Friskere på mindre itd: Istedenfor å sylte pærene, kan de kokes. det sparer tid, og gir en friskere smak.
Friskere på mindre itd: Istedenfor å sylte pærene, kan de kokes. det sparer tid, og gir en friskere smak.Vis mer

Søt, men umulig

Helena fra Troja høstet mer enn bare skjønnhet.

Hvorfor ble dette her en klassiker? En altfor søt pære fra en hermetikkboks, med sjokoladesaus fra flaske og vaniljeis uten spor av vanilje. Det kunne vært et skrekkeksempel på gatekjøkkenmat, hadde det ikke vært for det franske navnet. Men ingen franskmann kunne vel ha funnet på noe slik?

Jeg er full av fordommer mot en rekke slike klassikere, retter som bare er der, men som ingen husker hvordan oppsto. Eller hvorfor. Stroganoff med utseende som oppkast, blek kjøttdeig med tomatpuré oppkalt etter en by i Italia.

I år er det 150 år siden Jacques Offenbachs opera La Belle Hélène, om den vakre Helena fra Troja, hadde sin uroppførelse i Paris. For å feire denne musikksensasjonen - eller kanskje for å profittere på den - skapte tidens kjendiskokk Auguste Escoffier en rett med samme navn, Poire Belle Hélène. Og her kommer poenget: Den romantiske og attensekstitallsfrekke operaen er en nokså søtladen affære, men det er ikke desserten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn