Solgte frimerksamlingen - lagde egen Nobelpris

Jacob von Uexkull ville donere frimerkepengene til Nobelkomiteen. De sa nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVERT ÅR, noen dager før utdelingen av de tradisjonelle Nobelprisene starter, blir «Right Livelihood-prisen» delt ut i Stockholms Riksdag.

I år gikk prisen til brasilianske Chicho Whitaker, amerikanske Daniel Ellsberg, indiske Ruth Manorama og Den internasjonale poesifestivalen i Medellin i Colombia.

PRISEN BLE STIFTET I 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jacob von Uexkull og har siden vært kjent som «den alternative Nobelprisen».

Da Uexkull stiftet prisen synes han det var pinlig å si hvor pengen kom fra. Da en del svenske medier begynte å spekulere i om det var et initiativ fra KBG eller CIA, måtte han ut med sannheten. Han hadde solgt sin private frimerkesamling.

Opprinnelig spurte han Nobelkomiteen om de ville bruke inntektene på en Nobelpris i miljø, men da Nobelkomiteen sa nei, lagde han i steden sin egen.

RIGHT LIVELIHOOD-PRISEN er på 2 millioner svenske kroner og deles hvert år ut til «fire eller fem personer eller organisasjoner som jobber for økologisk balanse, fred, menneskerettigheter, mot fattigdom i den tredje verden og mot åndelig fattigdom i vår del av verden.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer