Solbriller og appelsiner i påsken

Dagbladet.no gir deg påskeguiden.

Les også: Det skal stråle i påskefjellet.

Les også: Prisras og drømmepåske i fjellet.

Les også: Her er det påskeledig.

(Dagbladet.no): Påsken er en høytid preget av god mat, friluftsliv og hyttekos. Og for de som skal på hytta i påsken, håper Dagbladet.no at værgudene er på deres side.

De ferskeste tallene fra Statistisk Sentralbyrå viser at 20 prosent av alle nordmenn reiser på påskeferie. Enten det er på hytte, til byen eller til andre steder i verden er det seks prosent flere som dro på ferie i 2003 enn året før.

Hvem som reiser på påskeferie varierer ettersom hvor i landet man er fra og om vi en mann eller kvinne. Tallene fra SSB viser at kvinner reiser mer enn menn og at innbyggerne i Oslo, Akershus reiser mer enn andre. Trøndere og nordlendinger liker også å være på reisefot.

Fint vær i Oppland

Oppland er stedet som øker mest blant hyttefolk. Drøyt 41 000 hytter og feriehus befinner seg i kommunen. Hvorfor Oppland er så populært fikk vi svar på fra Gålå Høyfjellshotell og hytter.

- For det første har vi fint vær og fin snø. Forholdene i bakkene er perfekte. Vi har også et skiskytterarrangement, noe som er veldig populært, sier markedssjef ved Gålå A/S, Kitt Henriksen, til Dagbladet.no.

Hun forteller videre at alle deres 124 hytter er utleid og at flere og flere ringer og vil bestille. De som ligge på hotellet er som oftest de som ikke får plass i hytter.

- Det viser seg at folk aller helst vil feriere i hytter enn på hotell, sier Henriksen, men legger til at hotellet bare har et par rom ledig.

Det meldes pent de fleste stedene i Norge i påsken. Langtidsvarselet viser at det blir sol og mye fint vær i påskefjellet. Meterologisk Institutt melder om et par centimeter med snø.

Tid for appelsiner

Rundt påsketider spiser hver nordmann i gjennomsnitt to appelsiner i uka. Lammekjøtt og sjokolade er også typiske påskevarer, men det er appelsinene som råder.

Noe av grunnen til at appelsiner importeres i mengder på denne tiden av året, er på grunn av at det er nå kvaliteten er best. I tillegg er det gammel tradisjon at vi tar med oss appelsiner på skitur.

Ferske tall fra SSB viser at av i alt 38,5 tonn appelsiner som importeres til Norge, blir mer enn halvparten spist i perioden februar-april.

Sol og solbriller

De fleste håper på fint vær i påskeferien og går til innkjøp av nye solbriller. Tall fra SSB viser at det i 2004 ble importert nesten 3,3 millioner solbriller i Norge. Dette er nærmere 70 prosent flere enn i 1990. Hittil i år er det importert 930 000 par.

- Jeg vil anslå at det i allefall selges to til tre ganger så mange solbriller i påsken enn ellers i året. Salget er gjerne konsentrert rundt et par dager før påske, og da koker butikkene våre, sier salgssjef i Brilleland, Trond Jensen, til Dagbladet.no.

I motsetning til om sommeren tror Jensen folk handler mye etter funksjonalitet i påsken. Folk vil ha noe som kan brukes når de står på ski, og må derfor ha god kvalitet.

- I tillegg til funksjonalitet handler det selvfølgelig om mote. Det signaliserer en stil og en tilhørighet om man har det hotteste, sier Jensen.

Fortsatt ledige plasser

Dagbladet.no gir deg en fin oversikt over hvor i landet det er ledige plasser. Trysil har ledige leiligheter og Norefjell kan skilte med flere ledige leiligheter med badstue og peis.

SOL OG SNØ: Solbriller og appelsiner hører sammen med sol og snø.
SKIFØRE: Det er meldt fint vær i påsken så det er bare til å spenne skiene på taket og sette kursen mot fjellet.