klaus Zumwinkel, måtte gå fra jobben sin umiddelbart på fredag etter 18 år i stillingen.

Han er så langt siktet for å ha holdt rundt åtte millioner kroner skjult fra skattemyndighetene ved å opprette stiftelser i Liechtenstein. Antakelig er summen mye høyere, tyske medier anslår at det dreier seg om åtti millioner kroner. Og Zumwinkelskal visstnok bare være toppen av isfjellet.

- En stiftelse oppretter man alltid for et bestemt formål. Med det gir du fra deg retten til å bruke pengene fritt. Utad virker det som om pengene blir bruk til et visst formål, mens i virkeligheten er det grunnleggeren av stiftelsen som bruker pengene, forklarer Bernd Bieniossek, advokat ved Statadvokatembete ved Bochum, som forfølger skattesakene.

BARE NOEN FÅ ANSATTE i den tyske etterretningstjenesten vet hvordan informanten med den verdifulle CDen ser ut. Nå får han livvakter fordi han frykter for sitt liv.

Og bare de vet hva som drev mannen - la oss kalle ham Robin Hood - til å hjelpe de tyske skattemyndighetene, avsløre Liechtensteins bankhemmeligheter, oppgi private kontoopplysninger og styrte postsjefen.

Han kan være en såkalt whistleblower. Men det vi vet sikrest om motivasjonen, er at han fikk 40 millioner kroner for informasjonen.

KJØPET AV CDEN ble velsignet av finansminister Peer Steinbrück (SPD) etter at etterretningstjenesten hadde regnet ut hva de kunne tjene på informasjonen som var til salgs. Antakelig visste også forbundskansler Angela Merkel om transaksjonen, mener tyske medier.

Torsten Albig, talsmann for det tyske finansdepartementet, har bekreftet at finansministeren visste om betalingen, og sier nå at det var «vel anvendte penger».

Etterretningstjenesten skal ha fått fatt i informasjonen allerede i 2006.

Informanten møtte representanter for etterretningstjenesten minst to ganger og ga dem smaksprøver på hva han hadde. Opplysningene mannen solgte, viser at rundt tre fjerdedeler av alle tyske stiftelser går bak skattemyndighetenes rygg, skriver Spiegel.

SÅ LANGT HAR INGEN BANKER blitt trukket formelt inn i saken. I en pressemelding fra LGT Group i Liechtenstein heter det at de har indikasjoner på at klientdata er blitt stjålet fra LGT Treuhand AG i 2002, og at denne informasjonen er blitt offentliggjort urettmessig. Gruppen er uavhengig av LGT Bank.

Selskapet sier at de straks vil anmelde forholdet og at de vil gjøre alt som står i deres makt for å beskytte kundene sine, ifølge AP.

Spiegel skriver at informasjonen på CDen besto av navn og råd som bankene i det lille fyrstedømmet gir når det gjelder pengeoverføringer.

HVORFOR VELGER RIKE og fremstående mennesker å snyte på skatten? For psykoanalytiker Hans-Jürgen Wirth vitner opprøret mot skattemyndighetene ofte om et narsissistisk selvbilde.

- Den som snyter på skatten, tenker enten at han er smartere enn alle andre og at han ikke kommer til å bli tatt, eller han mener at han er så viktig at han er hevet over loven, forklarer Wirth til Spiegel.

Spenningen er også et viktig motiv:

- En skattesnyter opplever den samme følelsen av spenning når han lurer staten, som en som bryter fartsgrensen og kjører i 200 kilometer i timen, mener psykoanalytikeren.

TYSKE MYNDIGHETER FRYKTER at tiltroen til det tyske næringslivet og hele den tyske økonomien skal svinne i kjølvannet av gigantskandalen.

I de nærmeste dagene er spenningen knyttet til om statsadvokatene ringer på akkurat deres dør.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

TAR GREP:</B> Bundeskansler Angela Merkel planlegger enesamtaler med flere toppsjefer. Hun vil snakke med dem om rollen de har som økonomiske forbilder og om hvorfor vanlige tyskere mister tillit til markedsøkonomien.
BESØKER BERLIN PÅ ONSDAG: Liechtensteins statsmininster Otmar Hasler kommer til Tyskland for samtaler. Tyske politikere krever nå at han setter igang store endringer i Liechtenstein.
RIKMANNSBANK: Liechtenstein Global Trust har havnet i sentrum for spekulasjonene. Gruppen er familieeid, og er den største virksomheten i Europa for privatpersoners pengeplasseringer.
RAZZIA: Klokken 7 om morgenen forrige torsdag ble det gjenomført en razzia i villaen til Deutsche Post-sjef Klaus Zumwinkel i Köln-Marienburg. Postsjefen skal i over 20 år ha lurt de tyske skattemyndighetene.
STORAKSJON NÅ: Åtte statsadvokater og flere hundre politifolk gjennomfører akkurat nå en storrazzia i Frankfurt, München, Stuttgart, Ulm og Hamburg. Politikilder opplyser at tallet på skattesnytere som melder seg selv stiger dramatisk. Bildet over er av villaen til postsjef Zumwinkel.
BEKREFTER PENGEUTBETALINGEN: Tysklands finansminister Peer Steinbrück (SPD) velsignet kjøpet av CDen med den verdifulle informasjonen.
TRAKK SEG UMIDDELBART: Klaus Zumwinkel, toppsjef for det halvstatlige Deutsche Post, trakk seg fra stillingen på fredag. Her er han avbildet på vei inn i en bil i Köln i dag. Zumwinkel er mistenkt for å ha unndratt 80 millioner kroner fra skatt. Han er sluppet løs mot kausjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media