Solgte frimerksamlingen - lagde egen Nobelpris

Jacob von Uexkull ville donere frimerkepengene til Nobelkomiteen. De sa nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HVERT ÅR, noen dager før utdelingen av de tradisjonelle Nobelprisene starter, blir «Right Livelihood-prisen» delt ut i Stockholms Riksdag.

I år gikk prisen til brasilianske Chicho Whitaker, amerikanske Daniel Ellsberg, indiske Ruth Manorama og Den internasjonale poesifestivalen i Medellin i Colombia.

PRISEN BLE STIFTET I 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jacob von Uexkull og har siden vært kjent som «den alternative Nobelprisen».

Da Uexkull stiftet prisen synes han det var pinlig å si hvor pengen kom fra. Da en del svenske medier begynte å spekulere i om det var et initiativ fra KBG eller CIA, måtte han ut med sannheten. Han hadde solgt sin private frimerkesamling.

Opprinnelig spurte han Nobelkomiteen om de ville bruke inntektene på en Nobelpris i miljø, men da Nobelkomiteen sa nei, lagde han i steden sin egen.

RIGHT LIVELIHOOD-PRISEN er på 2 millioner svenske kroner og deles hvert år ut til «fire eller fem personer eller organisasjoner som jobber for økologisk balanse, fred, menneskerettigheter, mot fattigdom i den tredje verden og mot åndelig fattigdom i vår del av verden.»

Blant tidligere prisvinner finner vi blant annet Astrid Lindgren, Vandana Shiva, Johan Galtung og Mordechai Vanunu.

Den eneste som både har fått den alternative Nobelprisen og den ekte er Wangari Maathai. Hun fikk den alternative i 1984 - tyve år senere fikk hun

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Nobels fredspris for 2004.

HVORDAN DET HELE BLE TIL fortalte Jacob von Uexkull selv om i et intervju med Svergies Radio sommeren 1998.

Uexkull vokste opp på en gård i Sverige som tilhørte den kjente svenske trubaduren Evert Taube. Moren var svensk og faren tysk-baltisk. Under Hitler ble faren fratatt sitt tyske statsborgerskap fordi han hjalp flere jødiske kollegaer med å flykte. Det førtet til at han selv ble flyktning.

- Da jeg var ni år, fortalte Uexkull i Sverige Radios program, - syntes pappa at jeg skulle slutte å leke med vannpistoler. Han kjøpte en frimerkesamling, og den fikk jeg i bytte mot pistolene. Jeg fikk også en hel del sjeldne svenske frimerker fra 1920-årene av mormor.

SENERE BLE FRIMERKER Uexkulls yrke. Han lærte seg alt om frimerker, jobbet frilans som tysk frimerkeauksjonarius og reiste rundt i hele verden for å kjøpe og selge frimerker. Det var inntrykkene fra disse reisene som fikk ham til å begynne å tenke: Kanskje han - Jacob von Uexkull - kunne foreslå at Nobelstiftelsen opprettet en «3. verden pris», en pris som ham, gjennom å selge frimerkesamlingen, kunne legge grunnen til?

- Det må da finnes mye kunnskap i u-landene som også vi kan lære oss av, tenkte Uexull, og det skrev han til Nobelstiftelsen i 1979, der han samtidig tilbød dem en donasjon på en million dollar, som han anslo frimerkesamlingen nå var verdt. Men Nobelstiftelsen avslo høflig henvendelsen, med begrunnelsen at de ikke tenker å opprette flere priser.

I DAG ER DET NEVØEN til Uexkull, Ole von Uexkull, som administerer prisen. På telefon fra Stockholm sier han at prisen er ment å være en reaksjon på Nobelprisenes manglende geografiske spredning og det lave antallet kvinner.

- Vi ser ikke prisen som en anti-Nobelpris, men vi ønsker å dekke en del områder som aldri blir dekket av Nobelprisene slik at vi kan skape en større global balanse. I de 26 årene vi har delt ut prisene har halvparten av alle prisene gått til utviklingsland og 40 prosent av prisene har gått til kvinner, sier Uexkull til Dagbladet.no.

Selv om det har vært delt ut over 508 Nobelpriser i områdene fysikk, kjemi, fysikk og medisin har til nå har bare elleve kvinner vunnet priser i disse områdene.

- Dessuten har man aldri hedret noen som har skapt fornybar energi og solenergi, sier Uexkull. For tre år siden ga de den australsk fysikeren Martin Green pris for sitt arbeid med solenergi.

• I morgen klokka 11.00 offentliggjøres mottakeren av årets fredspris på Det norske nobelinstituttet. Favoritten er finsk. Dagbladet.no følger saken.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

RIGHT LIVELIHOOD-PRISEN er på 2 millioner svenske kroner og deles hvert år ut til «fire eller fem personer eller organisasjoner som jobber for økologisk balanse, fred, menneskerettigheter, mot fattigdom i den tredje verden og mot åndelig fattigdom i vår del av verden.»
DOBBELT PRISVINNER: Den eneste som både har fått den alternative Nobelprisen og den ekte er Wangari Maathai. Hun fikk den alternative i 1984 - tyve år senere fikk hun
PRISEN BLE STIFTET: I 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jacob von Uexkull og har siden vært kjent som «den alternative Nobelprisen».
GLOBAL BALANSE:- Vi ser ikke prisen som en anti-Nobelpris, men vi ønsker å dekke en del områder som aldri blir dekket av Nobelprisene slik at vi kan skape en større global balanse, sier Ole von Uexkull til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer