Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Søtt til helga

Vi gir deg de fem beste dessertene i verden.

SØTT OG SYRLIG Å EN GANG. Måneskinnsfromasj er en klassisk dessert fra bestemors kjøkken, en lett og deilig sitronfromasj med eggedosis over. Sammen smaker det uslåelig. Måneskinnfromasj er lett å lage, og det tar ikke så lang tid. Den må avkjøle og stivne, så du må beregne et par timers tid. Fire porsjoner. 3 eggehviter 3 ss sukker 2,5 dl kremfløte 1 ss sukker 1 sitron 5 gelantin-plater 1 dl kokende vann 3 eggeplommer 3 ss sukker Skill eggene og pisk eggehvitene og sukkeret stivt. Eggeplommene setter du til side så lenge. Klem saften ut av en sitron og bland i de stivpiskede eggehvitene. Pass på at du ikke får noen av sitronsteinene i blandingen. Stivpisk kremfløten med litt sukker og bland sammen med eggehvitene. Legg gelantinplatene i en kopp kaldt vann noen minutter. Klem ut alt vannet og løs dem godt opp i det kokende vannet. Avkjøl bittelitt og tilsett deretter i fromasjen, som du putter i en form og setter i kjøleskapet et par timers tid. Rett før herligheten skal pisker du eggedosis av eeggeplommene. Om du har en egnet bolle hvelver du den stivnede fromasjen over på en serveringstallerken og heller eggedosisen over. BARE GODT. Sjokolademousse er en klassiker. Det finnes tusenvis av oppskrifter og to skoler: eggehviteskolen og kremfløteskolen. Vi velger å kombinere begge deler, og får dermed verdens tyngste og beste sjokoladebombe. 4-6 personer. 225 g kokesjokolade 4 eggeplommer 1/2 dl sterk kaffe 2 dl kremfløte 4 eggehviter 100 g melis Smelt sjokoladen i vannbad. Pass på at du ikke får vann i kjelen, det ødelegger alt. Avkjøl den bittelitt og visp inn eggeplommene. Om du vil kan du tilsette en klunk likør eller konjakk om du liker det. Og for kaffe gjelder det samme. Stivpisk eggehviten med melisen og pisk kremen. Bland eggehviten, kremen og sjokoladeblandingen forsiktig sammen. Sjokoladen bør være litt avkjølt. Du kan servere moussen i porsjonsglass eller i en fjong bolle. Frukt er fint til. Dette er heftige greier kalorimessig, og kvalmefornemmelsen kan komme før du aner det. GUTTEDESSERTEN? Crème brulee er tingen for deg som har en skibrenner hjemme. Den trenger du til å karamellisere sukkeret på toppen av denne nydelige karamellpuddingen. Har du ikke det kan du også bruke grillen i komfyren. Det finnes tusenvis av måter å lage denne klassiske desserten på. Slik gjør vi det i helga: 4 porsjoner. 4 eggeplommer  0,5 dl sukker 4 dl fløte 1 vaniljestang delt på langs 4 spiseskjeer brunt sukker Kok opp fløte og vaniljestang. Avkjøl blandingen litt. Rør sammen eggeplommer og sukker lett. Slå fløteblandingen over eggeplommene i en tynn stråle samtidig som du rører kraftig. Fordel gjerne desserten i ildfaste porsjonskåler, fire stykker passer til denne oppskriften. Sett formene i en langpanne. Ha vann i pannen, slik at vannet står halvveis opp på skålene. Stek i ovn på 175 grader i 30 min eller til det har blitt stivt. Prøv med en stekenål eller fyrstikk, hvis ingenting sitter fast på nålen er de ferdige. Avkjøl desserten i minst en time. Det kan også være en ide å lage desserten dagen før. Dagen etter tar du skålene fram, tilsetter sukker og setter dem under grillen eller svir av med en skibrenner noen minutter rett før middagen. BÆR, RETT OG SLETT. Sommertid betyr både bær og iskrem. En hjemmelaget jordbæris anbefales for det varmeste. Fire porsjoner. 3 eggeplommer 1 dl sukker 3 dl kremfløte 2 dl jordbær Pisk stiv eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland inn stivpisket kremfløte og rørte jordbær. Frys til is. Rør i isen av og til under innfrysing. FRUKTSALAT er lett og deilig. Finn de fruktene du vil ha, del dem opp i biter og lag «lapskaus». Det aller beste er å servere herligheten med råkrem. Du kan for ekempel slå til med druer, banan, pærer, epler, vannmelon, kiwi, papaya, mango, appelsin, jordbær. Ta det du liker. 2 egg 1 dl sukker 3 dl kremfløte Pisk eggedosis med nesten alt sukkeret, pisk krem med bittelitt sukker. Bland sammen. Hva er din favorittdessert? Delta i matforumet! Bjørn Lyng har vintipsene til dessert. Viestad lager epledessert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media