Solgule fristelser

Butikken har stengt. Sola skinner, og en skitur frister mer enn timer på kjøkkenet. Her er Arne Brimis oppskrift på en enkel påskelunsj i solveggen.

VIANVANG: Et god smørbrød er undervurdert, mener Arne Brimi. Også på påskeaften kan et godt smørbrød friste mer enn avanserte retter.

Og er du heldig har du tilbehøret i skapet allerede.

- Det er to regler når det gjelder smørbrød. Du skal være raus med de gode smakene, og det skal serveres høyt. Det er da det ser mest fristende ut, sier kokken.

I påska er det egg og bacon i mange skap. Brimi lager to alternativer. En klassisk sandwich og én med norsk spekemat - aller helst fenalår.

- Dette smørbrødet smaker det påske av, sier Brimi.


Han kommer også
med forlsag til hvordan frokostegget kan bli en ny opplevelse. Brimi skiller plommen fra hviten og damper det gule direkte i eggeglassa. Retten serveres umiddelbart med røkt laks i strimler.

- Plommen skal smile litt, sier Brimi som rangerer frokosten som et av påskas høydepunkter.

Utenfor fjellhytta Vianvang er det fortsatt godt skiføre. Brimi mener det er viktig å bruke fjellet, og derfor er det ikke nødvendig med store måltider hver dag.

- I høytidene kan man lett bli litt lei av mat. Det er da det er artig å utfordre seg selv med de enkle rettene, sier Brimi.

Et fast innslag på festbordet hos kokken er et bredt utvalg av småretter. Til påske har han lagd en smårett med purre, god skinke og blåostkrem. En god smak som gjestene vet å verdsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen


I påska
skal Arne Brimi ha noen fridager. Snart er våren her, og kokken ser fram til de første norske råvarene igjen er tilgjengelig.

- På tampen av vinteren er det godt med saltmat, og rotgrønnsaker som holder seg lenge. Nå får man snart et skifte med de friske grønnsakene. Asparges, nykål og nypoteter er på plass i mange butikker i løpet av mai, sier Brimi.

Hans filosofi er enkel. Velg råvarene etter hva som passer best til årstida.

- Jeg vet ikke hvorfor, men til påske hører egg med, sier Brimi.

- Jo, og det passer godt til sandwich, sier kokkevennen Per Ivar.

Etter flere år som kokk vet han at noen retter aldri går av menyen.

- En god sandwich er alltid populært, mener han.
Påskesandwich med egg og bacon

- En god sandwich er et måltid i seg selv. passer utmerket i solveggen etter skitur.

12 skiver godt brød

salat

bacon

kokt egg

gode tomater

Tomatmajones:

2 eggeplommer

3 dl olje

2 ts sitronsaft

litt salt

2 ss tomatconcasse (event. tomatpuré og litt sukker)

Slik gjør du:
1. Rist brødskivene i ei tørr steikepanne.

2. Sprøstek bacon. Kok eggene. Rens salaten.

3. Smør først på et lag tomatmajones på skivene. Deretter tomat i skiver og bacon. Salat på toppen.

Slik lager du tomatmajones:

1. Rør sammen eggeplommene.

2. Pisk inn oljen, først nærmest dråpevis, deretter i ei tynn stråle.

3. Tilsett sitronsaft og eventuelt salt.

4. Bland inn tomatconcasse til slutt.

Sandwich med eggesalat og fenalår
12 skiver godt brød

salat

fenalår i strimler

4 kokte egg

hjemmelagd majones(se oppskrift over)

1/2 finhakka sjalottløk

event. litt purre og finhakka bacon

Slik gjør du:
1. Rist brødskivene i ei tørr stekepanne.

2. Kok eggene. Del de dobbelt i eggedeler. Først på langs, så på tvers.

3. Finhakk sjalottløk, og eventuelt purre og bacon om du har. Bland dette med majones og egg. Smak til med salt og pepper.

4. Smør eggesalat på brødskivene. Deretter strimla fenelår og frisk salat.

Purre med bacon og blåostkrem
2 purreløk

16 skiver bacon

3 dl rømme

150 g blåskimmelost

pepper

Slik gjør du:
1. Vasker og renser løken. Skjærer i biter på vel 5 centimeter. Del dem deretter på langs.

2. Surr ei god baconskive rundt hver bit.

3. Stek i panne til baconet er sprøtt og løken er mør. Ta tida til hjelp - men pass på at panna ikke er for varm slik at baconet blir svidd.

4. Pisk opp rømme og blåskimmelost. Smak til med pepper.

Påskeegg med laks
8 eggeplommer

200 g røkt laks i strimler

Slik gjør du:
1. Skill ut eggeplommene.

2. Smør eggeglass med olje. Ha eggeplomme rett i glassa.

3. Fyll en kjele med litt vann. Ha eggeglassa oppi, og lokk over. Damp til eggeplommene er spiseklare. De er best om de fortsatt er litt bløte i midten.

4. Skjær i strimler. Dryss over.


Panert bogskinke
1 boks bogskinke

sennep

2 brødkrumme

Slik gjør du:
1. Ha skinka ut av boksen. Skyll den i kaldt vann. Tørk av.

2. Stryk sennep over hele skinka.

3. Vend skinka i brødkrumme. Stryk på et nytt lag med sennep, og paner en gang til.

4. Settes på et stekebrett, og ha i ovnen på 200 garder. Stek til den er gyllen.

5. Er du på fjellet og ikke har steikovn kan du steke den på svak varme i panne. Snu forsiktig.

6. Serveres varm med litt frisk salat til.

Tips: Rett før servering kan det være godt å ha over noen skiver med ridderost. La osten bli gyllen før servering.

Varm appelsinkrem
4 dl kremfløte

revet skall av en appelsin

2 ss sukker

4 egg

Slik gjør du:
1. Kok opp fløte, appelsinskall og sukker

2. Slå egga godt sammen og pisk den varme væska inn i egga.

3. Slå i kopper og sett i ovnen på 100 grader. Etter om lag 15 minutter er de ferdige.

Tips: Server i koppen mens kremen er varm. Det smaker godt med litt friske bær til. Bruk det du har.


Varm frukt med krem
1 dl solbærsaft

1 boks hermetisk frukt

2 dl krem

hakkede nøtter

Slik gjør du:
1. Kok inn solbærsaft til det halve i ei stekepanne.

2. Legg oppi hermetisert frukt. Bruk det du har tilgjengelig. Beregn omlag 100 g. pr person.

3. Vend frukten i den innkokte safta.

4. Server lun med håndpiska krem eller rømme. Dryss over hakkede nøtter.

Eggedosis med blodappelsin. Lag eggedosis på vanlig måte, men smak til med litt saft fra blodappelsin. Skjær appelsinen i fine fileter, og server med eggedosisen. En fin dessert, eller bare et populært kosemåltid for de yngste. Eggedosis kan også smakes til med bærsirup, for eksempel blåbær. Den kan også varmes opp etter samme framgangsmåte som når man lager sabayonne.
Røroskake. På Røros har flere småprodusenter dukket opp de siste åra. En av de er Galåvolden gård som er en stor egg og melkeprodusent. Kaka er lagd med ingredienser fra gården, og serveres helst lun med bær. Molte, blåbær og tyttebær er spesielt godt til. Kaka er uten kunstige tilsettingsstoffer.