Sort perle

Etter å ha kjøpt en matchende vogn til sin Corvette Stingray, kostet Edgar Forseth (54) på seg en tatovering.

- Jeg tror jeg er den første som har vogn bak en Stingray.

Innerst i en oppkjørsel som virker nesten like lang som en amerikansk highway er bred, står campingvogna til Edgar Forseth (54) og Berit Støwer Forseth (51) på Byåsen i Trondheim.

Kvikksølvet i gradestokken er i ferd med å sprenge seg ut, det er perfekt vær for en familie med bil som lidenskap.

Campingvogna er hektet bakpå en Chevrolet Corvette Stingray fra 1969 - lakkert i samme farge som bilen. Edgar har flettet skjegg, Corvette-lue og er kledd i svart:

- Koss det starta? Jeg hadde lyst på ei campingvogn som sto til bilen. Jeg kjøpte vogna ny i 2002. I 2003 hadde jeg lakkert den, senket den ti centimeter og montert Corvette-lys og -støtfanger. Vogna kom i børstet aluminium, men jeg måtte jo lakkere den i bilens farger, sier Edgar.

Ved siden av den svarte rockebilen står Berits Cadillac Cabriolet. Ekteparet har ti barn til sammen, og hun var lei av å kjøre bak Edgar i en sliten Volvo med ungene. Det var lett å velge nok en amerikaner.

- Kan jeg fortelle min versjon av historien, spør Edgar.

- Har du sagt A, får du vel si B, svarer Berit.

STINGRAY-DILLA: Berit (51), Edgar (54) og Rebecca (14) er bitt av basillen. Å kjøre amerikaner med matchende campingvogn er ikke bare et kjørevalg. Det er en sinnstilstand. Edgar og Berit har ti barn, men bare «litjjenta» Rebecca blir med på tur. Alle foto: HÅVARD KALLESTAD
STINGRAY-DILLA: Berit (51), Edgar (54) og Rebecca (14) er bitt av basillen. Å kjøre amerikaner med matchende campingvogn er ikke bare et kjørevalg. Det er en sinnstilstand. Edgar og Berit har ti barn, men bare «litjjenta» Rebecca blir med på tur. Alle foto: HÅVARD KALLESTAD Vis mer

- Vi sluttet å røyke for et par år siden. Når du slutter å røyke, går du gjerne opp noen kilo, ikke sant?

- Ikke bare litt, sier Berit.

- Nei. Berit vokste ut av klærne sine. Så vokste hun ut av bilen min, og da måtte hun få seg en Cadillac. Det er noe jeg sier på fleip, men det er litt sant også, selv om hun alltid har ønsket seg en Cadillac.

Men det er campingvogna som er prikken over i-en når Berit og Edgar legger ut på landeveien. Den er en tyskprodusert Tabbert, som Edgar har skrudd og ordnet litt på, sånn at den matcher bilen til minste detalj. På innsida av døra henger det en plakett med teksten From dream to reality, sofaen i den lille vogna er innhyllet i et amerikansk flagg og lysdioder lyser opp frontlysene til enda tre amerikanere som pryder veggen.

- Hva er det med amerikanske biler?

- De er store, tøffe og enkle,sier Edgar kontant.

- Hva mener du med enkle?

- De er enkle å skru på. Nymotens biler må du jo være dataekspert for å skru på. Og er du blitt bitt av basillen, er du blitt bitt. Enkelte ting er jo bare sånn.

Sort perle

En sinnstilstand, med andre ord. Det står lakkert på sjåførdøra: It’s a state of mind. Og på campingvogna. Men det er ikke bare Corvette Stingray som fungerer som mer enn en bil. For under ordene kommer ei velkjent tunge til syne.

- Å, du tenker på Rolling Stones-logoen? Den er der fordi jeg er helt Rolling Stones. Det står én cd i stereoanlegget, og det er ikke lov til å spille noe annet, sier Edgar.

Man kunne kanskje tenke seg at vogna og bilen fungerer mer som garasjepynt enn kjøretøyer. Men sånn er det ikke. Bilen er riktignok bare ute når veiene er tørre, men da er den til gjengjeld hyppig i bruk. Edgar kjører Corvette til fyllinga, og han henter materialer i den om han skal bygge gjerder til barnehagen ekteparet driver. Og vogna drar familien ofte på tur med.

- Hvor har dere vært?

- Nei, hvor har vi ikke vært? Vi har vært i Åmål i Sverige på bluesfestival, og vi har vært mye nordover, vi har blant annet kjørt kystriksveien. Jeg har alltid ment at lager du deg noe som er for fint til å brukes, har du misforstått, sier Edgar. Til sammen har de ti barn og tolv barnebarn.

- Er det plass til alle sammen når dere overnatter?

- Nå er det bare Rebecca som bor hjemme og blir med oss på campingtur. Men vi har hatt med flere. Da innlosjerer vi passasjerene på hotell, mens vi sover i vogna, sier Berit.

- Det er flaut å kjøre i Cadillacen, sier Rebecca.

- Hvorfor det?

- Fordi musikken er så dårlig, he-he. Mamma spiller Vikingarna og Lasse Stefanz. Stingray-en passer bedre til Edgar og meg.

Sola over Trondheim er nådeløs. Rebecca og Edgar åler seg inn i Corvetten, mens Magasinet tar plass i sofaen i Cadillacen. Vi skal til et skyggefullt sted familien vet om. Den svarte campingvogna med nydelige, runde lykter forsvinner over fartsdumpene. Sola blinker i støtfangerens krom.

- Men har dere hatt med hele familien på ordentlig camping, spør fotografen.

- Du, det er ikke bare-bare, skal jeg fortelle deg. Vi blir jo fort over førti stykker når vi samler de nærmeste. Vi får aldri fred.

Berit himler med øynene.

- Man skulle tro at det ble bedre når ungene blir større, men det er det bare problemene som blir, ler Edgar. ■

tjrm@dagbladet.no

ROKKA: - Stingray er en rokke, vet du, sier Edgar. Selv om vogna og bilen har et røft ytre, er det også plass til feriehygge inne i den lille, perlemorssvaret vogna.
AMERIKANSK: - Fordi det er stort, tøft og enkelt, sier Edgar. På skuldra hans står det «Stingray».
STJERT: Selvfølgelig har campingvogna Corvette-lys.